Låt oss ge akt på varandra och sporra varandra till kärlek och goda gärningar.
Hebreerbrevet 10:24

Världen idag

Foto: Bertil Ericson/TT

Alice Bah Kuhnke: Vet flera i regeringen som är troende

I podcasten "Prata till punkt med ärkebiskopen" berättar kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP), själv kristen, att det finns flera personer i regeringen som är troende men inte berättar det öppet.

Nyheter · Publicerad 00:00, 27 okt 2015

Svenska kyrkans ärkebiskop Antje Jackelén har i höstens första avsnitt av sin samtalspodd mött kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke, som bland annat ansvarar för kontakten med Sveriges trossamfund.

Bah Kuhnke har själv i flera sammanhang berättat öppet om sin kristna tro och vad den betyder för henne. I podden talar de bland annat om barns rätt till religiösa och existentiella frågor.

Jackelén tar också upp attityden mot kristna, inte minst frikyrkliga, och hur de behandlas i offentligheten. Hon nämner Elisabeth Svantesson (M) som fick löpa gatlopp i media när hon utsågs till statsråd i den förra regeringen, orsaken var en tidigare koppling till Livets ord och Ja till livet. Hon nämner också Per Eriksson som kritiserades för sina kopplingar till pingströrelsen när han utnämndes till rektor vid Lunds universitet.

- Jag vet flera i regeringen som är troende men som inte sagt det och därför inte får frågor om det och inte behöver stå till svars, säger Alice Bah Kuhnke i podden.

- Det bekräftar intrycket jag får när jag möter människor i olika delar av samhället som bär mycket ansvar och som säger att kyrkan eller religionen är viktig. Men de säger det inte offentligt på samma sätt. Där skulle vi ha hjälp av att ha mer idédebatt, säger Antje Jackelén.

På frågan vad trossamfunden bidrar med svarar Bah Kuhnke:
- Oerhört mycket. De är levande, de förnyar sig, är lyhörda och har enorma nätverk över hela Europa och världen. Det är en sådan oerhörd kraft i våra trossamfund.
- En stor sak trossamfunden gör för många människor i vårt land är att ge människor en plattform att utvecklas. De ger människor ett sammanhang att vara.

Hela podden kan man lyssna på här.

Utan apostlar saknas missionellt perspektiv

Ledare Nya testamentet beskriver de femfaldiga tjänstegåvorna i Kristi kropp: apostlar, profeter,... lördag 4/7 00:00

Vi behöver inte springa tills vi spyr.

Ungkrönika Ungkrönika. Jag har ofta svårt att göra saker till hundra procent. När jag spelade innebandy aktivt hade jag en... lördag 4/7 00:00

Nytt franskt styre ska presenteras på onsdag

Frankrikes regering avgår, meddelar det franska presidentämbetet i ett uttalande. Ersättare till... fredag 3/7 18:00

Kan vi synda utan att förlora frälsningen?

Mot väggen Kan en pånyttfödd kristen synda utan att förlora frälsningen? /Linda