Gud, sedan urminnes tid är du min konung, du som utför frälsningsverk på jorden.
Psaltaren 74:12

Världen idag

Afghansk konvertit: Vi försöker ta oss till Iran

Reza är en av många kristna konvertiter som utvisats från Sverige till Afghanistan de senaste åren. Nu har han och hans fru tagit sig till gränsen till Iran, i ett försök att fly landet.

– Min kompis, som arbetat vid polisen, sade till oss att lämna Afghanistan så fort vi kunde, säger han till Världen idag.

Nyheter · Publicerad 07:00, 2 sep 2021

När Världen idag når Reza på en mobiltelefon säger han att han och hans fru har gått till fots till gränsen från staden Herat i nordvästra Afghanistan.

– Nu väntar vi på att släppas in i Iran, antingen i morgon eller kanske på lördag, säger han.

Paret sitter och väntar vid gränsen tillsammans med flera tusen andra afghaner. Mat och vatten har de fått av frivilliga som tagit sig in i Afghanistan från Iran.

– Själva har vi ingenting. Vi tog bara med oss våra liv och lämnade allt annat.

Världen idag har fått kontakt med Reza genom KD-politikern och kvinnorättskämpen Soheila Fors, som lärde känna honom under hans år som asylsökande i Sverige.

– Jag försökte hindra hans utvisning, men det gick inte, säger hon, och berättar att hon med insamlade medel nu försöker att hjälpa både Reza och några andra afghanska konvertiter.

– Han gick under jorden i Kabul och har haft det mycket svårt.

Reza har hankat sig fram som snickare och svetsare under sina år i Afghanistan, och bott i både Kabul och Herat. Där träffade han sin fru, som fick stora problem med sin familj när även hon valde att bli kristen.

– Min kompis, som arbetat vid polisen, sade till oss att lämna Afghanistan så fort vi kunde, berättar han.

– Han sade: ”Talibanerna kommer att hitta dig, du kan inte stanna en enda dag till.”

Migrationsverket bedömde att Reza inte kunde ses som en genuint troende kristen. Ändå har han ett visst hopp om att få hjälp av Sverige, och vill försöka ta sig till den svenska ambassaden i Teheran.

– Jag tror att vi kommer att få nya problem i Iran för att vi är kristna. Men där är det i alla fall lite bättre än med talibanerna. Och vi har ingen annan väg att gå nu, säger han.

Enligt FN:s flyktingorgan kan uppemot en halv miljon afghaner komma att fly landet den närmaste tiden.

De [afghanska konvertiterna] fruktar för sina liv. De fick meddelanden från talibanerna om att de har ögonen på sig.

Kristersson kallar samtliga partiledare till möte om våldet

Politik. Statsminister Ulf Kristersson (M) bjuder in samtliga partiledare till nationella säkerhetsrådets... onsdag 4/10 13:00

Feminiseringen av kyrkan riskerar att stöta bort männen

Gästledare Kyrkorna riskerar att bli en plats där män inte trivs. Redan i dag har många kyrkor färre män än... onsdag 4/10 00:10

Myndigheten varnar: Kriminella gäng startar vårdcentraler

Brott. Den gängrelaterade brottsligheten hittar hela tiden nya områden som man intar. Nu har den grova... onsdag 4/10 07:00

Stunderna som förvandlar oss – i ett nu

Vardagskrönika Ögonen har vant sig vid det mörka efter att ha kikat ut över havet en stund. Natten är vad man... onsdag 4/10 00:00