Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

"Den lösning som partiet har förespråket, att lösa den här typen av situationer på lokal nivå, fungerar inte längre", säger KD:s Europaparlamentariker Lars Adaktusson. Bilden är från partiets extra riksting i lördags. Foto: Pontus Lundahl / TT

Adaktusson utesluter inte lag om samvetsfrihet

Den nya KD-ledaren Ebba Busch Thors utspel om att vårdpersonal efter samråd med arbetsgivaren ska kunna avstå från att göra aborter har mött kritik, både från regeringen och från de andra alliansledarna. KD:s Europaparlamentariker Lars Adaktusson öppnar för att ta frågan ett steg längre – genom lagstiftning.

Nyheter · Publicerad 15:10, 28 apr 2015

Sedan Ebba Busch Thor i lördags blev vald till Kristdemokraternas nya partiledare har frågan om samvetsfrihet i vården varit omdebatterad.

Aftonbladets reporter frågade Busch Thor i lördags om vårdpersonal ska kunna neka att göra aborter.
– Vi tycker att det viktiga är först och främst att se till att respektera kvinnans val i en situation av graviditet. Men vi tycker också att det måste vara möjligt att på arbetsplatsen lösa ett skydd utav samvetsfriheten, sa KD-ledaren.

På den direkta frågan om svaret är ja eller nej, svarade Ebba Busch Thor:

– Svaret är ja, men det måste lösas på arbetsplatsen.

Uttalandet kritiserades snabbt av sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S):

– Det är ett mycket oroväckande uttalande. Man ska inte behöva söka vård och mötas av en misstro från personal i vården som inte vill utföra en abort, sa han till Aftonbladet.

Reaktioner har kommit också från partiledarna för de andra allianspartierna. Moderaternas Anna Kinberg Batra säger till Expressen:
– Det är viktigt att kommer man in till svensk sjukvård ska man kunna lita på att all personal man möter följer all svensk lagstiftning utan undantag. Så det säger jag nej till.

Centerledaren Annie Lööf säger till tidningen att hennes parti är mot samvetsfrihet och samvetsklausul inom sjuk- och hälsovården och patientsäkerheten bör sättas först. FP-ledaren Jan Björklund säger att sjukvårdspersonal inte själv kan avgöra vilka arbetsuppgifter man ska delta i.

Efter kritiken mot Busch Thors utspel skrev PJ Anders Linder, chefredaktör på tidskriften Axess, på Twitter i söndags: ”Samvetsfrihet verka vara vanligt i Europa. Varför skulle det inte fungera just i Sverige?” 

Ebba Busch Thors uttalande om att samvetsfrihet ska finnas, men lösas lokalt på arbetsplatsen, är i linje med den hållning som den förre KD-ledaren Göran Hägglund haft.

Lars Adaktusson, Europaparlamentariker för KD och sedan i lördags ledamot i partistyrelsen, tycker att den hållning som hans parti hittills haft i frågan om samvetsfrihet inte är tillräcklig.

– Den lösning som partiet har förespråkat, att lösa den här typen av situationer på lokal nivå, fungerar inte längre. Vi har sett fallet Grimmark till exempel.

Ellinor Grimmark är barnmorskan som stämt landstinget i Jönköping för kränkning av samvetsfrihet, efter att hon förlorat tre utlovade jobb för att hon inte velat utföra aborter. Hennes mål pågår just nu i Jönköpings tingsrätt.

Lars Adaktusson:

– När det inte fungerar i praktiken tror jag att vi måste vara beredda att diskutera hur man kan försvara samvetsfriheten på ett tydligare sätt.

Du vill se lagstiftning?
– Jag tycker att vi i alla fall inte kan utesluta en sådan lösning. Tittar vi till exempel på Norge så ser vi att man har kunnat kombinera lagstiftning om samvetsfrihet med den abortlagstiftning som man har där. Så jag tror att vi skulle titta på det norska exemplet lite tydligare.

Lars Adaktusson säger att samvetsfrihet finns i både FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna och Europakonventionen.

– Det här är en fråga som man inte bara kan vifta undan. Vi har tunga åtaganden i riktigt betydelsefulla internationella dokument.

Arash Asadi
arash.asadi@varldenidag.se

Hopp om förändring med ny sexualundervisning?

Ledare Skolverket lämnade i veckan sitt svar på regeringens uppdrag att förtydliga skolans läroplan kring sex och samlevnad. Med tanke på den normkritiska...