Var och en som tror att Jesus är Kristus är född av Gud. Och den som älskar Fadern älskar också den som är född av honom.
1 Johannesbrevet 5:1

Världen idag

Abortklinikschef vände om – nu blir hennes historia film

Abby Johnson var chef för en amerikansk abortklinik som under hennes tid utförde 22 000 aborter. Hon vände dock tvärt om då hon en dag fick se en abort i verkligheten. Nu kommer en film om hennes liv.

Nyheter · Publicerad 16:21, 8 feb 2019

Varje år genomför den amerikanska organisationen Planned Parenthood hundratusentals aborter. En av dem som bidrog till detta var Abby Johnson, som var chef för en av klinikerna.

På sin hemsida berättar Abby Johnson att hon så småningom började tvivla på det hon gjorde, men att kärleken till patienterna och kollegorna fick henne att stanna kvar.

En dag 2009 förändrades dock allt. Abby blev tillfrågad att assistera vid en ultraljudsguidad abort i 13:e graviditetsveckan, och blev chockad över det hon såg: Fostret kämpade, enligt Abby, för sitt liv innan abortläkaren ”vann striden”.

Efter detta sade Abby Johnson upp sig och blev en förkämpe för de ofödda. I dag driver hon en organisation som bland annat hjälper abortpersonal att byta bana.

Nu kommer snart filmen Unplan­ned, som handlar om Abby Johnsons liv. Enligt The Hollywood Reporter gick filmen, under produktionsfasen, under hemligt namn på grund av det känsliga ämnet.

Tidningen berättar även att produktionsteamet haft svårt att köpa tillstånd att använda kända låtar i filmen. Nio av tio tillfrågade upphovsrättsinnehavare sade nej, berättar filmens musikproducent, Blake Kanicka, för The Hollywood Reporter. Bland producenterna som sade nej fanns Disney, Sony/ATV och Universal Music, men även kristna grupper.

”Det är liberalismens heliga graal: Den bestämmer att artister inte kan involvera sig i vissa sociala frågor även om de behöver pengar”, säger Kanicka till tidningen, och berättar att de kristna artisterna uppgett att de inte har råd att hamna i en kontrovers.

Filmen är skriven och regisserad av Chuck Konzelman och Cary Solomon, som tidigare gjort filmerna God’s not dead. Abby Johnson spelas av Ashley Bratcher, känd bland annat från den kristna filmen War Room.

I en debattartikel på Fox News hemsida berättar Ashley Bratcher att hon visat sig ha en särskild koppling till filmens tema: När Ashley Bratcher upplyste sin mamma om vad det var för film hon skulle medverka i, berättade mamman att hon egentligen hade tänkt abortera Ashley.

”Jag satt på kliniken när sjuksköterskan, som var höggravid, kom in för att prata med mig. Jag mådde illa. Jag kunde inte göra det”, sade mamman, enligt Ashley.

Historien bekräftades sedan av hennes pappa.

”Vi hade inte tillräckligt med pengar, så jag pantsatte ett hagelgevär för att ha råd med aborten”, berättade han, enligt Ashley.

Att inse att man varit sekunder ”från att aldrig existera” var, enligt Ashley, en omtumlande upplevelse.

”Jag är så tacksam för att min mamma tyckte att mitt liv var mer värt än priset av en hagelbössa”, skriver hon.

Filmen ska visas på 800 biografer i USA från den 29 mars, men redan nu kan man få en försmak genom en trailer.

Abby Johnsons självbiografi finns på svenska och heter Drabbad av verkligheten.

Det är liberalismens heliga graal: Den bestämmer att artister inte kan involvera sig i vissa sociala frågor även om de behöver pengar. Blake Kanicka, musikproducent

Hizbollah försöker skapa ett nytt Gaza på Golan

Det israeliska försvaret (IDF) följer just nu noggrant med i vad som händer på den syriska delen av Golanhöjderna. Israelisk tv har rapporterat...

Israels största utmaning

Israelkommentar Israel är ett enormt mångfacetterat land. Man bör inte förvänta sig något annat av ett folk som har varit omkringspritt i världen under århundraden,...

Påsk i Jerusalem

Den judiska påsken började i fredags och pågår i en vecka. Många tar ut semester i mellandagarna, och nationalparker, muséer, stränder, nöjesparker...