En anonym kristen ledare säger i en videointervju med International Christian Concern att talibanerna väntas statuera exempel genom att döda vissa kristna.
– I vissa områden har [kristna] redan fått veta att de kommer att dödas när talibanerna kommer dit, säger mannen.
– Det är helt säkert så att en del personer som är kända för att vara kristna kommer att dödas, för att [talibanerna vill] sprida skräck och visa att man inte kommer att tolerera något motstånd, fortsätter han.
Mannen säger att de kristna i Afghanistan just nu behöver tre saker: böner, praktisk hjälp och påtryckningar för att andra länder ska ta emot kristna flyktingar.
– Det största hotet just nu är vår egen rädsla, och rädsla bland kristna ledare. Vi måste lita på att Gud är med oss och ger oss frid, oavsett om vi stannar eller försöker lämna landet, säger han.
Afghanistan står på andra plats, efter Nordkorea, på Open Doors lista över de länder i världen där de kristna är som allra mest utsatta.
– Situationen i Afghanistan är just nu mycket instabil och vi följer utvecklingen, säger Open Doors generalsekreterare i Sverige, Peter Paulsson, till Världen idag.
– Det bästa och enda vi för närvarande kan göra för landet och de kristna är att be.
Att förföljelsen väntas öka markant i och med talibanernas maktövertagande beror också på att kristendomen sakta vunnit mark i landet, tror Todd Nettleton vid den amerikanska organisationen The Voice of the Martyrs.
– Vi behöver inte fråga oss vad [talibanerna] kommer att göra. Vi har redan sett det, säger han till Mission Network News, och påminner om hur de islamistiska extremisterna förtryckte både kvinnor och religiösa minoriteter.
– Nivån av förföljelse blir nog inte värre än då. Däremot tror jag att den kommer att drabba fler, eftersom det finns fler kristna i Afghanistan i dag än för 20 år sedan.
När biståndsorganisationer och andra ideella organisationer lämnar landet mister de kristna dessutom både möjligheten till praktisk hjälp och att få ut sina vittnesmål.
– Flertalet utlänningar har redan lämnat landet, inför talibanernas offensiv. Det gör det svårare att få ut hjälp och att kunna bistå på andra sätt, säger Todd Nettleton, som trots allt ser ett visst hopp för evangeliet just nu.
– Vi har hört berättas om en ny öppenhet bland muslimer som ser vad talibanerna gör, säger han.
– När de stormar in, med våld och övergrepp mot kvinnor, ser människor detta och säger till sig själva: ”Vänta lite, om detta är vad de som kallar sig 'de allra bästa muslimerna' gör – finns det då inte några andra läror?”
Den katolske prästen Giovanni Scalese, som bor i Afghanistans huvudstad Kabul, menar att alla uppmaningar till bön för Afghanistan redan har fått ett viss verkan.
– Talibanerna tog Kabul i besittning, men utan att använda våld. En övergångsregering bildades. Vi måste fortsätta be för att saker ska lösas fredligt, säger han till Vatikanradion.