Herrenavskyr falsk våg, full vikt behagar honom. När högfärd kommer följer förakt, men vishet finns hos de ödmjuka.
Ordspråksboken 11:1–2

Världen idag

Aftonbladetprofil angrep tv-gudstjänster – väckte motvåg av kritik

”Släng ut religionen från SVT”. Det är rubriken på en artikel av Aftonbladets politiska kommentator Lena Mellin som anser att tv-gudstjänsterna bör skrotas. Att döma av kommentarerna på Aftonbladets Facebooksida verkar de flesta läsarna dock inte hålla med henne.

Nyheter · Publicerad 17:10, 25 feb 2019

SVT har i uppdrag att ”garantera medborgarna ett brett utbud av program och tjänster” som ska ”spegla förhållanden i hela landet och den variation som finns i befolkningen”. I sändningstillståndet står det även att bolaget ska ”beakta behoven hos personer med funktionsnedsättning”.

En som inte tycker att tv-gudstjänsterna bör ingå i detta, är Aftonbladets politiska kommentator Lena Mellin.

”Det är omodernt. Förlegat. Passé”, skriver hon i en kolumn i Aftonbladet.

Hon går även till angrepp mot Sveriges Radios sändningar av helgmålsringning.

”Varför sänder public service Svenska kyrkans evenemang i sina stora kanaler? Statskyrkan är avskaffad sedan ett par decennier, över 40 procent är inte medlemmar, minst en halv miljon människor definierar sig själva som muslimer”, skriver hon.

I stället för att låta SVT sända gudstjänsterna kan Svenska kyrkan börja sända sina evenemang på poddradio, föreslår hon.

En som är kritisk till Lena Mellins resonemang är Anders-Petter Sjödin, präst i Öjersjökyrkan i Partille.

”Aftonbladets Lena Mellin lever i en annan värld, i en gammal cementerad världsbild, präglad av förmynderi och religiös analfabetism och ogenerad beröringsskräck för trosfrågor”, skriver han i ett inlägg på Facebook.

Han menar att människor är mer öppna för existentiella frågor än Mellin tror.

”Världen är, vare sig man vill det eller inte, mer religiös än inte”, skriver han.

Anders-Petter Sjödin påpekar vidare att ”kyrkorna i Sverige samlar många fler besökare än alla sportevenemang och biobesök tillsammans” och menar att sport ges en oproportionerligt stor del i public services nyhetssändningar.

Han lyfter därefter fram att Public service lägger uppemot 30 miljoner kronor enbart på Melodifestivalen – ett program han själv har lågt intresse av.

”Eftersom jag vet att det intresserar andra är jag ok med det”, skriver han.

Anders-Petter Sjödin tittar själv sällan på tv-gudstjänsterna, men skriver att han vet att de betyder mycket för många ”som av olika anledningar inte kan ta sig till kyrkan”.

”Varför skulle människors tro, sökande och andliga längtan vara det enda i vår gemensamma värld som våra licenspengar inte kan täcka? Begränsning av mångfald är enfald och rätt så odemokratiskt”, skriver han.

Även Aftonbladetläsarna verkar vara kritiska till Lena Mellins resonemang. Av de över 340 kommentarerna som artikeln har på tidningens Facebooksida verkar nästan alla vara kritiska.

”Jag är ateist och går sällan i kyrkan, men SVT sänder idrottsevenemang, konserter och teater. Ser ingen anledning till att de inte ska sända även kyrkliga evenemang. Det är ju upp till var och en att välja om man vill se”, skriver en man och får över hundra ”gillningar”.

”Tittar inte själv, men för min del kan det gärna finnas. Klarar vi av hela dagars vintersport så kan man nog låta SVT sända från Svenska kyrkan en timme per vecka”, skriver en annan.

Flera personer påpekar att tv-gudstjänsten är av stor betydelse för många gamla och sjuka.

”För alla dem som inte har möjlighet att själv gå till en kyrka och delta i gudstjänsten är deltagandet via tv:n ovärderligt”, skriver en kvinna.

Varför skulle människors tro, sökande och andliga längtan vara det enda i vår gemensamma värld som våra licenspengar inte kan täcka?

SVT

Fakta SVT:s nuvarande sändningstillstånd började gälla den 1 januari 2014 och löper till den 31 december 2019.

Hbtq-frågan kommer att splittra många frikyrkor

Ledare Det råder religionsfrihet i Sverige. Det gäller även enskilda pastorers syn på hur Skriftens texter... fredag 31/3 00:10

Fullsatt när musikal om Jesus spelas i Jönköping i helgen

Församling. 1 200 biljetter är sålda när musikalen Jag är, om Jesu sista tid i livet, i helgen sätts upp i en... lördag 1/4 10:00

Politiker bjuder in till bön utanför Finlands riksdag

Helsingfors. Finländske kristdemokraten Antero Laukkanen lämnar riksdagen efter valet på söndag. Dagen före... lördag 1/4 07:00

Hockeyn borde ta lärdom av fotbollen

Nyhetskommentar Hällevik, ett gammalt fiskeläge som förvandlats till badort, är en tätort på Listerlandet i... fredag 31/3 00:00