I Folkhälsomyndighetens undersökning Sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter i Sverige 2017, uppgav bara 19 procent av de tillfrågade eleverna att skolans sex- och samlevnadsundervisning har gett dem den kunskap de behöver.
Skolinspektionens granskning av sexualundervisningen 2018 pekade också på stora brister.
Psykologen Alf B Svensson tycker att Skolverkets anvisningar är bra på många sätt, men de följs oftast inte i praktiken, menar han.
– Man behöver utgå mer från elevernas frågor. De vill framförallt veta mer om relationer och hur man får dem att hålla, säger han och hänvisar till Folkhälsomyndighetens enkätundersökning UngKAB.
Alf B Svensson har skrivit boken Hitta någon att älska – Älska den du hittar, som riktar sig till tonårsföräldrar. I boken finns några intervjuer med tonåringar, om vad de mindes av skolans sexualundervisning.
– En elev kom ihåg att läraren visade hur man satte en kondom på en banan, en annan att de fått se en film som visade samlag i olika ställningar. En flicka berättade att de sagt att det var nyttigt att ha sex med många olika.
På Skolverkets hemsida finns flera länkar till RFSU och deras material för skolan. Där kan man bland annat läsa att det är lika rätt att ha sex utan att vara kär som att ha det när man är kär, och lika rätt att leva polyamoröst som att leva i en parrelation, påpekar Alf B Svensson.
När det gäller pornografi har RFSU en kluven inställning, menar han.
– De skriver på sin hemsida om att diskutera porr, att om nästan alla elever tycker att porr är dåligt så ska läraren framhålla det positiva.
RFSU präglar undervisningen och det är mycket fakta om relationer som inte tas upp, konstaterar Alf B Svensson.
– Eleverna får inte veta att ju fler man har sex med, desto mindre får man ut av det, känslomässigt. De får inte heller veta att risken för skilsmässa bara är hälften så stor för gifta föräldrar som för de som är sambo, säger han.
Skolverket skriver att sex- och samlevnadsundervisningen ska främja elevernas hälsa och välbefinnande. Den ska också stärka förmågan att göra medvetna och självständiga val, men om de ska kunna göra det måste de ha fakta, poängterar Alf B Svensson.
Han anser att skolans sexualundervisning ofta är ensidig. Man kan bjuda in RFSU:s informatörer, men sällan någon som står för en klassisk syn på sex och äktenskap, exempelvis en präst eller en imam.
– Sexualundervisningen ska vara upplagd så att alla elever kan känna sig inkluderade, men det är inte så ofta som kristna elever gör det.