Ett nytt bud ger jag er: att ni ska älska varandra. Så som jag har älskat er ska också ni älska varandra.
Johannesevangeliet 13:34

Världen idag

Aktion mot deporteringar

Sverige fortsätter att sända tillbaka flyktingar till Irak mot deras vilja. Förra veckan träffade en grupp kristna företrädare Iraks ambassadör i Sverige för att tala om tvångsdeportationerna.

Nyheter · Publicerad 05:00, 20 apr 2011

Mötet förra torsdagen skedde på initiativ av Svenska evangeliska alliansen (SEA).
– Vi har uppgifter om att det finns kristna bland de tvångsavvisade, och även familjer som riskerar att separeras från varandra. Eftersom det verkar finnas en låsning kring detta från svensk sida, önskade vi veta hur man i Irak ser på tvångsavvisningarna och läget för de kristna, säger Jacob Rudolfsson, samordnare på SEA.

Ambassadör Hussain M. Al-Ameri uttalande sig i början av året kritiskt mot deportationerna, vilka sker i enlighet med det återtagandeavtal som ingicks mellan Irak och Sverige 2008. Vid mötet med kristna företrädare talade man om möjligheten att omförhandla avtalet.
– Om Irak verkligen inte vill ta emot tvångsavvisade, vilket vi har indikationer på, måste man uttrycka detta på något sätt och begära en omförhandling, säger Jacob Rudolfsson.
Så sent som natten till den 6 april lyfte ett svenskt flygplan med 48 tvångsavvisade irakier från Sverige och Norge med destination Bagdad. Med på planet var kristna samt ett okänt antal barn, uppgav Göteborgs Fria tidning.

Bland annat FN:s flyktingorgan UNHCR har varit mycket kritisk till att europeiska länder tvångsavvisar flyktingar till det osäkra Irak, och framhäver särskilt riskerna för landets utsatta minoriteter.
Den syrisk-katolske prästen Adris Hanna, verksam i Stockholms katolska stift, var nyligen på besök i den kristna staden Qaraqosh i norra Irak. Just nu råder lugn för de kristna han mötte, berättar han, även om det är till priset av extrema säker­hets­åtgärder.
– För att stoppa terrorister har man grävt diken runt hela staden så att bilar inte ska kunna komma in genom mer än fyra infarter. Man kan nog säga att det är den säkraste platsen i Irak nu, säger han.

Qaraqosh har blivit en tillflykt för tusentals kristna från staden Mosul, där det förra året skedde många attacker mot den stora kristna minoriteten.
Enligt Migrationsverket finns det drygt 2 600 irakier i Sverige som har fått beslut om avvisning. Ingen skickas tillbaka om det finns någon risk för våld, uppger man.
– Det är vår fasta övertygelse att aldrig någonsin, någon gång ska vi skicka tillbaka en människa som riskerar utsättas för hedersrelaterat våld eller någon annan typ av våld heller för den delen, sa Migrationsverkets generaldirektör Dan Eliasson till SVT Rapport på måndagskvällen.

Eva Janzon
eva.janzon@varldenidag.se

Renhetskultur är något helt annat än hederskultur

Ledare De senaste månaderna har man från flera håll försökt att kleta begreppet ”hederskultur” på Sveriges... lördag 10/4 00:00

Inflytelserik fransk filosof anklagas för pedofili i ny bok

Frankrike. Var den franska filosofen Michel Foucault, som är känd för sina reflektioner kring maktstrukturer... söndag 11/4 12:00

Ett osannolikt men avslöjande samtal med en jordansk chaufför

Israelkommentar Att verkligheten och rapporterna från Israel sällan stämmer är vi här i Israel vana vid, men ibland...

Liberalteologin urholkar bibelns gudomliga inspiration

Bibeltro eller bibelkritik (del 2/4). Utifrån bibliskt perspektiv kan man knappast betrakta liberalteologin som kristen, eftersom den...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier