Ni otrogna, vet ni inte att vänskap med världen är fiendskap mot Gud? Den som vill vara vän med världen blir fiende till Gud.
Jakobsbrevet 4:4

Världen idag

Åkesson vill utvärdera EU-medlemskapet – sågas av L

Sverigedemokraterna vill utvärdera Sveriges medlemskap i EU, skrev partiledaren Jimmie Åkesson på Aftonbladet Debatt. Det har fått L-ledaren Johan Pehrson att gå i taket.

“Det är helt uteslutet att vi skulle ompröva vårt EU-medlemskap”, skriver han på Twitter.

Nyheter · Publicerad 18:00, 3 maj 2023

”Med allt fler inslag av långtgående symbolpolitik börjar EU-medlemskapet bli farligt lik en tvångströja som vi helt enkelt måste acceptera och förhålla oss till”, skrev Jimmie Åkesson.

SD-ledaren menar att Sveriges inflytande över EU:s politik är för liten för att göra någon verklig skillnad.

”Det gör att tyska, polska eller franska politiker i praktiken kan bestämma över vilken bil du ska få köpa, hur dyr bensinen ska vara, eller vilka träd du ska få hugga ner på din egen mark”, skrev Åkesson.

Han menar vidare att det pågår en maktförskjutning från Sverige till Bryssel.

”I takt med en sådan utveckling kommer folkviljan som återspeglas av resultatet i riksdagsvalen bli mindre och mindre relevant. Våra allmänna val i Sverige kommer snart att sakna betydelse för Sveriges utveckling. Så kan vi naturligtvis inte ha det.”

L-ledaren, som samarbetar med SD genom Tidöavtalet, är dock av en helt annan åsikt.

”Det är helt uteslutet att vi skulle ompröva vårt EU-medlemskap. Svårbegripligt hur någon efter Brexit-haveriet ens kan tänka tanken. Det vi måste ompröva är om vi ska ha euro eller inte. Vi blir bara kollektivt fattigare med en alltför liten valuta i en stor värld”, skriver han på Twitter.

Han menar vidare att europeiskt samarbete är ”helt nödvändigt för att lösa vår kontinents stora utmaningar”.

Enligt Åkesson handlar diskussionen inte om huruvida Sverige ska vara i unionen med eller inte.

– Jag accepterar att Sverige är med i EU. På kort och medellång sikt kommer det att vara det samarbetet i Europa som gäller, och då måste vi kunna föra debatten på en annan nivå, bort från ”för eller emot”, sade han i Sveriges Radios Studio ett.

Johan Pehrson är dock inte övertygad.

– Det andas ju en tanke om att det finns ett alternativ för Sverige år 2023, att vi inte ska samarbeta i Europeiska unionen, sade han i radiodebatten.

På tisdagskvällen debatterade Åkesson och Pehrson saken i Aktuellt.

– Jag tycker det är väldigt svårt att förstå. Det svenska medlemskapet i EU har tjänat nationen väldigt väl, sade Johan Pehrson och nämner bland annat välståndet och klimatet.

– Om man nu har den övertygelsen som Johan Pehrson har, om att EU har varit så förträffligt och så oerhört avgörande för vårt välstånd, då borde man välkomna den utvärderingen så att alla vi som tvivlar på EU:s förträfflighet får någonting annat oss till del, sade Jimmie Åkesson.

Tyska, polska eller franska politiker kan i praktiken bestämma över vilken bil du ska få köpa, hur dyr bensinen ska vara, eller vilka träd du ska få hugga ner på din egen mark.
Europeiskt samarbete är helt nödvändigt för att lösa vår kontinents stora utmaningar.

USA behöver lyfta sig inför nytt presidentval

Ledare Så hänger då det offentliga USA återigen halvvägs ut över stupkanten efter politisk osämja. Och med... fredag 29/9 00:10

LRF: Minska vildsvinsstammen med 90 procent

Djur. Minska vildsvinsstammen med 270 000 djur till 30 000. Det begär Lantbrukarnas riksförbund (LRF) och... torsdag 28/9 22:00

Skyttedals drogutspel blev hennes fall

Ledare Många höjer förstås på ögonbrynen över att en europaparlamentariker som Sara Skyttedal (KD) väljer... fredag 29/9 00:00