Nyheter

Aftonbladet lurade pingstpastorer – fick besvara hbtq-fråga

Med en påhittad historia om att man behöver hjälp att hantera ”homosexuella tankar” har Aftonbladet ringt upp ett antal pastorer för att undersöka om de har ”rätt” åsikter.
Med en påhittad historia om att man behöver hjälp att hantera ”homosexuella tankar” har Aftonbladet ringt upp ett antal pastorer för att undersöka om de har ”rätt” åsikter.

Aftonbladets reportrar ringde upp kristna pastorer, lurades och sade att de behövde själavård för ”homosexuella tankar”. Nu hävdar tidningen att flera kristna församlingar gör sig skyldiga till missaktning av homosexuella.Tidningen nämner dock inget om alla de människor som själva valt att lämna en sexuell livsstil de funnit inte harmoniserar med Guds vilja.

Publicerad Uppdaterad

Det är inte en självklarhet eller givet att alla kommer att leva i en tvåsamhet.

Uppringd pastor

Under falsk identitet har Aftonbladets reportrar kontaktat bland annat svenska pingstförsamlingar med en påhittad historia om behov av hjälp med hantering av ”homosexuella tankar” som de uppgett att de inte vill prata om i sin hemförsamling.

– Man måste ju själv välja att leva som Bibeln lär. Då får man ju försöka gå emot de där känslorna, förklarar en av de uppringda pastorerna i artikeln.

En annan pastor pekar på vikten av att söka sig närmare Gud.

– Det är ju mycket omoraliskt i media. Det blir till slut ett beroende av det som är omoraliskt, och det fångar människor i stället för att frigöra dem, säger pastorn till Aftonbladets reporter.

Aftonbladet har tagit fasta på att Pingst i Sverige får sammanlagt drygt 11 miljoner kronor i statsbidrag under villkor att trossamfundet upprätthåller ”de grundläggande värderingar som samhället vilar på”. Nu hävdar tidningen att sju av de uppringda församlingsföreträdarna, som även inkluderar företrädare för Jehovas vittnen, uttryckt missaktning mot homosexuella och nämner som exempel att en pastor pratat om celibat.

– Det är inte en självklarhet eller givet att alla kommer att leva i en tvåsamhet. Vi har en så stark yttre påverkan från samhället att man är fri att göra precis hur man vill. Så säger inte Bibeln, säger pastorn.

Å andra sidan lyfter Aftonbladet fram pingstförsamlingar som, enligt tidningen, likställer budskapet om att Gud vill människans bästa med att inte ”tolka Bibeln för bokstavstroget”.

För flera år sedan berättade Världen idag om att SVT:s Uppdrag granskning bedrivit journalistik med liknande metoder. År 2020 skrev vi om Europeiska evangeliska alliansens (EEA) betoning av att förbön, rådgivning och själavård är en viktig del av religionsfrihet och yttrandefrihet.

I Aftonbladets artikel nämns inget om att rådande grundlagsskyddad religionsfrihet medger förkunnelse av Bibelns budskap. Texten säger inte heller något om att många människor berättat om sitt eget val att lämna homosexuell livsstil som en följd av mötet med Jesus.

En person påtalar, i en kommentar på tidningens Facebooksida, att Aftonbladet även bör granska hur muslimska samfund i Sverige ser på homosexualitet.

Powered by Labrador CMS