Ett nytt bud ger jag er: att ni ska älska varandra. Så som jag har älskat er ska också ni älska varandra.
Johannesevangeliet 13:34

Världen idag

Abortkritiker fick utrymme i medier

I helgen hölls en manifestation i Göteborg där ett 15-tal personer stod upp för de ofödda barnen, något som uppmärksammades bland annat i Göteborgs-Posten. Samtidigt publicerade Expressen en stor artikel där man påstår sig visa upp den ”innersta kretsen” i det svenska abortmotståndet.

Nyheter · Publicerad 10:40, 22 sep 2020

Den så kallade ”kretsen” som intervjuas i Expressen består av välkända debattörer som Mats Selander på Människorätt för ofödda (MRO), Benedicta Lindberg på katolska Respekt och Johanna Byman, ordförande för organisationen Människovärde.

– Ibland får jag intrycket att abort ses som en triumf för kvinnorörelsen, säger Benedicta Lindberg i artikeln.

– Vi som värnar om livet måste engagera oss genom att stötta före och efter födseln, så att det inte blir ett svårt beslut att behålla ett barn, menar hon. 

I Expressens text får prolife-debattörerna en rad kritiska frågor av tidningens reporter, medan en abortförespråkande läkare får ledande frågor och kallar abortkritikerna för ”fundamentalister”.

Ändå är Plamen Najdenov, en av arrangörerna av söndagens manifestation i Göteborg, glad att media uppmärksammar abortkritiken.

– Artikeln i Göteborgs-Posten gav en ganska bra bild av det som hände. Texten i Expressen var mycket vinklad, men det är trots allt bättre att synas än att det är tyst. Jag känner att det blåser lite vindar från USA, där prolife-gruppen är stor och stark, och att det finns en möjlighet att framöver få en starkare opinion i Sverige mot abortlagen som den är skriven i Sverige.

Demonstranterna i Göteborg, som spelade gospelmusik ur högtalare, hade satt upp mängder av barnstrumpor för att illustrera hur många ofödda som aborteras i Västra Götaland. Det hölls också tal, men en större grupp motdemonstranter var på plats och försökte överrösta budskapen med skrik.

– Men det var inget bråk, polisen gjorde ett bra jobb, säger Plamen Najdenov, som konstaterar att det är svårt att mobilisera en större grupp av abortkritiska personer.

– Vi har en Facebookgrupp med över 500 medlemmar, men vi är utspridda över landet och det är svårt att resa långt för en sådan här aktion.

Texten i Expressen var mycket vinklad, men det är trots allt bättre att synas än att det är tyst.

Tusen poliser till räcker inte för att hindra ungdomsbrottslighet

Ledare En ny studie från Brottsförebyggande rådet (Brå) visar att unga som döms för rån eller våld mot... lördag 17/4 00:10

KD vill förebygga brott genom stärkta familjer

Politik. Ett förstatligande av sjukvården var första prioritet när Kristdemokraternas partiledare talade på... lördag 17/4 08:00

Att förlåta betyder inte att jag säger att det som hände var okej.

Ungkrönika Jag sitter och lyssnar på min vän på andra sidan träbordet. Hon beskriver hur hennes hjärta har... lördag 17/4 00:00

Israel allt populärare i Europa – men håller trenden?

Israelkommentar Den framgångsrika vaccinerings­kampanjen i Israel och de förbättrade relationerna till arab­världen...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier