Frukta Herren, ni hans heliga, de som fruktar honom lider ingen brist.
Psaltaren 34:10

Världen idag

Nomineringsgrupper som inte är partipolitiska är inte odemokratiska, påpekar kritiker till en ledartext i Aftonbladet. Foto: Mikael Good

Aftonbladetledare om kyrkovalet totalsågas

Att vilja att partier ska sluta styra Svenska kyrkan är att vilja ”avveckla demokratin”. Det skriver Anders Lindberg på ledarplats i Aftonbladet. Han framställer de partipolitiskt obundna grupperna som antidemokratiska. Lindberg anklagas nu för kunskapsbrist och att sprida lögner.

Nyheter · Publicerad 14:37, 13 sep 2021

Det var i en ledare i Aftonbladet i fredags, om kyrkovalet, som Lindberg framställde nomineringsgrupperna Posk (Partipolitiskt obundna i Svenska Kyrkan), Frimodig kyrka och Öppen kyrka som en fara för demokratin.

Posk, som samlar kyrkligt engagerade från hela det politiska fältet, beskrivs som ”högerkonservativa” och Frimodig kyrka som ”ultrahöger”.

Att läsa Posks texter och debattartiklar ”är som att lyssna till ett tal av Ungerns diktator (sic!) Viktor Orban eller av Donald Trump”, skriver Lindberg.

Han menar att de grupper som står fria från de politiska partierna vill ”låta sina egna stödtrupper rösta medan övriga stängs ute”.

Många har reagerat starkt på ledaren. I ett öppet brev betonar Posks ordförande Amanda Carlshamre att de vill se indirekta, demokratiska val där stiftsfullmäktiges och kyrkomötets ledamöter väljs av församlingarna så att de representerar sina respektive församlingar och stift.

”Kyrkomötet beslutar om bland annat kyrkans bekännelseskrifter och det vill göras utan att ha kunskap om eller erfarenhet av församlingslivet och den kristna tron. Det är vad vi motsätter oss, faktiskt å det heligaste.”

Även Torkel Lindahl i Frimodig kyrka svarar i ett öppet brev. Han skriver:

”Varken Posk eller Frimodig kyrka vill 'avveckla demokratin för sina politiska motståndare' eller avskaffa rösträtten för alla utom de egna sympatisörerna! Hur du kan påstå något sådant är helt enkelt obegripligt. I bästa fall är det ett olycksfall i ditt journalistiska arbete, i sämsta fall ett medvetet försök att sprida fake news. I båda fallen bör du be om ursäkt.”

Sverige nobbar FN-konferens: ”Antisemitiska inslag”

FN. Sverige var ett av flera länder som avstod från att uppmärksamma 20-årsjubileet av den första,... lördag 25/9 12:00

Känd diakon beskylls för judehat

Tro och solidaritet. Anna Ardin, diakon inom Equmeniakyrkan och ledamot i förbundsstyrelsen för socialdemokratiska Tro... lördag 25/9 08:00

Det är i misstrons mylla som alla broar bränns.

Gästkrönika Skandinavien har varit hela världens lilla Bullerby. Ett handslag har räckt, ett löfte har hållits.... lördag 25/9 00:00

Glädjeämnen mitt i fattigdomen

Missionsglimten Gå ut mission samarbetar sedan ett par år med inhemska missionärer på Madagaskar. Det är helt... lördag 25/9 00:00
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier