Din rättfärdighet når upp till himlen, Gud, du har gjort stora ting. Gud, vem är som du?
Psaltaren 71:19

Världen idag

Agnes Wold och Nils Littorin gästar veckans Hotspot

Läkarna Agnes Wold och Nils Littorin, som har helt olika syn på coronastrategi, restriktioner och vaccin, möts i ett unikt samtal om i veckans avsnitt av tv-programmet Hotspot.

– Jag ville visa att vi kan föra samtal i en god ton, där vi kan vrida och vända på problemen på ett civiliserat sätt, säger programledaren Marco Strömberg.

Nyheter · Publicerad 07:00, 15 jan 2022

Hotspot är ett samhällsprogram om kristen tro, kultur, politik och idéhistoria, som Världen idag producerar i samarbete med Vision Sverige. På lördag kommer ett nytt avsnitt, där läkarna Agnes Wold och Nils Littorin intervjuas om Sveriges coronastrategi, restriktioner och vaccin.

– Agnes Wold är för ganska strikta restriktioner för att skydda svaga grupper. Littorin vill ta bort restriktioner som drabbar barn, unga och friska och i stället fokusera skyddet på riskgrupper. Han menar att en genomgången covidinfektion också ska kunna gälla som bevis på immunitet, förklarar programledaren Marco Strömberg.

Genom att sammanföra två personer med diametralt motsatta åsikter i dessa frågor ville Strömberg låta olika perspektiv komma till tals.

– Det blev ett väldigt respektfullt och föredömligt samtal i en fråga som väcker mycket känslor. Jag ville visa att vi kan föra samtal i en god ton, där vi kan vrida och vända på problemen på ett civiliserat sätt, säger Marco Strömberg.

Programmet berör bland annat frågan om restriktionerna är proportionerliga, huruvida massvaccination kan stoppa pandemin, vaccination av barn och vaccination i solidaritet med andra kontra frihet att avstå eller att behandlas som andra klassens medborgare.

Marco Strömberg har inte sett någon liknande, längre, debatt tidigare, där båda sidor får komma till tals i frågan om hanteringen av pandemin. Men efter den senaste pressträffen om ökade restriktioner har han noterat att fler röster med andra tankar har börjat höjas i dessa frågor.

– På något sätt har man börjat tillåta lite andra perspektiv i dag. Vi har ju försökt följa restriktionerna och ändå har vi inte blivit av med smittan. Därför är det intressant att göra det här programmet nu.

Strömberg tycker att samtalet mellan Littorin och Wold pekar på den sorts samtal vi behöver ha i många andra frågor också. I Sverige blir det ofta en hård debatt i fientlig ton, där bara en åsikt anses vara den rätta, menar han.

– Debatter är viktiga, men vi måste också ha forum för samtal med en mindre aggressiv attityd. Det bidrar till en större förståelse och tillit mellan människor, betonar Marco Strömberg.

– Vi är i det här tillsammans. Då är det inte en sida som ska besegra den andra och krossa deras argument. Om bredden av perspektiv får komma fram kan vi förhoppningsvis fatta bättre beslut, i stället för att begå misstag och sedan vara efterkloka.

Världen idag har märkt att det finns en stor efterfrågan när det gäller att spegla flera olika synvinklar på komplicerade frågor, inte minst frågan om coronarestriktioner och vaccin.

För ett par veckor sedan belyste vi massvaccinering, virusmutationer och vaccinpass utifrån olika forskares ståndpunkter i en artikel som har fått mycket positiv respons från läsare.

Det blev ett väldigt respektfullt och föredömligt samtal i en fråga som väcker mycket känslor.

Planen som skapar en palestinsk stat utan att följa några avtal

Israelkommentar Oslo-avtalen var de fredsavtal som Israel och PLO slöt under 1990-talet, vilka ledde fram till... torsdag 27/1 00:10

När föräldrarnas betydelse erkänns kan skolan bli bättre

Ledare För några decennier sedan hade det varit otänkbart att grovt våld, allvarliga trakasserier och... torsdag 27/1 00:10

Nu är OS-truppen spikad

Sport. Den svenska OS-truppen är spikad. Skicrossåkaren Eliott Baralo, 23, och alpinåkaren Charlotta... torsdag 27/1 05:00

Jesus är hoppet självt

Inför söndag En Trisslott. Hoppas, hoppas … neeej, det blev bara två ”en miljon”! Jag hade ju behövt tre... torsdag 27/1 00:00

Rysslands invasionshot av Ukraina följer ett mönster

Nyhetskommentar Med över 100 000 ryska soldater utplacerade med krigsmateriel längs den ukrainska gränsen sätter... torsdag 27/1 00:00

Förintelseöverlevaren Emerich Roth har dött

Dödsfall. De som utifrån egna erfarenheter kan berätta om Förintelsen blir allt färre. Nyligen avled judiske... onsdag 26/1 22:00

Senaste nytt

    Rysslands invasionshot av Ukraina följer ett mönster

    Nyhetskommentar Med över 100 000 ryska soldater utplacerade med krigsmateriel längs den ukrainska gränsen sätter...
    Följ Världen idag i sociala medier