Kom till mig, alla ni som arbetar och är tyngda av bördor, så ska jag ge er vila.
Matteus 11:28

Världen idag

Afghanistans regering och armé bär skulden för kaoset i Afghanistan, menar USA:s president Joe Biden. Afghanerna saknade en vilja att ändra sin framtid, sade han i ett tal. Foto: Evan Vucci/AP/TT

Afghanistankritik mot Biden växer – höll tal

Efter talibanernas snabba maktövertagande i Afghanistan växer kritiken mot Joe Biden. Men USA:s president ångrar inte beslutet att kalla hem landets soldater, säger han i ett tv-sänt tal.

– Uppdraget var inte att bygga demokrati i Afghanistan, säger han.

Nyheter · Publicerad 15:00, 17 aug 2021

Någon lämplig tidpunkt att dra tillbaka trupperna från Afghanistan fanns inte, enligt Biden.

– Det här utvecklade sig snabbare än vad vi trodde. Men utvecklingen de senaste veckorna stärker beslutet att avsluta den amerikanska truppnärvaron i Afghanistan. Amerikanska soldater ska inte utkämpa och dö i ett krig som afghanska soldater inte själva är beredda utkämpa, säger han.

Joe Biden frågar retoriskt hur många fler generationer av USA:s döttrar och söner kritikerna anser att han bör skicka för att bekämpa Afghanistans inbördeskrig.

– Hur många fler liv är det värt? Jag tänker inte upprepa tidigare misstag vi gjort.

Biden upprepar att syftet med USA:s intåg i Afghanistan för 20 år sedan var att jaga rätt på Usama bin Ladin och avvärja terrorhot mot USA – och det har man lyckats med, enligt presidenten.

– Uppdraget var inte att bygga demokrati i Afghanistan.

Presidenten återkommer flera gånger under talet till att USA inte kan föra inbördeskrig åt en annan nation och lägger skulden för landets snabba fall i talibanernas händer på den afghanska armén och regeringen. Han påminner om de enorma insatser i form av krigsmateriel, amerikanska soldater och amerikanska liv som satsats.

– Vi gav dem alla chanser att ändra sin framtid. Men vi kan inte ge dem viljan att ändra den, säger Biden.

Sammanlagt 6 000 amerikanska soldater ska trygga evakueringen av ambassadpersonal samt andra civilanställda, säger Biden.

– När evakueringen är klar, fullföljer vi uttåget och avslutar USA:s längsta krig.

Talet var presidentens första offentliga framträdande sedan Kabul föll i talibanernas händer i söndags. Förutom kritik för att han fullföljt sin företrädare Trumps beslut om att ta hem USA:s styrkor har han dessutom fått klä skott för att hans styre gjort felaktiga uppskattningar om hur länge den afghanska regeringen skulle hålla ut.

Det är bara några dagar sedan amerikanska underrättelseuppgifter gjorde gällande att Kabul riskerade att vara inringat om en månad och falla tre månader senare. I verkligheten visade det sig gå oerhört mycket fortare. Ilskna kongressledamöter har krävt besked från Vita huset om hur situationen kunde missbedömas så radikalt.

– Vi gav dem inget flygunderstöd. Ni sade att ni hade en plan. Ingen skulle planera för det här resultatet, dundrade representanthusets republikanske minoritetsledare Kevin McCarthy enligt CNN vid en telefonbrief med bland andra försvarsminister Lloyd Austin.

– Det kommer att ge följder för USA i decennier, inte bara i Afghanistan.

McCarthys partikamrat, expresident Donald Trump, har i ett uttalande krävt att Biden ska ”avgå i vanära”.

Det är oklart hur Afghanistankrisen kommer att slå mot Biden. Opinionsundersökningar visar att en majoritet av hans landsmän är för ett tillbakadragande. Amerikanska soldater har varit på plats i Afghanistan sedan invasionen som störtade den förra talibanregimen, kort efter terrordåden den 11 september 2001.

Sex tänkvärda citat

Jag gillar att samla och skriva ner minnesvärda citat och tankar som någon predikat eller sagt. Jag... onsdag 31/5 00:00

Nya dykningar vid Estonia ska ge kunskap om bildäcket

Estonia. I mitten av juli planeras för nya dykningar vid Estonias vrak. Målet är att filma på bildäck och... tisdag 30/5 20:00

När den egentlige angriparen går fri

Israelkrönika Så hände det igen. En stor sak, men det är rätt säkert att få skandinaver eller européer har hört... onsdag 31/5 00:00