I dag inleds Stockholm Pride, och Prideflaggor vajar på många håll i huvudstaden. Likadant var det under West Pride i Göteborg i mitten av juni och inte bara på allmänna platser.
Dottern till en hyresgäst på ett kommunalt äldreboende i Göteborg hade varit med sin mamma på sjukhuset, där prideflaggor hissats på alla flaggstänger.
– När vi kom hem till boendet skulle de äta kvällsmat och då stod där prideflaggor på alla bord. Mamma trodde att någon fyllde år, berättar dottern för Världen idag.
Hon förklarar att mamman är klar i huvudet, men att hon inte har klart för sig vad prideflaggan står för.
– Hade hon varit medveten om det hade hon absolut inte tyckt att det var okej. Hon kallar sig kristen och har alltid haft starka åsikter.
Dottern berättar att hon ringde enhetschefen för äldreboendet och framförde sin synpunkt att de boende själva borde få välja om de ville ha dessa flaggor på borden eller inte. Enhetschefen ska då ha svarat att boendet ville fira mångfalden, och att flaggorna ställts dit till följd av ett beslut från Göteborgs stad.
– Jag påpekade att det inte är alla som ser flaggan som en symbol för mångfalden. Själv anser jag att det handlar om en politisk grupp som står för mycket annat, framför allt för en sexualliberal livsstil. Jag ser inte mångfalden som Prides huvuduppgift, säger dottern.
– Jag sa att jag var ledsen och bestört och att jag tyckte att detta var ett övertramp. Då svarade enhetschefen något i stil med att det kan finnas någon på boendet som inte har ”kommit ut” och som kan bli stärkt av detta. Men jag tycker att det måste vara den personens val i så fall.
Dottern förklarar att de äldre hyr sina egna rum på avdelningen. I avgiften ingår att man även har rätt att ta del av gemensamhetsutrymmena, där alla gemensamma måltider intas och där det även finns en tv.
– Som anhörig känner jag mig väldigt besviken och upprörd. Bara för att man är gammal och använder kommunens insatser så ska man inte vara tvungen att följa med i åsikter som man inte delar egentligen. Jag tycker att man utnyttjar de äldres situation, säger dottern.
Hon kommer även att lämna in en skriftlig synpunkt till boendet, något som enhetschefen uppmanat henne att göra.
Världen idag har varit i kontakt med enhetschefen för den aktuella avdelningen, som bekräftar att ett samtal med dottern har ägt rum angående bordsflaggorna.
– Göteborgs stad har beslutat att jobba med mänskliga rättigheter och mot diskriminering. De verksamheter som vill kan ta beslut om att exempelvis hyra flaggor eller köpa in bordsflaggor, förklarar enhetschefen.
– Områdeschefen och ledningsgruppen för äldreboendena i vår stadsdel har fattat beslut om att göra detta för att lyfta fram mänskliga rättigheter under de dagarna.
Har de boende tillfrågats om utplaceringen av bordsflaggorna?
– Vi frågar inte var och en enskilt, men vi informerar om det på avdelningarna. Vi pratar om vad vi flaggar kring och vad det innebär så att det inte ska väcka oro. Kopplingen i det här fallet är inte till hbtq, utan framför allt till mänskliga rättigheter och likvärdighet.
Mamman till kvinnan som Världen idag talat med verkade inte veta varför flaggorna stod på borden när det var dags att äta kvällsmat. Vad som kan vara anledningen till detta kan inte enhetschefen svara på.
– Inför att vi sätter flaggor på borden så informerar vi om det och vad det står för till alla hyresgäster.
Har ni förståelse för att människor kan ha andra åsikter om vad prideflaggorna står för, att man inte håller med om att det bara handlar om mänskliga rättigheter?
– Det är därför vi pratar om det. Vi har ett uppdrag att lyfta fram allas rätt att bli bekräftade utifrån de man är.