På Gud, vars ord jag prisar, på Gud litar jag och fruktar inte.Vad kan människor göra mig?
Psaltaren 56:5

Världen idag

Det var den 3 mars som en 22-åring gick till attack mot sju personer i centrala Vetlanda och sedan greps av polis. Foto: Mikael Fritzon/TT

Åklagaren förtegen kring motiv i Vetlanda

Ett eventuellt terrormotiv har utretts för knivskärningarna i Vetlanda den 3 mars och det har också påståtts att den misstänkte 22-åringen ropade ”Allahu akbar”. Åklagaren vill dock avvakta med att avslöja förundersökningens slutsatser kring motiv.

Nyheter · Publicerad 15:00, 14 apr 2021

Uppgiften att den misstänkte gärningsmannen skulle ha skrikit den välkända religiösa arabiska frasen ”Allahu akbar” (Gud är större) i samband med knivdådet i Vetlanda är något som åklagaren tillika förundersökningsledaren i fallet, Adam Rullman, är medveten om.

– Jag känner till att uppgiften finns. Vad det har för betydelse får vi nog återkomma till, säger han till Världen idag.

Att terrormotiv har utretts i fallet, men att det ändå inte har rubricerats som ett så kallat terroristbrott, har enligt Adam Rullman sin naturliga förklaring. Det finns nämligen flera rekvisit som måste uppfyllas för att ett brott ska rubriceras så.

– Det här uppfyller inte riktigt de kriterierna. Däremot kan man fortfarande ha ett sådant syfte med gärningen utan att det för den delen blir ett terroristbrott, förklarar han.

22-åringen sitter häktad och har enligt åklagaren medverkat i förhör. En åtalsförlängning har redan skett och enligt nu gällande beslut ska åtal väckas senast den 16 april. Adam Rullman planerar dock att be om ytterligare förlängning, men hoppas att han ska kunna väcka åtal före sommaren.  

Uppgiften om att gärningsmannen skulle ha ropat ”Allahu akbar” kommer från frilansjournalisten Joakim Lamotte som har skrivit att ett av offren har vittnat om detta. Världen idag har varit i kontakt med Lamotte för att undersöka möjligheten att komma i kontakt med det vittne han hänvisar till, men enligt Lamotte vill brottsoffret inte ge fler intervjuer i nuläget.

Det var den 3 mars som 22-åringen gick till attack mot sju personer i centrala Vetlanda och sedan greps av polis. Nyligen rapporterade P4 Jönköping att en läkarundersökning visar att han kan ha varit psykisk sjuk vid dådet.

Det här uppfyller inte riktigt de kriterierna [för terroristbrott]. Däremot kan man fortfarande ha ett sådant syfte med gärningen utan att det för den delen blir ett terroristbrott.

Skadligt när Försäkringskassan och 1177 manipulerar språket

Ledare 1177 Vårdguiden är ”invånarnas samlade ingång till den offentliga hälso- och sjukvården” och drivs... onsdag 12/5 00:10

Israelambassadör: Vänstern bidrar till judehatet

Antisemitism. Både det importerade hatet från Mellanöstern och den tradition av hat, uppvigling och fientlighet... torsdag 13/5 09:00

Israel beskylls för apartheid 200 gånger i spridd rapport

Israelkommentar Human Rights Watch (HRW) är en ekonomiskt och partipolitiskt oberoende människorättsorganisation,...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier