Nyheter

"Äktenskap ett livslångt projekt"

För att få äktenskapet att hålla ska man från början se på det som ett livslångt projekt att arbeta på, menar psykologenoch familjerådgivaren Alf B Svensson.

Vart femte par separerar inom tio år, visar en studie som presenterats av Statistiska centralbyrån i veckan. Men i det långa loppet spricker ännu fler äktenskap och samboförhållanden. – Se äktenskapet som ett livslångt projekt, uppmanar familjerådgivaren Alf B Svensson.

Att det många gånger är svårt att få relationer att hålla i långa loppet är ingen nyhet, men i SCB:s tidning Välfärd redovisas statistik som visar på olika faktorer som ser ut att ha stor betydelse för om ett par kommer att hålla ihop eller gå skilda vägar. I en analys av äktenskap och samboförhållanden som bildades 1999-2001 framgår att vart femte par är separerade eller skilda före 2010.
Det kan framstå som relativt goda siffror, men på ännu längre sikt ökar skilsmässorna, enligt psykolog Alf B Svensson, välkänd författare och föreläsare i familjefrågor.
Ungefär 40 procent av alla förstaäktenskap spricker. Gifter man sedan om sig spricker närmare 60 procent av andraäktenskapen, konstaterar han.
Enligt SCB:s analys är det ingen tydlig skillnad på samboförhållanden och äktenskap. 16 procent av äktenskapen har spruckit under tioårsperioden, och 17 procent av samborelationerna.

Vill du läsa vidare?

Teckna en prenumeration för att ta del av denna artikel och mer på varldenidag.se.

ERBJUDANDE!
Världen idag DIGITAL

2 månader för 10 kr!

KÖP

Världen idag
DIGITAL

129,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
HELG

159,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
PAPPER

189,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Powered by Labrador CMS