Därför säger Herren Gud så: Se, jag har lagt en grundsten i Sion, en beprövad sten, en dyrbar hörnsten, en fast grundval. Den som tror på den behöver inte fly.
Jesaja 28:16

Världen idag

Psykologen Alf B Svensson

Alf B Svensson: Ge barnen spännande alternativ och prata med dem om döden

För alla familjer känns det långt ifrån självklart att låta sina barn vara en del av jippot Halloween. Psykologen Alf B Svensson ger här råd för hur man kan tänka när det bjuds in till Halloween-fester och vad man kan hitta på i stället.

Nyheter · Publicerad 14:50, 28 okt 2021

– Prata med era barn om att detta är ett smaklöst kommersiellt jippo som affärsmän gör för att tjäna pengar på barn och ungdomar. Det handlar inte om att göra något trevligt för barnen, säger han.

Alf B Svensson har kikat runt bland utbudet av Halloweenprylar och tips på hur Halloween kan firas. Han har mött ett utbud av blodiga knivar och avhuggna händer. Recept på stekta fingrar där prinskorvar delats och fått mandelspån som naglar och djävulsägg, som är ägghalvor dekorerade som djävulsansikten.

– Detta är bara destruktivt. Att klä ut ett barn till ett spöke och låta det gå på en oskyldig liten fest är väl en sak, men allt detta är något annat. Så kolla upp vad det handlar om, säger han.

Dagens barn utsätts redan för saker som gör dem rädda. De som bor i utsatta områden kanske är oroliga för att gå ut då de tror att de kan bli skjutna eller rekryterade till kriminella nätverk. Andra barn är ensamma och mobbade.

– Det finns så mycket rädsla bland barn redan. Varför ska vi då skapa ännu mer?

Om du som föräldrar inte vill att ditt barn ska gå på Halloweenpartyt de är bjudna på menar han att det finns tre sätt att säga nej på. Antingen säger du ”jag tycker inte att du ska gå”, ”jag vill inte att du ska gå” eller ”du får inte gå”.

– Samtidigt behöver barn lite spänning ibland. Så hitta på något annat spännande med dem, lyder hans råd.

Varför inte gå ihop ett par familjer och ta med er barnen ut i skogen med ficklampor när det är mörkt.

– Det är otäckt och spännande, utan att det är någon ondska inblandad.

På flera håll i landet har kyrkor börjat arrangera änglafester som ett alternativ till Halloween. Ljusa högtider där barnen får klä ut sig till änglar i stället för till små djävlar och blodiga monster.

– Detta tilltalar kanske främst tjejer. Men det finns säkert några kreativa vuxna någonstans som kan komma på något alternativ som attraherar killar också, säger Alf B Svensson.

Ett annat råd från psykologen är att fokusera på allhelgonahelgen i stället. Ta med er barnen till kyrkogården för att tända ljus på någon anhörigs grav.

– Ta tillfället att prata med barnen om döden och om himlen. Föräldrar är ofta dåliga på att prata om andliga saker med sina barn, så passa på under allhelgona, råder Alf.

Till de som har lite äldre barn rekommenderar han att samtal om vad människor som ligger på sin dödsbädd brukar säga att de ångrar. Ofta ångrar de att de inte tog vara på tiden med familjen mer eller att de aldrig försökte förverkliga sina drömmar.

– Prata med era ungdomar om detta. Det kan bli riktigt spännande samtal.

Det finns så mycket rädsla bland barn redan. Varför ska vi då skapa ännu mer?
Föräldrar är ofta dåliga på att prata om andliga saker med sina barn, så passa på under allhelgona.

Alf B. Svensson

• Alf B. Svensson, som är legitimerad psykolog, har arbetat som skolpsykolog i Nässjö kommun. Han har i decennier hållit föreläsningar om familjeliv och relationer. Hans böcker Håll kärleken levande och Våga vara förälder har getts ut i flera utgåvor.

Därför bör vi fira Sveriges 500 år som nationalstat

Ledare Den 6 juni väntar en stor minnesdag för konungariket Sverige. Det är dock slående hur svagt... fredag 2/6 00:10

Låt oss be om den helige Andes gåvor och kraft

Ledare Vi har nyligen firat pingst, och traditionellt har detta varit en konferenshelg i Sveriges... torsdag 1/6 00:10