På Gud, vars ord jag prisar, på Gud litar jag och fruktar inte.Vad kan människor göra mig?
Psaltaren 56:5

Världen idag

Abortkritiker fick utrymme i medier

I helgen hölls en manifestation i Göteborg där ett 15-tal personer stod upp för de ofödda barnen, något som uppmärksammades bland annat i Göteborgs-Posten. Samtidigt publicerade Expressen en stor artikel där man påstår sig visa upp den ”innersta kretsen” i det svenska abortmotståndet.

Nyheter · Publicerad 10:40, 22 sep 2020

Den så kallade ”kretsen” som intervjuas i Expressen består av välkända debattörer som Mats Selander på Människorätt för ofödda (MRO), Benedicta Lindberg på katolska Respekt och Johanna Byman, ordförande för organisationen Människovärde.

– Ibland får jag intrycket att abort ses som en triumf för kvinnorörelsen, säger Benedicta Lindberg i artikeln.

– Vi som värnar om livet måste engagera oss genom att stötta före och efter födseln, så att det inte blir ett svårt beslut att behålla ett barn, menar hon. 

I Expressens text får prolife-debattörerna en rad kritiska frågor av tidningens reporter, medan en abortförespråkande läkare får ledande frågor och kallar abortkritikerna för ”fundamentalister”.

Ändå är Plamen Najdenov, en av arrangörerna av söndagens manifestation i Göteborg, glad att media uppmärksammar abortkritiken.

– Artikeln i Göteborgs-Posten gav en ganska bra bild av det som hände. Texten i Expressen var mycket vinklad, men det är trots allt bättre att synas än att det är tyst. Jag känner att det blåser lite vindar från USA, där prolife-gruppen är stor och stark, och att det finns en möjlighet att framöver få en starkare opinion i Sverige mot abortlagen som den är skriven i Sverige.

Demonstranterna i Göteborg, som spelade gospelmusik ur högtalare, hade satt upp mängder av barnstrumpor för att illustrera hur många ofödda som aborteras i Västra Götaland. Det hölls också tal, men en större grupp motdemonstranter var på plats och försökte överrösta budskapen med skrik.

– Men det var inget bråk, polisen gjorde ett bra jobb, säger Plamen Najdenov, som konstaterar att det är svårt att mobilisera en större grupp av abortkritiska personer.

– Vi har en Facebookgrupp med över 500 medlemmar, men vi är utspridda över landet och det är svårt att resa långt för en sådan här aktion.

Texten i Expressen var mycket vinklad, men det är trots allt bättre att synas än att det är tyst.

Människovärde avgör inte kristen äktenskapssyn

Ledare Är meningsfull dialog möjlig? Nutidens aggressiva samtalsklimat kan få också en obotlig optimist... lördag 8/5 00:10

Vi måste vårda oegennyttan med varsamhet så att den lever kvar.

Gästkrönika Som svenskar är vi små droppar i ett hav av människor. Obetydligheten och maktlösheten inför... lördag 8/5 00:00

Världen idag AB fick ny styrelseordförande

Världen idag. Per-Olof Eurell avgick som ordförande för Världen idags styrelse i samband med torsdagens... fredag 7/5 16:35

Senaste nytt

    Israel beskylls för apartheid 200 gånger i spridd rapport

    Israelkommentar Human Rights Watch (HRW) är en ekonomiskt och partipolitiskt oberoende människorättsorganisation,...
    Podcasts
    Följ Världen idag i sociala medier