Vinn vishet, vinn förstånd! Glöm inte vad min mun har sagt och vik inte av från det.
Ordspråksboken 3:18

Världen idag

Afghanistans kristna räknar med fler martyrer – men ser ljus

Skräcken bland många afghaner är stor inför talibanernas övertagande av landet, inte minst bland kvinnor. Bland de kristna förbereder man sig för en svår tid, berättar kristna i sociala medier.

Samtidigt vittnar kristna om att talibanernas våld har lett till att många muslimer blivit mer öppna för evangeliet.

Nyheter · Publicerad 16:28, 16 aug 2021

En anonym kristen ledare säger i en videointervju med International Christian Concern att talibanerna väntas statuera exempel genom att döda vissa kristna.

– I vissa områden har [kristna] redan fått veta att de kommer att dödas när talibanerna kommer dit, säger mannen.

– Det är helt säkert så att en del personer som är kända för att vara kristna kommer att dödas, för att [talibanerna vill] sprida skräck och visa att man inte kommer att tolerera något motstånd, fortsätter han.

Mannen säger att de kristna i Afghanistan just nu behöver tre saker: böner, praktisk hjälp och påtryckningar för att andra länder ska ta emot kristna flyktingar.

– Det största hotet just nu är vår egen rädsla, och rädsla bland kristna ledare. Vi måste lita på att Gud är med oss och ger oss frid, oavsett om vi stannar eller försöker lämna landet, säger han.

Afghanistan står på andra plats, efter Nordkorea, på Open Doors lista över de länder i världen där de kristna är som allra mest utsatta.

– Situationen i Afghanistan är just nu mycket instabil och vi följer utvecklingen, säger Open Doors generalsekreterare i Sverige, Peter Paulsson, till Världen idag.

– Det bästa och enda vi för närvarande kan göra för landet och de kristna är att be.

Att förföljelsen väntas öka markant i och med talibanernas maktövertagande beror också på att kristendomen sakta vunnit mark i landet, tror Todd Nettleton vid den amerikanska organisationen The Voice of the Martyrs.

– Vi behöver inte fråga oss vad [talibanerna] kommer att göra. Vi har redan sett det, säger han till Mission Network News, och påminner om hur de islamistiska extremisterna förtryckte både kvinnor och religiösa minoriteter.

– Nivån av förföljelse blir nog inte värre än då. Däremot tror jag att den kommer att drabba fler, eftersom det finns fler kristna i Afghanistan i dag än för 20 år sedan.

När biståndsorganisationer och andra ideella organisationer lämnar landet mister de kristna dessutom både möjligheten till praktisk hjälp och att få ut sina vittnesmål.

– Flertalet utlänningar har redan lämnat landet, inför talibanernas offensiv. Det gör det svårare att få ut hjälp och att kunna bistå på andra sätt, säger Todd Nettleton, som trots allt ser ett visst hopp för evangeliet just nu.

– Vi har hört berättas om en ny öppenhet bland muslimer som ser vad talibanerna gör, säger han.

– När de stormar in, med våld och övergrepp mot kvinnor, ser människor detta och säger till sig själva: ”Vänta lite, om detta är vad de som kallar sig 'de allra bästa muslimerna' gör – finns det då inte några andra läror?”

Den katolske prästen Giovanni Scalese, som bor i Afghanistans huvudstad Kabul, menar att alla uppmaningar till bön för Afghanistan redan har fått ett viss verkan.

– Talibanerna tog Kabul i besittning, men utan att använda våld. En övergångsregering bildades. Vi måste fortsätta be för att saker ska lösas fredligt, säger han till Vatikanradion.

Både partilojalitet och samvetsfrihet borde rymmas inom riksdagen

Ledare Lika regelbundet som årstiderna återkommer media till KD och abortfrågan. Det gäller DN,... lördag 21/5 00:10

Låt oss värna den biologiska mångfalden i sommar!

Ledare Efter en aprilmånad präglad av ytterligheter – första halvan kall, andra halvan varm – har vi haft... fredag 20/5 00:10

Morgan Johansson får erinran för svordom i riksdagen

Politik. Följetongen med justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) och dennes språkbruk fortsätter.... måndag 23/5 07:00

Regeringen inrättar beredskapsmyndigheter

Beredskap. Regeringen inrättar 60 beredskapsmyndigheter – allt från Kriminalvården och Åklagarmyndigheten till... söndag 22/5 15:00

Trålförbud införs på prov för att rädda strömmingen

Fiske. Strömmingsfiskare har länge larmat om att tillgången på strömming blir allt sämre. Därför ska nu... söndag 22/5 10:00

Ta varje tillfälle som ges

Missionsglimten Under fem dagar har jag varit i Bangladesh för bön och planering. Jag har fått rapporter om nya... lördag 21/5 00:00

Israel är alltid skyldig – oavsett

Israelkommentar Onsdagen den 11 maj 2022 utförde den israeliska armén, IDF, en militäroperation mot terrorism i den... fredag 20/5 00:00

Vårbudget kan avgöras av lotten

Politik. Den politiska vilden Amineh Kakabaveh stödjer inte längre regeringen. Det kan leda till att... söndag 22/5 07:00

Terrorister dödade journalisten

Israelkrönika Något som alla insatta och sanningssökande personer borde kunna enas om är att den...
Följ Världen idag i sociala medier