Med Guds makt blir ni genom tron bevarade till den frälsning som finns beredd och skall uppenbaras i den sista tiden
1 Petrusbrevet 1:5

Världen idag

Förlossningsavdelningen, Karolinska sjukhuset i Solna. Foto: Fredrik Sandberg / TT

”Abortmotståndare inte välkomna som barnmorskor”

Vårdförbundet och Barnmorskeförbundet ger tydliga besked med anledning av debatten om samvetsfrihet: Någon samvetsfrihetsklausul ska inte finnas i den svenska vården, och abortmotståndare gör bäst i att välja andra yrken.

Nyheter · Publicerad 00:00, 3 feb 2014

Det är en intensiv debatt som följt barnmorskan Ellinor Grim­marks DO-anmälan efter att hon nekats en utlovad tjänst på ett sjukhus i Eksjö för att hon inte velat medverka vid aborter. Det har fått vårdförbunden att tydligt gå ut och deklarera var de står i fråga om samvetsfrihet.
Grimmark skriver i en debattartikel i Aftonbladet: "Jag tycker att det är djupt beklagansvärt att de sjukhus där jag förlorat mitt jobb, Läkarförbundet, Vårdförbundet och svenska hälsovårdsmyndigheter tillåter diskri­minering och inte respekterar rätten till samvetsfrihet, som är en mänsklig rättighet i resten av Europa."

Hon får svar av Sineva Ribeiro, ordförande i Vårdförbundet.
"Som barnmorska i Sverige kan du inte välja att strunta i att kvinnor har rätt till fri och säker abort utan att behöva känna sig ifrågasatta. Bristen på barnmorskor innebär inte heller att vi ska tulla på dessa rättigheter."
Catharina Zätterström, vice ordförande i Barnmorskeförbundet, är tydlig med att inte heller de vill se en samvetsklausul i vården.
– Jag har full förståelse för att alla inte vill ägna sig åt aborter, men man kan gå in och läsa hos Socialstyrelsen om en barnmorskas kompetensområde och se att detta ingår, annars bör man inte jobba som barnmorska, säger hon till Världen idag.

Barnmorskeförbundet har tidigare öppnat för en pragmatisk hållning där den abortkritiske som tar sig igenom utbildningen bör kunna hitta en lösning på den klinik där man får arbete utan att detta påverkar bemötandet gentemot vård­sök­ande. Men Catharina Zätter­ström menar att något sådant aldrig kan garanteras.
– I Stockholm kan det gå att välja att bara arbeta på en BB-avdelning, men man kan inte säga det som något generellt. Lokalt på mindre sjukhus måste man till exempel kunna dela ut tabletter på helgerna.
Hon menar också att det är skillnad på att söka hitta en lösning internt och att öppet gå ut och deklarera att man är abortmotståndare på det sätt som Ellinor Grimmark gjort. Med den inställningen bör man arbeta med något annat än som barnmorska, menar Catharina Zätterström.

Samuel Teglund
samuel.teglund@varldenidag.se

Organisationer larmar: Tufft ekonomiskt läge för barnfamiljer

Ekonomi. Ökade kostnader för mat, el och räntor gör det svårt för familjer att få ihop vardagen och barnen... måndag 20/3 13:00

Veckans KD-affär vittnar om en partikultur på glid

Ledare För ett halvår sedan fick Kristdemokraterna gå in i regering som näst starkaste parti. Det var en... lördag 18/3 00:10