Den vises hjärta gör hans mun klok och främjar lärdom på hans läppar.
Ordspråksboken 16:23

Världen idag

Familjen Thomas från Ohio med flera adopterade barn. Foto: Skärmdump från SR

Adoption räddar barn från abort i USA – blev nyhet i SR

Adoption som alternativ till abort är betydligt vanligare i USA än i Sverige. Detta fenomen uppmärksammas nu av Sveriges Radio, i en utrikeskrönika om ”de typiska Trumpfamiljerna”. – Det här är familjer där man snabbt får intryck av att föräldrarna är ovanligt snälla och fokuserade på sina barn, rapporterar Ekots Kajsa Boglind.

Nyheter · Publicerad 16:10, 12 feb 2019

I krönikan berättar Kajsa Boglind om en särskild sorts familjer, där föräldrarna nästan alltid är av europeiskt ursprung medan barnen har olika etnicitet. Dessutom är ofta något av barnen handikappat.

– Man ser dem på långt håll eftersom de har så många barn och eftersom barnen är så olika sina föräldrar, säger hon i radioinslaget.

Anledningen till denna familjekonstellation är enligt Boglind att föräldrarna adopterat flera barn som annars skulle ha aborterats. Det har de gjort som en ideologisk handling, eftersom de ser abort som mord. 

Familjerna tillhör ofta ”den kristna högern” och ytterligare en sak som många har gemensamt, är att de röstar på Donald Trump.

– En del av dem berättar för mig att de var skeptiska till Donald Trump först, eftersom han med sina nedsättande uttalanden om kvinnor och politiska motståndare egentligen inte riktigt motsvarar deras bild av en god ledare, säger Kajsa Boglind.

Men eftersom abortfrågan är viktigare än något annat för de här föräldrarna, och eftersom de känner sig motarbetade och hånade av liberala medier och i populärkulturen, så har Trump blivit deras hjälte, menar krönikören. Han har omsorg om dem och han har ”gång på gång levererat konkreta segrar till den här väljargruppen, den viktigaste i form av konservativa domare i Högsta domstolen”.

Boglind besökte även March for Life i Washington häromveckan och slogs då av tanken att man absolut inte ska underskatta kraften i denna rörelse, som ”får föräldrar att lägga de egna behoven åt sidan för att kunna välkomna ytterligare en familjemedlem”, och som mycket väl kan bli avgörande för om Donald Trump blir omvald 2020, menar hon.

Man ser dem på långt håll eftersom de har så många barn och eftersom barnen är så olika sina föräldrar

Yttre motstånd har aldrig lyckats besegra Kyrkan

Ledare När trycket ökar för den kristna kyrkan i vårt land kan det vara klokt att blicka tillbaka i... fredag 3/2 00:10

Danska S tappar stöd – och kritiseras för slopad bönedag

Danmark. Den danska regeringen har mött stor kritik från framför allt fackrörelsen för ett beslut om att... torsdag 2/2 20:00

Att hålla ihop C blir Demiroks svåra nöt

Ledare Efter att Muharrem Demirok under torsdagen valdes till ny Centerledare, efter Annie Lööfs drygt... fredag 3/2 00:00