Låt oss ge akt på varandra och sporra varandra till kärlek och goda gärningar.
Hebreerbrevet 10:24

Världen idag

Alla statyer, väggmålningar och glasmålningar där Jesus och andra bibliska personer framställs som vita bör rivas ner, menar aktivisten Shaun King. Foto: Dario Lopez-MIlls/AP/TT

Aktivist vill att alla vita Jesus-statyer rivs ner

Den amerikanske aktivisten Shaun King uppmanar till att riva ner statyer där Jesus framställs som en vit, europeisk man. Förslaget möter kritik.

Nyheter · Publicerad 17:30, 26 jun 2020

Den senaste månaden har det pågått en debatt om polisvåld och rasism i flera länder efter att afroamerikanen George Floyd dött efter ett polisingripande i Minneapolis. I kölvattnet av detta har också en äldre diskussion blossat upp, om huruvida statyer av amerikanska sydstatsgeneraler borde finnas i offentliga rum. Detta eftersom dessa kan associeras med slaveri och segregering.

Shaun King är en inflytelserik aktivist ansluten till proteströrelsen Black Lives Matter i USA. Han har uppmanat till att även riva statyer av Jesus där han framställs som en vit man. King menar att denna framställning är ett uttryck för vit övermakt, skapad för att förtrycka andra folkgrupper.

”Jag menar att statyerna av den vita européen de kallar Jesus också borde tas ner. Statyerna är och har alltid varit ett uttryck för vit övermakt”, skriver han på Twitter.

En kort tid senare klargjorde han att uppmaningen inte bara gällde statyer, utan även samtliga vägg- och glasmålningar av Jesus, Maria och andra bibliska personer där de framställs som vita.

På Twitter skriver Shaun King att han fått hundratals dödshot från kristna på grund av orden om att riva Jesus-statyer.

Den norske samhällsdebattören och författaren Björn Are Davidsen ställer sig kritisk till önskemålen om statyrivning.

– Är det problematiskt att Jesus framställs som en vit, europeisk man? Det finns något problematiskt med det eftersom man får intrycket av att Jesus var vit, vilket han inte var. Men det blir hur som helst fel att ta bort de vita Jesus-statyerna, eftersom de förmodligen inte skapats på grund av rasistiska åsikter. Detta handlar om konstnärens försök att framställa Jesus som nära och familjär, säger han.

Davidsen påpekar att man kan se samma metod på andra områden av konsthistorien.

– När man vill förmedla eviga sanningar genom konsten kan sådana metoder användas för att aktualisera de bibliska berättelserna.

Även i Sverige möter utspelet kritik.

”Finns det ingen ände på galenskaperna?” frågar sig samhällsebattören Jenny Piper på sin blogg.

En amerikansk politiker som sågar idén är republikanen Mike Huckabee.

Förslaget är ”en av de mest otroliga saker jag hört”, säger han, enligt Fox News.

Han påpekar därefter att Jesus älskade dem som ingen annan älskade, däribland slavar.

Det blir hur som helst fel att ta bort de vita Jesus-statyerna, eftersom de förmodligen inte skapats på grund av rasistiska åsikter

Sommarsoffan live-intervjuar OM:s grundare

På måndag kan svenskar ställa frågor till missionsorganisationen OM:s grundare, evangelisten George... lördag 4/7 18:00

Utan apostlar saknas missionellt perspektiv

Ledare Nya testamentet beskriver de femfaldiga tjänstegåvorna i Kristi kropp: apostlar, profeter,... lördag 4/7 00:00

Vi behöver inte springa tills vi spyr.

Ungkrönika Ungkrönika. Jag har ofta svårt att göra saker till hundra procent. När jag spelade innebandy aktivt hade jag en... lördag 4/7 00:00

Kan vi synda utan att förlora frälsningen?

Mot väggen Kan en pånyttfödd kristen synda utan att förlora frälsningen? /Linda