Det finns just nu en energi och ett engagemang för de konservativa idéerna och detta behöver tas tillvara, anser sverigedemokraten Mattias Karlsson när SVT:s Agenda under söndagen berättade om initiativet med en ny tankesmedja.
Tanken är att vara partipolitiskt obunden och driva konservativ idédebatt. Med i ledningen finns bland andra folklivsforskaren och rabbinen Dan Korn och debattören Malcom Kyeyune som skriver kolumner i Göteborgs-Posten.
I Agenda gavs exempel på frågor som Oikos kan komma att driva och där nämndes bland annat integration, äktenskap och abort.
– Min syn på abort skiljer sig från många andra. Jag anser att om man är gammal nog att ha sex så kan man också ta hand om resultatet av det, sade Naweed Kahn, ledare för den internationella tankesmedjan New Direction, i inslaget.
Khan är en del av gruppen som arbetar med att starta upp Oikos. Det är också norske forskaren och författaren Asle Toje som ingår i kommittén som utser mottagare av Nobels fredspris.
– Vad gäller äktenskapet finns det ingen enskild variabel – inklusive att ha suttit i fängelse, knarkat, varit alkoholiserad, eller att födas fattig – som ger dig sämre förutsättningar i livet än att dina föräldrar har skilt sig, säger Toje i Agenda.
Vilket utrymme dessa frågor kommer att få återstår att se, men att en kritisk syn på abort lyfts fram är notabelt, också mot bakgrund av Sverigedemokraternas abortpositiva svängning den senaste tiden.
Den liberala tankesmedjan Timbro, liksom vänstersmedjan Arena, uttrycker i Agenda tveksamhet kring hur fria Oikos kommer att stå från SD. Mattias Karlsson säger att partiet är en del av den konservativa rörelsen i Sverige och ser inget problem att ta emot pengar från SD så länge de pengarna inte är villkorade.
Den kristna tankesmedjan Claphaminstitutet skriver på Facebook att man välkomnar fler forum för debatt.
”Det är i grunden gott för det offentliga samtalet. Men verkligheten skiljer sig naturligtvis åt mellan olika tankesmedjor: Claphaminstitutet har inget tjusigt kontor i Stockholms innerstad, och inget politiskt parti bakom oss. Men vi arbetar målmedvetet och uthålligt med att förmedla kristen tro och värderingar i världens mest sekulära land”, skriver man.