Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Adaktusson anmäler SVT och DN

Riksdagsledamoten Lars Adaktusson har via sitt juridiska ombud advokat Rolf Åbjörnsson anmält sin tidigare arbetsgivare Sveriges Television (SVT) till Granskningsnämnden. Dagens Nyheter (DN) anmäldes till Allmänhetens Pressombudsman redan i juni.

Nyheter · Publicerad 09:47, 22 aug 2019

De anmälda SVT-inslagen från maj i år påstod att Adaktusson hade ”röstat emot aborträtten 22 gånger”. Och i SVT Nyheter den 8 juli i år talade reportern Peter Rawet om ”Lars Adaktussons abortfientliga voteringar i Europaparlamentet. Det var DN som rapporterade om hans anti-abortröstande”.

Åbjörnsson skriver i anmälan:

”Påståendet att Adaktusson röstat mot abort har ... upprepats i sådan omfattning att det för allmänheten kommit att bli en etablerad sanning. Men påståendet är inte sant. Adaktusson har aldrig röstat emot kvinnors aborträtt. Istället har han röstat mot att själva abortfrågan överhuvudtaget ska föras upp på EU-nivå”

”En person kan smutskastas på många sätt i dagens politiska klimat. Ett mycket vanligt sätt är att klistra ett epitet på en politiker, i avsikt att misskreditera denne… Att i Sverige idag bli stämplad som abortmotståndare är att jämföra med nämnda exempel på epitet. Just abortfrågan är synnerligen känslig i det offentliga samtalet...”

DN:s chefredaktör Peter Wolodarskis formuleringar om att Adaktusson ”frekvent röstat emot kvinnors aborträtt – både i Europa och globalt” anmäls till Allmänhetens Pressombudsman.

”Frasen att Adaktusson `röstat mot aborträtt´ har sedan upprepats i många sammanhang i DN, vilket spritt sig till nästintill samtlig annan svensk media”, betonar Åbjörnsson, som även anmäler Wolodarskis formuleringar om att Lars Adaktusson försöker ”säkra sin egen framtid i partiet genom att hävda att DN spridit en lögn, trots att inget i den publicerade granskningen visat sig felaktigt.”

Anmälan ifrågasätter inte själva granskningen utan de slutsatser och påståenden om vad röstningen handlar om, som beskrivs som felaktiga och avsiktligt missledande.

– Det är helt obegripligt hur det har blivit en sanning i hela Sverige när man inte ens kan rösta om abortfrågan i EU, säger Rolf Åbjörnsson till Världen idag.

Statsvetaren Stig Björn Ljunggren har sagt att journalistkåren ser Adaktusson som en förrädare och att det var därför mediedrevet uppstod...

– Det ligger mycket i det. Det är oerhört tragiskt att det har blivit så här, speciellt som Adaktusson i stort sett varit den enda borgerliga journalisten i Sverige, säger Rolf Åbjörnsson.

Kyrkoledare till politiker: Sätt inget tak för invandringen

Migration. Presidiet för Sveriges kristna råd uppmanar i ett öppet brev riksdagens samtliga partiledare att värna människovärdet och inte inskränka asylrätten....

Skulle rapportera om islamiskt center – utsattes för stenkastning

Brott. Journalister från SVT Uppsala har utsatts för stenkastning. Det skedde när ett tv-team skulle filma en intervju med personer som vill bygga ett...

Svårare för Netanyahu att sitta kvar

Nyhetskommentar Nyhetskommentar. När de israeliska medborgarna gick till val till sin riksdag, knesset, för andra gången på fem månader uteblev även denna gång ett tydligt utslag. 

Svag fördel för Benny Gantz i rösträkningen

Israel. Valresultatet i Israel fortsätter att vara jämnt när rösträkningen i princip är klar. Benny Gantz parti, Blåvitt, har ett litet övertag, men det...