Alla som Fadern ger mig kommer till mig, och den som kommer till mig ska jag aldrig visa bort.
Johannes 6:37

Världen idag

Albaniens regering uppges ha dragit tillbaka ett förslag som skulle tillåta samkönade äktenskap. Foto: Franc Zhurda/AP/TT

Albanien backade om homoäktenskap – pastor ärar Gud

Albaniens regering uppges ha dragit tillbaka ett förslag som skulle tillåta samkönade äktenskap.

Beskedet välkomnas som ett bönesvar av Akil Pano, känd radioprofil och pingstpastor som den 24 mars står inför rätta i ett DO-mål för uttalanden om hbtq-frågor.

Nyheter · Publicerad 09:00, 21 mar 2022

Den 17 februari höll paret Akil och Linda Panos nya organisation, Koalition för familj och liv i Albanien, sin första stora konferens. Där deltog bland annat landets president Ilir Meta som talare. Efter konferensen bjöd presidenten även in pastorn till ett möte.

”[...H]an försäkrade oss om sitt stöd och bad oss att stå upp för den albanska familjen och för vårt lands frihet”, skriver Akil och Linda Pano om mötet i ett mejl.

”Han nämnde att Albanien utsetts som experiment för liberala agendor och krafter som försöker att kontrollera landet och dess framtid”.

Familjekoalitionen, som grundades förra året, har å sin sida uppmanat regeringen att dra tillbaka två föreslagna lagändringar. Dessa skulle ha tillåtit samkönade par att gifta sig, och ensamstående att adoptera.

Några dagar efter konferensen kom beskedet att just dessa förslag dragits tillbaka, skriver paret Pano.

”Detta var bortom vad vi förväntat oss och drömt om, eftersom påtryckningarna varit stora och många trodde att vår kamp var förgäves. Detta har stärkt vår tro och vår tillit till Gud”.

Världen idag har tidigare skrivit om Akil Pano, som i höstas ålades av landets Diskrimineringskommissionär att ta avstånd från vad som beskrevs som ”hatretorik” mot hbtq-personer.

Detta sedan kommissionären granskat en rad uttalanden av pastorn i teve, i samband med en debatt om landets familjelagar och förslaget att låta samkönade par ingå äktenskap.

Ett uttalande som kritiserats är där Pano uttalar sig om hbtq-rörelsen i Albanien: ”De här individerna och den här rörelsen, dessa initiativ, kommer från ett sjukt samhälle, och jag ska säga vad sjukdomen är: en aldrig tidigare skådad etisk själviskhet.”

Akil Pano överklagade beslutet, och ärendet skulle ha behandlats i förvaltningsdomstolen den 18 februari. Dock sköts förhandlingen upp i sista stund, och hålls nu den 24 mars istället.

”Vänligen fortsätt [att stödja oss], eftersom vi behöver Guds ingripande för att skydda tron och yttrandefriheten i Albanien”, skriver paret Akil och Linda Pano i ett mejl.

Tragedin i lastbilen följden av en kollapsad människosyn

Ledare Vi har hört liknande sorgliga berättelser förr. Den här gången slutade den i minst 50 döda kroppar... torsdag 30/6 00:10

Problematisk respons på skjutningen i Oslo

Ledare Helgens masskjutning i Oslo var en tragedi med två döda och många skadade i vad som framstår som... torsdag 30/6 00:00

KD öppnar nu för att ändra om abort i sitt principprogram

Politik. Kristdemokraterna kan komma att ändra i sitt principprogram där man förespråkar att rätten till liv... torsdag 30/6 10:00

Hitta någon att plocka upp

Inför söndag Det var en dag kring jul för ett antal år sedan som vi kom åkande i centrala Lidköping. Det var... torsdag 30/6 00:00

Det Brittiska Palestinamandatet firar 100 år – men britterna svek judarna

Israelkommentar Om bara några veckor, den tjugofjärde juli, uppmärksammas en viktig märkesdag i den israeliska... torsdag 30/6 00:00

Svensk abortdebatt beskrivs som irrationell och omogen

Politik. Riksdagspartiernas reaktioner på USA:s begränsning av aborträtten får nu skarp kritik av... torsdag 30/6 07:00

Senaste nytt

    Regeringen avgår – en utvärdering och en varning

    Israelkrönika Israel går mot nyval, för femte gången på tre år. Och även om parlamentet, Knesset, i skrivande...
    Följ Världen idag i sociala medier