Kom till mig, alla ni som arbetar och är tyngda av bördor, så ska jag ge er vila.
Matteus 11:28

Världen idag

Rasmus Paludan har gjort sig känd för att bränna koraner. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Åklagare: Koranbränning inte hets mot folkgrupp

Den högerextreme politikern Rasmus Paludan polisanmäldes efter att ha bränt en koran utanför Turkiets ambassad. Men tilltaget var inte hets mot folkgrupp, säger den ansvarige åklagaren till DN.

Nyheter · Publicerad 21:00, 27 mar 2023

Koranbränningen utanför Turkiets ambassad den 21 januari ledde till kraftiga reaktioner från delar av den muslimska världen.

Händelsen fick även storpolitiska konsekvenser när Turkiets president Recep Tayyip Erdogan slog fast att svenskt Natomedlemskap inte är att tänka på så länge det är lagligt att bränna muslimernas heliga bok.

Paludan polisanmäldes av en privatperson och ärendet hamnade hos åklagaren och hatbrottsspecialisten Fredrik Ingblad. Han beslutade i mitten av mars att lägga ner anmälan med hänvisning till att gärningen ”inte innefattar hets mot folkgrupp”, rapporterar Dagens Nyheter.

– Jag kom fram till att en koranbränning riktar sig mot en symbol mot religionen och inte gruppen i sig, även om människor blir kränkta. Den distinktionen är viktig för att förstå debatten, säger han till tidningen.

Även andra åklagare har i tidigare fall gjort samma bedömning. Fredrik Ingblad betonar dock att beslutet inte är generellt, utan gäller den enskilda koranbränningen.

En annan förundersökning gällande hets mot folkgrupp pågår mot Paludan efter en koranbränning i Malmö förra våren.

Jag kom fram till att en koranbränning riktar sig mot en symbol mot religionen och inte gruppen i sig.

Kinesisk expert: Labb kan vara ursprung till coronaviruset

Kina. Det kan inte uteslutas att coronaviruset ursprungligen kom från ett laboratorium. Det säger George... torsdag 1/6 22:00

Låt oss be om den helige Andes gåvor och kraft

Ledare Vi har nyligen firat pingst, och traditionellt har detta varit en konferenshelg i Sveriges... torsdag 1/6 00:10

Guds kraft okänd för många

Ledare TV4:s succéserie ”Det okända” sändes i 25 säsonger mellan 2004 och 2019. Temat för serien var... torsdag 1/6 00:00