Vem har jag i himlen utom dig? Och har jag dig, söker jag inget på jorden.
Psaltaren 73:25

Världen idag

Albaniens regering uppges ha dragit tillbaka ett förslag som skulle tillåta samkönade äktenskap. Foto: Franc Zhurda/AP/TT

Albanien backade om homoäktenskap – pastor ärar Gud

Albaniens regering uppges ha dragit tillbaka ett förslag som skulle tillåta samkönade äktenskap.

Beskedet välkomnas som ett bönesvar av Akil Pano, känd radioprofil och pingstpastor som den 24 mars står inför rätta i ett DO-mål för uttalanden om hbtq-frågor.

Nyheter · Publicerad 09:00, 21 mar 2022

Den 17 februari höll paret Akil och Linda Panos nya organisation, Koalition för familj och liv i Albanien, sin första stora konferens. Där deltog bland annat landets president Ilir Meta som talare. Efter konferensen bjöd presidenten även in pastorn till ett möte.

”[...H]an försäkrade oss om sitt stöd och bad oss att stå upp för den albanska familjen och för vårt lands frihet”, skriver Akil och Linda Pano om mötet i ett mejl.

”Han nämnde att Albanien utsetts som experiment för liberala agendor och krafter som försöker att kontrollera landet och dess framtid”.

Familjekoalitionen, som grundades förra året, har å sin sida uppmanat regeringen att dra tillbaka två föreslagna lagändringar. Dessa skulle ha tillåtit samkönade par att gifta sig, och ensamstående att adoptera.

Några dagar efter konferensen kom beskedet att just dessa förslag dragits tillbaka, skriver paret Pano.

”Detta var bortom vad vi förväntat oss och drömt om, eftersom påtryckningarna varit stora och många trodde att vår kamp var förgäves. Detta har stärkt vår tro och vår tillit till Gud”.

Världen idag har tidigare skrivit om Akil Pano, som i höstas ålades av landets Diskrimineringskommissionär att ta avstånd från vad som beskrevs som ”hatretorik” mot hbtq-personer.

Detta sedan kommissionären granskat en rad uttalanden av pastorn i teve, i samband med en debatt om landets familjelagar och förslaget att låta samkönade par ingå äktenskap.

Ett uttalande som kritiserats är där Pano uttalar sig om hbtq-rörelsen i Albanien: ”De här individerna och den här rörelsen, dessa initiativ, kommer från ett sjukt samhälle, och jag ska säga vad sjukdomen är: en aldrig tidigare skådad etisk själviskhet.”

Akil Pano överklagade beslutet, och ärendet skulle ha behandlats i förvaltningsdomstolen den 18 februari. Dock sköts förhandlingen upp i sista stund, och hålls nu den 24 mars istället.

”Vänligen fortsätt [att stödja oss], eftersom vi behöver Guds ingripande för att skydda tron och yttrandefriheten i Albanien”, skriver paret Akil och Linda Pano i ett mejl.

Natobeslut kan få oväntad effekt på riksdagsvalet

Ledare Medborgarna har fått en lektion i hur den politiska makten fungerar i Sverige. Efter en sluten... onsdag 18/5 00:10

Pressade abortliberaler framför radikala förslag

Abort I USA riktas nu skarp kritik mot president Joe Biden sedan Vita Huset, enligt kritiker, uppmuntrat... onsdag 18/5 15:00

Nässprej mot PTSD utvecklas i Israel

PTSD. Ett nytt medicinskt nässprej för behandling av posttraumatisk stress har framtagits av israeliska... onsdag 18/5 12:00

Terrorister dödade journalisten

Israelkrönika Något som alla insatta och sanningssökande personer borde kunna enas om är att den... onsdag 18/5 00:10

Nyhems förkunnare bör stå för bibeltrohet

Ledare Samtal är bättre än stängda dörrar. Att lyssna med respekt på motståndarens argument är viktigt.... onsdag 18/5 00:00

Krav på abort för ukrainska kvinnor – väcker motstånd

Abort. Ukrainska kvinnors tillgång till abort har seglat upp som en prioriterad fråga för flera... onsdag 18/5 07:00

Reaktionerna på Paludan illustrerar värderingsglapp

Nyhetskommentar När jag satt på en parkbänk i Stadsparken i Borås ett par timmar innan Rasmus Paludan skulle dyka...
Följ Världen idag i sociala medier