Så finns nu ingen fördömelse för dem som är i Kristus Jesus.
Romarbrevet 8:1

Världen idag

Agnes Wold och Nils Littorin gästar veckans Hotspot

Läkarna Agnes Wold och Nils Littorin, som har helt olika syn på coronastrategi, restriktioner och vaccin, möts i ett unikt samtal om i veckans avsnitt av tv-programmet Hotspot.

– Jag ville visa att vi kan föra samtal i en god ton, där vi kan vrida och vända på problemen på ett civiliserat sätt, säger programledaren Marco Strömberg.

Nyheter · Publicerad 07:00, 15 jan 2022

Hotspot är ett samhällsprogram om kristen tro, kultur, politik och idéhistoria, som Världen idag producerar i samarbete med Vision Sverige. På lördag kommer ett nytt avsnitt, där läkarna Agnes Wold och Nils Littorin intervjuas om Sveriges coronastrategi, restriktioner och vaccin.

– Agnes Wold är för ganska strikta restriktioner för att skydda svaga grupper. Littorin vill ta bort restriktioner som drabbar barn, unga och friska och i stället fokusera skyddet på riskgrupper. Han menar att en genomgången covidinfektion också ska kunna gälla som bevis på immunitet, förklarar programledaren Marco Strömberg.

Genom att sammanföra två personer med diametralt motsatta åsikter i dessa frågor ville Strömberg låta olika perspektiv komma till tals.

– Det blev ett väldigt respektfullt och föredömligt samtal i en fråga som väcker mycket känslor. Jag ville visa att vi kan föra samtal i en god ton, där vi kan vrida och vända på problemen på ett civiliserat sätt, säger Marco Strömberg.

Programmet berör bland annat frågan om restriktionerna är proportionerliga, huruvida massvaccination kan stoppa pandemin, vaccination av barn och vaccination i solidaritet med andra kontra frihet att avstå eller att behandlas som andra klassens medborgare.

Marco Strömberg har inte sett någon liknande, längre, debatt tidigare, där båda sidor får komma till tals i frågan om hanteringen av pandemin. Men efter den senaste pressträffen om ökade restriktioner har han noterat att fler röster med andra tankar har börjat höjas i dessa frågor.

– På något sätt har man börjat tillåta lite andra perspektiv i dag. Vi har ju försökt följa restriktionerna och ändå har vi inte blivit av med smittan. Därför är det intressant att göra det här programmet nu.

Strömberg tycker att samtalet mellan Littorin och Wold pekar på den sorts samtal vi behöver ha i många andra frågor också. I Sverige blir det ofta en hård debatt i fientlig ton, där bara en åsikt anses vara den rätta, menar han.

– Debatter är viktiga, men vi måste också ha forum för samtal med en mindre aggressiv attityd. Det bidrar till en större förståelse och tillit mellan människor, betonar Marco Strömberg.

– Vi är i det här tillsammans. Då är det inte en sida som ska besegra den andra och krossa deras argument. Om bredden av perspektiv får komma fram kan vi förhoppningsvis fatta bättre beslut, i stället för att begå misstag och sedan vara efterkloka.

Världen idag har märkt att det finns en stor efterfrågan när det gäller att spegla flera olika synvinklar på komplicerade frågor, inte minst frågan om coronarestriktioner och vaccin.

För ett par veckor sedan belyste vi massvaccinering, virusmutationer och vaccinpass utifrån olika forskares ståndpunkter i en artikel som har fått mycket positiv respons från läsare.

Det blev ett väldigt respektfullt och föredömligt samtal i en fråga som väcker mycket känslor.

Abortfrågan handlar om det ofödda barnets rätt till sin kropp

Ledare I fredags kom så beslutet från USA:s Högsta domstol gällande aborträtten. Det gamla beslutet från... tisdag 28/6 00:10

OS-vinnaren Jonny Nilsson har avlidit

Dödsfall. Jonny Nilsson, OS-guldmedaljör i skridskor, har lämnat jordelivet. I en intervju med Världen idag... måndag 27/6 20:00

Attacker mot prolife-grupper och kristna på grund av beslutet

Abort Både före och efter beslutet att upphäva abortprejudikatet Roe mot Wade i USA:s högsta domstol har... måndag 27/6 14:30

Signe Strålin: Visdom från en nioårig flicka i Uganda

Ungkrönika Jag kom häromveckan hem från en fantastisk, lite galen missionsresa med min bibelskoleklass i ett... tisdag 28/6 00:00

Hur missionerar vi i världens mest sekulära land?

Gästkrönika Den har naturligtvis sina brister och förklarar inte verkligheten fullödigt, men sedan resultatet... tisdag 28/6 00:00

Ny vapenlag redo att klubbas i USA

USA. Tuffare bakgrundskontroller och större möjlighet att neka personer som dömts för våld i nära... måndag 27/6 10:00

Kommer vi att känna igen varandra i himlen?

Mot väggen I Bibeln står det ju att vi i himlen kommer att vara som änglarna (Matt 22:30). Betyder det att vi...

Gärna blomsterkrans – men spola nubben i slasken

Andakter av Carl-Erik Sahlberg. Midsommarhelgen närmar sig och därmed den ljusaste tiden och den ljusaste natten på året. Nu sitter...
Följ Världen idag i sociala medier