På Gud, vars ord jag prisar, på Gud litar jag och fruktar inte.Vad kan människor göra mig?
Psaltaren 56:5

Världen idag

Positiv statistik om effekter av subventionerade preventivmedel i Norrbotten visade sig vara betydligt överdriven. Foto: Jessica Gow / TT

Abortstatistik var fel

År 2015 gick landstinget i Norrbotten ut med att antalet aborter bland kvinnor under 26 år halverats till följd av införandet av subventionerade preventivmedel. Men nya kontroller visar att aborterna i själva verket inte minskade med mer än 20 procent.

Nyheter · Publicerad 12:30, 6 okt 2016

I mars 2015 rapporterade P4 Norrbotten om hur de utökade subventionerna för preventivmedel till kvinnor bidragit till att antalet aborter i länet halverats åren 2011–2014.

Många hakade på rapporteringen, som bland annat fick RFSU, som själv har som affärsidé att sälja preventivmedel, att kräva subventionerade preventivmedel för alla.

Nu visar det sig att det rört sig om en felräkning.

– När vi skulle ta fram nya siffror för 2015 fick vi även fram helt andra siffror för 2014 och de var inte alls lika låga, säger Åke Berggren, mödrahälso­vårds­överläkare i Norrbotten, till den lokala P4-stationen.

År 2011 genomfördes ungefär 500 aborter bland kvinnor under 26 år i Norrbotten. 2012 utökade landstinget subventioneringen av preventivmedel och 2014 föreföll antalet aborter ha minskat med hälften. Men nya kontroller visar att den verkliga minskningen var på 20 procent.

Missen ska enligt Åke Berggren bero på brister i registrering, samt på att journalsystemet ändrats under den aktuella perioden.

Men även om effekten av de subventionerade preventivmedlen inte är lika stor som man tidigare trott så vill Åke Berggren ha kvar satsningen.

– Jag skulle mycket gärna se att den här satsningen står kvar. Vi har ju ändå sett en sänkning från perioden innan den utökade subventioneringen, säger han till P4 Norrbotten.

När Åke Berggren talade med Världen idag i mars 2015, i samband med att de felaktiga siffrorna las fram, var han försiktig med att säga exakt vad minskningen av aborter berodde på.

– Det blir väl bra rubriker om man förenklar det, men vi vet att det handlar mycket om attityder över längre tid och det är väldigt komplext vad som påverkar människors beteende. Det är inte alltid helt självklart att en åtgärd leder till ett visst resultat, sa han då.

Jag skulle mycket gärna se att den här satsningen står kvar. Vi har ju ändå sett en sänkning från perioden innan den utökade subventione-ringen.

Skadligt när Försäkringskassan och 1177 manipulerar språket

Ledare 1177 Vårdguiden är ”invånarnas samlade ingång till den offentliga hälso- och sjukvården” och drivs... onsdag 12/5 00:10

Israel beskylls för apartheid 200 gånger i spridd rapport

Israelkommentar Human Rights Watch (HRW) är en ekonomiskt och partipolitiskt oberoende människorättsorganisation,...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier