Kom till mig, alla ni som arbetar och är tyngda av bördor, så ska jag ge er vila.
Matteus 11:28

Världen idag

Abortkritiker fick utrymme i medier

I helgen hölls en manifestation i Göteborg där ett 15-tal personer stod upp för de ofödda barnen, något som uppmärksammades bland annat i Göteborgs-Posten. Samtidigt publicerade Expressen en stor artikel där man påstår sig visa upp den ”innersta kretsen” i det svenska abortmotståndet.

Nyheter · Publicerad 10:40, 22 sep 2020

Den så kallade ”kretsen” som intervjuas i Expressen består av välkända debattörer som Mats Selander på Människorätt för ofödda (MRO), Benedicta Lindberg på katolska Respekt och Johanna Byman, ordförande för organisationen Människovärde.

– Ibland får jag intrycket att abort ses som en triumf för kvinnorörelsen, säger Benedicta Lindberg i artikeln.

– Vi som värnar om livet måste engagera oss genom att stötta före och efter födseln, så att det inte blir ett svårt beslut att behålla ett barn, menar hon. 

I Expressens text får prolife-debattörerna en rad kritiska frågor av tidningens reporter, medan en abortförespråkande läkare får ledande frågor och kallar abortkritikerna för ”fundamentalister”.

Ändå är Plamen Najdenov, en av arrangörerna av söndagens manifestation i Göteborg, glad att media uppmärksammar abortkritiken.

– Artikeln i Göteborgs-Posten gav en ganska bra bild av det som hände. Texten i Expressen var mycket vinklad, men det är trots allt bättre att synas än att det är tyst. Jag känner att det blåser lite vindar från USA, där prolife-gruppen är stor och stark, och att det finns en möjlighet att framöver få en starkare opinion i Sverige mot abortlagen som den är skriven i Sverige.

Demonstranterna i Göteborg, som spelade gospelmusik ur högtalare, hade satt upp mängder av barnstrumpor för att illustrera hur många ofödda som aborteras i Västra Götaland. Det hölls också tal, men en större grupp motdemonstranter var på plats och försökte överrösta budskapen med skrik.

– Men det var inget bråk, polisen gjorde ett bra jobb, säger Plamen Najdenov, som konstaterar att det är svårt att mobilisera en större grupp av abortkritiska personer.

– Vi har en Facebookgrupp med över 500 medlemmar, men vi är utspridda över landet och det är svårt att resa långt för en sådan här aktion.

Texten i Expressen var mycket vinklad, men det är trots allt bättre att synas än att det är tyst.

Utredning: Utbildade barnmorskor väljer bort sjukvården

Vård. Det råder inte brist på utbildade barnmorskor i Sverige – men de saknas inom sjukvården, inte minst... onsdag 31/5 10:00

När den egentlige angriparen går fri

Israelkrönika Så hände det igen. En stor sak, men det är rätt säkert att få skandinaver eller européer har hört... onsdag 31/5 00:00