Därför ska allt som ni sagt i mörkret höras i ljuset, och det som ni viskat i örat i enrum ska ropas ut på taken.
Lukas 12:3

Världen idag

Psykologen Alf B Svensson

Alf B Svensson: Ge barnen spännande alternativ och prata med dem om döden

För alla familjer känns det långt ifrån självklart att låta sina barn vara en del av jippot Halloween. Psykologen Alf B Svensson ger här råd för hur man kan tänka när det bjuds in till Halloween-fester och vad man kan hitta på i stället.

Nyheter · Publicerad 14:50, 28 okt 2021

– Prata med era barn om att detta är ett smaklöst kommersiellt jippo som affärsmän gör för att tjäna pengar på barn och ungdomar. Det handlar inte om att göra något trevligt för barnen, säger han.

Alf B Svensson har kikat runt bland utbudet av Halloweenprylar och tips på hur Halloween kan firas. Han har mött ett utbud av blodiga knivar och avhuggna händer. Recept på stekta fingrar där prinskorvar delats och fått mandelspån som naglar och djävulsägg, som är ägghalvor dekorerade som djävulsansikten.

– Detta är bara destruktivt. Att klä ut ett barn till ett spöke och låta det gå på en oskyldig liten fest är väl en sak, men allt detta är något annat. Så kolla upp vad det handlar om, säger han.

Dagens barn utsätts redan för saker som gör dem rädda. De som bor i utsatta områden kanske är oroliga för att gå ut då de tror att de kan bli skjutna eller rekryterade till kriminella nätverk. Andra barn är ensamma och mobbade.

– Det finns så mycket rädsla bland barn redan. Varför ska vi då skapa ännu mer?

Om du som föräldrar inte vill att ditt barn ska gå på Halloweenpartyt de är bjudna på menar han att det finns tre sätt att säga nej på. Antingen säger du ”jag tycker inte att du ska gå”, ”jag vill inte att du ska gå” eller ”du får inte gå”.

– Samtidigt behöver barn lite spänning ibland. Så hitta på något annat spännande med dem, lyder hans råd.

Varför inte gå ihop ett par familjer och ta med er barnen ut i skogen med ficklampor när det är mörkt.

– Det är otäckt och spännande, utan att det är någon ondska inblandad.

På flera håll i landet har kyrkor börjat arrangera änglafester som ett alternativ till Halloween. Ljusa högtider där barnen får klä ut sig till änglar i stället för till små djävlar och blodiga monster.

– Detta tilltalar kanske främst tjejer. Men det finns säkert några kreativa vuxna någonstans som kan komma på något alternativ som attraherar killar också, säger Alf B Svensson.

Ett annat råd från psykologen är att fokusera på allhelgonahelgen i stället. Ta med er barnen till kyrkogården för att tända ljus på någon anhörigs grav.

– Ta tillfället att prata med barnen om döden och om himlen. Föräldrar är ofta dåliga på att prata om andliga saker med sina barn, så passa på under allhelgona, råder Alf.

Till de som har lite äldre barn rekommenderar han att samtal om vad människor som ligger på sin dödsbädd brukar säga att de ångrar. Ofta ångrar de att de inte tog vara på tiden med familjen mer eller att de aldrig försökte förverkliga sina drömmar.

– Prata med era ungdomar om detta. Det kan bli riktigt spännande samtal.

Det finns så mycket rädsla bland barn redan. Varför ska vi då skapa ännu mer?
Föräldrar är ofta dåliga på att prata om andliga saker med sina barn, så passa på under allhelgona.

Alf B. Svensson

• Alf B. Svensson, som är legitimerad psykolog, har arbetat som skolpsykolog i Nässjö kommun. Han har i decennier hållit föreläsningar om familjeliv och relationer. Hans böcker Håll kärleken levande och Våga vara förälder har getts ut i flera utgåvor.

En skridskolegend har fått gå hem

Ledare Skridskolegenden Jonny Nilsson berättade i ett reportage i Världen idag (våren 2021) om hur hans... fredag 24/6 00:00

Skolor ska få hjälp att förebygga våld

Våldsdåd. På kort tid har Sverige skakats av flera våldsdåd i skolmiljö. Nu vill regeringen stärka säkerheten... söndag 26/6 18:00

WHO i krismöte om apkoppor

Smitta. Med anledning av den snabba spridningen av apkoppor kommer Världshälsoorganisationen WHO under... söndag 26/6 12:00

Svaret på vår djupaste längtan finns hos en enda person

Krönikor För några år sedan satt jag på tunnelbanan på väg till bibelskolan där jag studerade. I varje... torsdag 23/6 00:10

Tryck från hbtq-grupper kräver vaksamhet hos församlingen

Ledare Slutna grupper på Facebook arbetar aktivt för att undergräva den bibliska synen på homosexualitet.... torsdag 23/6 00:10

Snart hålls årlig gudstjänst för Sveriges ofödda barn

Prolife. Den 3 juli hålls en gudstjänst i Holmstrand till minne av de barn som inte fått födas i vårt land.... lördag 25/6 18:00

Kommer vi att känna igen varandra i himlen?

Mot väggen I Bibeln står det ju att vi i himlen kommer att vara som änglarna (Matt 22:30). Betyder det att vi...

Gärna blomsterkrans – men spola nubben i slasken

Andakter av Carl-Erik Sahlberg. Midsommarhelgen närmar sig och därmed den ljusaste tiden och den ljusaste natten på året. Nu sitter...
Följ Världen idag i sociala medier