Herren gör fattig och han gör rik, han ödmjukar och han upphöjer.
1 Samuelsboken 2:7

Världen idag

Nomineringsgrupper som inte är partipolitiska är inte odemokratiska, påpekar kritiker till en ledartext i Aftonbladet. Foto: Mikael Good

Aftonbladetledare om kyrkovalet totalsågas

Att vilja att partier ska sluta styra Svenska kyrkan är att vilja ”avveckla demokratin”. Det skriver Anders Lindberg på ledarplats i Aftonbladet. Han framställer de partipolitiskt obundna grupperna som antidemokratiska. Lindberg anklagas nu för kunskapsbrist och att sprida lögner.

Nyheter · Publicerad 14:37, 13 sep 2021

Det var i en ledare i Aftonbladet i fredags, om kyrkovalet, som Lindberg framställde nomineringsgrupperna Posk (Partipolitiskt obundna i Svenska Kyrkan), Frimodig kyrka och Öppen kyrka som en fara för demokratin.

Posk, som samlar kyrkligt engagerade från hela det politiska fältet, beskrivs som ”högerkonservativa” och Frimodig kyrka som ”ultrahöger”.

Att läsa Posks texter och debattartiklar ”är som att lyssna till ett tal av Ungerns diktator (sic!) Viktor Orban eller av Donald Trump”, skriver Lindberg.

Han menar att de grupper som står fria från de politiska partierna vill ”låta sina egna stödtrupper rösta medan övriga stängs ute”.

Många har reagerat starkt på ledaren. I ett öppet brev betonar Posks ordförande Amanda Carlshamre att de vill se indirekta, demokratiska val där stiftsfullmäktiges och kyrkomötets ledamöter väljs av församlingarna så att de representerar sina respektive församlingar och stift.

”Kyrkomötet beslutar om bland annat kyrkans bekännelseskrifter och det vill göras utan att ha kunskap om eller erfarenhet av församlingslivet och den kristna tron. Det är vad vi motsätter oss, faktiskt å det heligaste.”

Även Torkel Lindahl i Frimodig kyrka svarar i ett öppet brev. Han skriver:

”Varken Posk eller Frimodig kyrka vill 'avveckla demokratin för sina politiska motståndare' eller avskaffa rösträtten för alla utom de egna sympatisörerna! Hur du kan påstå något sådant är helt enkelt obegripligt. I bästa fall är det ett olycksfall i ditt journalistiska arbete, i sämsta fall ett medvetet försök att sprida fake news. I båda fallen bör du be om ursäkt.”

EU:s överstatlighet utmanas av Polen

Ledare EU-domstolens fördragsfästa juridiska överhöghet utmanas när den polska författningsdomstolen i ett... lördag 16/10 00:00

En helt vanlig söndag i Istanbul

Missionsglimten Jag bor i Istanbul, Turkiet, tillsammans med 15 miljoner andra. 98 procent av dem är muslimer och... lördag 16/10 00:00

Trend att unga säger upp sig – kan bli möjlighet för kyrkan

Ledare Har du hört talas om ”the great resignation”? Uttrycket, som kan översättas ”den stora... fredag 15/10 00:10
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier