Ett nytt bud ger jag er: att ni ska älska varandra. Så som jag har älskat er ska också ni älska varandra.
Johannesevangeliet 13:34

Världen idag

Här på Women's Medical Society i Philadelphia dödades minst 100 barn som fötts levande efter sena aborter, enligt vittnesmål i den pågående rättegången mot klinikchefen Kermit Gosnell. Verksamheten pågick i många år utan kontroll från myndigheterna Foto: Scanpix

Åklagare: Abortkliniken liknade en skräckfilm

Minst 100 barn som överlevt illegala sena aborter har dödats på en klinik i Philadelphia, enligt vittnesmål från personalen. Skrämmande vittnesmål har kommit fram under rättegången mot klinikchefen Kermit Gosnell, som kan dömas till döden. 

Nyheter · Publicerad 09:46, 18 apr 2013

Det var för drygt tre år sedan som den fasansfulla sanningen om vad som pågått på Kermit Gosnells klinik Women´s Medical Society i Philadelphia i den amerikanska delstaten Pennsylvania under flera årtionden började framträda, efter en FBI-räd mot kliniken. Vid en hearing i Pennsylvanias senat i februari 2011 sade distriktsåklagare Seth Williams att kliniken var som "en skräckfilm". Hundratals barn kan ha mördats på kliniken, konstaterade utredarna.
– Blodfläckade väggar, blodfläckade bäddar och smutsiga lakan. Kvinnor som gick omkring drogade som zombies, berättade åklagaren när han beskrev de scener som mötte FBI-agenterna vid tillslaget, rapporterade Världen idag då.

I lokalen hittades också mängder av foster och fosterdelar, en del av dem förvarade i kattmatsburkar. Tillslaget ledde till att klinikchefen Kermit Gosnell åtalades för åtta mord, gällande sju barn och en kvinna som dödades vid ett abortingrepp. Förstörda dokument gjorde det omöjligt att väcka åtal i fler fall. Om Gosnell finns skyldig väntar minst 20 års fängelse. Domen kan också bli dödsstraff. Flera av hans anställda har erkänt sig skyldiga till en rad brott och riskerar också långa fängelsestraff. Enligt åklagaren har varken Gosnell eller någon i personalen den utbildning som krävs för att få utföra aborter. Gosnell uppges ha tjänat miljontals dollar på den illegala verksamheten. I Pennsylvania är aborter lagligt till vecka 24, men Gosnell utförde aborter långt senare i graviditeten, och tog mer betalt ju större fostret var.

Rättegången mot Gosnell inleddes först i förra månaden och pågår fortfarande. Vittnesmålen har varit förfärande. En anställd vid kliniken, har vittnat om att minst 100 barn föddes levande på kliniken, för att sedan avrättas, "bokstavligen genom halshuggning". Han berättade att han själv brukade använda en kirurgsax för att klippa sönder ryggmärgen på barnen. En kvinnlig anställd har vittnat om hur hon tog kort på ett dödat pojkbarn, för att han var så stor och såg livsduglig ut. Hon bedömde att pojken var 30 veckor gammal och sade också att Gosnell skämtat om att "babyn var så stor att han kunde ha gått till busshållplatsen".
En av de anställda har vittnat om hur hon hörde ett aborterat barn, som lagts på en hylla bland andra aborterade barn, skrika "som en liten utomjording", rapporterar Delaware Online. På tisdagen vittnade anhöriga till 41-åriga Karnamaya Mongar, som avled 20 november 2009 efter att hon fått en överdos av bedövningsmedel i samband med en abort. Enligt åklagarna har den outbildade personalen instruerats av Gosnell att ge doser som var långt över det normala.

Utredningen har också riktat hård kritik mot ansvariga myndigheter. Trots många klagomål hade kliniken inte inspekterats sedan 1993. Dåvarande guvernören Tom Ridge, en mycket abortliberal republikan, såg 1995 till att inspektioner av abortkliniker helt skulle upphöra. Åklagare Seth Williams har själv ifrågasatt det märkliga i att frisörsalonger står under striktare uppsikt än abortkliniker.

Lika skrämmande som verksamheten vid abortkliniken, lika ofattbar är den mediala tystnaden. Lokala media i Philadelphia, främst tidningen Philadelphia Inquirer har bevakat rättegången utförligt, liksom Pro life-rörelsedrivna nyhetssajter. Men majoriteten av de stora nationella medierna har i stort sett tigit om rättegången. Liberala politiske kommentatorn Kirsten Powers ifrågasatte i en krönika i USA Today i förra veckan den uteblivna rapporteringen från bland andra New York Times, Washington Post och de stora tv-bolagen. "Den bedövande tystnaden från allt för stor del av medierna, en gång en kraft för rättvisa i Amerika, är en skam", skrev Powers. Krönikan väckte starka reaktioner och efter stor uppmärksamhet på twitter förde den också med sig att flera redaktioner till sist beslutade att sända journalister för att bevaka rättegången, efter att den pågått i nära en månad. Marc Lamont Hill, bloggare på Huffington Post, sade i en webb-tv-sändning på tisdagen att "jag tror att vi på vänstersidan har fattat ett beslut att inte bevaka den här rättegången för att vi oroas av att den kommer att skada rätten till abort... Jag tror att det finns ett direkt samband mellan medias misslyckande att bevaka det här och våra egna politiska engagemang."

 

Kermit Gosnell är åtalad för åtta mord. Foto: Foto: Yong Kim/AP Scanpix

Ny missionsorganisation viktigt och uppfriskande initiativ

Ledare I en tid då fysiska gudstjänster förbjudits, då många församlingar och samfund långsiktigt krymper... tisdag 13/4 00:10

Arvet som Ebba inte bryr sig om

Ledare När Kristdemokraterna i förra veckan presenterade sitt jämställdhetspolitiska program väcktes... tisdag 13/4 00:00

Senaste nytt

    Ett osannolikt men avslöjande samtal med en jordansk chaufför

    Israelkommentar Att verkligheten och rapporterna från Israel sällan stämmer är vi här i Israel vana vid, men ibland...
    Podcasts
    Följ Världen idag i sociala medier