Herre, upp i himlen räcker din nåd, din trofasthet ända till skyarna.
Psaltaren 36:6

Världen idag

Aktivister stoppade kyrkokonsert med ”satanism”

Den orgelspelande svenska artisten Anna von Hausswolff har fått ställa in två konserter som skulle hållits i franska kyrkor. Efter att hennes musik beskrivits som satanistisk i en tidning blockerade katolska aktivister ingången för hennes hundratals konsertbesökare.

Nyheter · Publicerad 09:00, 16 dec 2021

Det var i förra veckan som von Hausswolff skulle ha hållit en konsert i den katolska 1800-talskyrkan Notre-Dame-du-Bon-Port, i västfranska Nantes. Konserten fick dock ställas in efter att sjungande katolska aktivister blockerat entrén, en händelse som SVT har publicerat ett videoklipp ifrån.

Enligt uppgifter från Hausswolff till SVT var bakgrunden att det dagen före konserten hade publicerats en artikel i en katolsk tidning, där hennes musik beskrevs som satanistisk, och enligt en blogg, som SVT hänvisar till, sjunger artisten metaforiskt, i en låt, om hur hon ”älskat med djävulen”.

På grund av den kritiska artikeln ska arrangören först ha bytt plats för arrangemanget, från en annan kyrka, vilket dock inte hjälpte då katolska aktivister ändå dök upp.

”Jag är chockad. Vi visste att det kunde dyka upp demonstranter men inte i den mängden och när de började försöka ta sig in i kyrkan, samt vråla och sjunga utanför porten så började det kännas läskigt. De blockerade ingången och 400 arga fans började tappa tålamodet och till slut fick vi ställa in av säkerhetsskäl”, skriver artisten till SVT Kulturnyheterna.

Senare samma vecka skulle Anna von Hausswolff ha spelat i den katolska 1600-talskyrkan Saint-Eustache i centrala Paris, några hundra meter från konstmuséet Louvren, men enligt kyrkans sajt ställdes även denna konsert in.

26 irakiska medborgare tvångsutvisade från Sverige

Politik. 26 irakiska medborgare har tvångsutvisats från Sverige. Transporten genomfördes under tisdagen,... onsdag 27/9 22:00

När ska polletten trilla ner hos våra teologer och pastorer?

Ledare Tidskriften The Spectator, en brittisk veckotidning med fokus på politik, publicerade förra veckan... onsdag 27/9 00:10

Misstänkt båt var i Sverige före Nord Stream-sabotaget

Nord Stream. Den tyska segelbåten Andromeda misstänks ha använts vid sprängningarna av gasledningarna Nord... onsdag 27/9 19:00

Trefaldighetskyrkan i Arvika utsatt för skadegörelse

Arvika. Trefaldighetskyrkan i Arvika har utsatts för omfattande skadegörelse. Kyrkan är därmed för... onsdag 27/9 16:00

Yom Kippur – en medicin mot offermentalitet

Israelkrönika I går (måndag) inföll Yom Kippur i Israel. Under dagen befann jag mig i Tiberias tillsammans med en... onsdag 27/9 00:00