När min kropp och mitt hjärta ger upp, är Gud mitt hjärtas klippa och min lott för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Äktenskapet som institution och samlevnadsform är fortsatt en stark och eftertraktansvärd symbol, även i Sverige. Här kortege efter att prins William och Catherine Middleton vigts i Westminster Abbey. Foto: Scanpix

Äktenskapet står starkt

Trots att det svenska samhället har blivit mer sekulariserat och individualiserat, behåller äktenskapet sin stora betydelse som samlevnadsform, både för staten och för individerna. Det slår två forskare vid Uppsala universitet fast i sina avhandlingar.

Nyheter · Publicerad 00:00, 11 maj 2011

– Även om äktenskapet inte har samma särställning som det hade tidigare, behövs det tydligen som ett ideal för relationer, och för att bevara gränsen mellan olika relationer. Syftet för staten är att kunna avgöra vilka som ska ta del av olika rättigheter och skyldigheter, säger Catrine Andersson, sociolog vid Uppsala universitet.

I sin avhandling Hundra år av tvåsamhet, som läggs fram på sociologiska institutionen den 13 maj, har hon följt äktenskapet i statliga utredningar som gjorts under hundra år. Något som förvånade henne, var hur mycket värderingar som lagstiftarna vävt in i materialet.
–  I stället för att vara torra och tråkiga, pratar utredarna ganska mycket om relationer, om sex och om hur människor ska vara mot varandra. Det gick att utläsa mer än vad jag trott om tvåsamhetsnormen, som fortsätter att vara mycket stark.
De juridiska ramarna kring ingåendet av äktenskap har förändrats och mjukats upp över tid, allteftersom staten har uppfattat ett behov av att exempelvis garantera individerna större jämlikhet och frihet.

När äktenskapet öppnades för samkönade par 2009, blev det ännu tydligare hur staten använder samlevnadsformen: för att reglera så många accepterade former av intim samlevnad som möjligt, menar Catrine Andersson.
–  Jag tror att det ytterst handlar om att göra det så lätt som möjligt för människor att bilda familj och skaffa barn, så att nationen kan föras vidare. När äktenskapet utvidgas blir det också en potential för att få fler familjer och fasta relationer, säger ­­Catrine Andersson.
Än så länge går en knivskarp gräns vid tvåsamheten inom äktenskapet. Att den kan komma att utmanas i framtiden spår juristen Caroline Sörgjerd, som studerat hur äktenskapet både förändrats och bevarats i Sverige sedan 1700-talet.
– Det kan bli en riktig krock om man börjar diskutera polygama relationer i sammanhanget. Men eftersom det lever människor här som ingått sådana äktenskap, skulle man kunna hävda att det finns ett skyddsbehov och anledning att reglera relationen på något sätt, säger Caroline Sörgjerd.

Hon har utfört sin forskning inom ramen för ett program om religionens påverkan på samhälle, lagstiftning och demokrati, och sett hur äktenskapet behållit sin starka symbolkraft genom seklen.

– Äktenskapet som fenomen är spännande och föränderligt, och vilar på en värdebas som man kan följa långt tillbaka i tiden, säger hon.
– Det har en viktig roll att fylla som signal utåt om vilka relationer som är önskvärda i samhället. Den funktionen har äktenskapet alltid haft, men det blev synligt igen genom kraftmätningen kring den könsneutrala äktenskapsbalken.
I februari försvarade Caroline Sörgjerd sin avhandling, Re­con­structing marriage in a changing legal and societal landscape – Challenges of new cohabitation models in Sweden.

Eva Janzon
eva.janzon@varldenidag.se

Vi behöver tala mer om Bibelns auktoritet

Ledare Kampen om bibeltron har ständigt pågått inom kristenheten de senaste 150 åren. När pingstväckelsen växte fram från 1907 och framåt var det en... lördag 14/12 00:00

I helgen firar vi Livets söndag

Debatt Människovärde Låt oss skapa ett samhälle där vi bejakar och främjar livet, både i dess början och i dess slutskede, uppmanar ett antal kristna ledare med anledning... fredag 13/12 11:24

Mission uppe på världens tak

Missionsglimten Jag är uppe i tunn luft. Det känns verkligen, speciellt när man promenerar i motlut. Och inflygningen vi gjorde ...! Den anses vara en av världens... fredag 13/12 00:00

Vi ser tecken på det kommande riket varje gång Guds vilja sker.

Inför söndag Luk 3:1–15 Bland blommande mandelträd i bergsbyn Ein Kerem utanför Jerusalem möttes två gravida kvinnor, vars barn skulle förändra historien för... torsdag 12/12 00:00

Väljarna är trötta på det politiskt korrekta

Ledare År 1994 publicerade den tidigare folkpartiledaren Per Ahlmark boken Vänstern och tyranniet: Det galna kvartseklet. Det var en svidande uppgörelse med... torsdag 12/12 00:00

Min man drar sig undan vid konflikter, vad ska jag göra?

Familjefrågan Familjefrågan. Jag och min man är så extremt olika. Vid konfliktfyllda situationer drar han sig undan och vill vara i fred. Han pratar inte gärna om vad han känner... torsdag 12/12 00:00
Senaste nytt
Mest lästa just nu

Mission uppe på världens tak

Missionsglimten Jag är uppe i tunn luft. Det känns verkligen, speciellt när man promenerar i motlut. Och inflygningen vi gjorde ...! Den anses vara en av världens...