Stor frid har de som älskar din undervisning, inget kan få dem på fall.
Psaltaren 119:165

Världen idag

Chefer inom äldreomsorgen menar att regeringen tittat bort när coronapandemin härjat. Foto: Jessica Gow/TT

Äldrevårdschefer: Regeringen har tittat bort

Vad är folkhälsomyndigheten egentligen ute efter? frågar 23 forskare i en debattartikel, och i en annan skriver sju äldreomsorgschefer att regeringen tittat bort medan de lämnats ensamma i kampen mot corona.

Nyheter · Publicerad 14:48, 13 jul 2020

23 forskare har skrivit en gemensam debattartikel i Göteborgsposten där de kritiserar och ifrågasätter Folkhälsomyndighetens strategi.

”Sverige tillhör de länder som per capita har flest rapporterade dödsfall i covid-19 i världen. Ändå är rekommendationerna oförändrade. (...) Och trots att WHO nu förordar allmänt bruk av munskydd, så vägrar FHM att införa denna enkla åtgärd.” skriver de.

Forskarna upplever att det finns en ovilja att erkänna misstag och undrar om det möjligen kan finnas något slags smygstrategi bakom som man inte vill berätta om.

I Expressen har sju chefer och vd:ar för äldreboenden i en gemensam debattartikel riktat skarp kritik mot regering och myndigheter för hur man ignorerat äldreomsorgens behov.

”Från dag ett har vi stått ensamma i kampen mot coronaviruset medan regeringen tittat bort”, skriver de. De påpekar att all fakta fanns men ansvariga blundande för den, trots att svensk äldreomsorg är en av de allra mest genomlysta verksamheter som finns.

Cheferna berättar om hur de begärt utrustning utan att det hörsammats och hur de då löst saken med all sin uppfinningsrikedom och hjälp från civilsamhället. De påpekar också att riktlinjer har kommit för sent.

Nu kräver de sju cheferna att deras kunskap ska tas in i coronakommissionen.

”Eller ska ni fortsätta låtsas som att kunskapen inte finns?” skriver de.

Från dag ett har vi stått ensamma i kampen mot coronaviruset medan regeringen tittat bort.

Vikten av ordningar kring det profetiska

Ledare Med anledning av SVT:s Uppdrag gransknings serie om Knutby har en intensiv debatt förts om vilka... torsdag 6/8 00:00

Vilka fallna mantlar ligger i dag på vår egen kontinent?

Ledarkrönika En berättelse från det Gamla testamentet har levt länge i mitt hjärta. En historia om två män – en... torsdag 6/8 00:00

Sol-Britt och Bengt Sundberg

Diamantbröllop. Den 6 augusti 1960 lovade Sol-Britt och Bengt Sundberg att älska varandra i nöd och lust. 60 år...