Är någon bland er vis och förståndig, då skall han visa sina gärningar genom ett klokt och vänligt uppträdande.
Jakobsbrev 3:13

Världen idag

Abortfrågan kan få Katolska kyrkan att lämna Missionsrådet

Om inte Svenska missionsrådet tar tillbaka sitt ställningstagande gällande abort kommer Katolska kyrkan att lämna rådet. Det skriver Anders Arborelius, biskop för Stockholms katolska stift som bokat in ett möte med rådet i januari.

Nyheter · Publicerad 08:00, 17 dec 2018

Världen idag kunde i november avslöja att Svenska missionsrådet (SMR) är positiva till biståndsmedel som stöder abort.

”Ökad kunskap om hälsa, sexualitet och sexuella rättigheter, tillgång till hälsovård, tillgång till laglig abort och preventivmedel är exempel på områden som är viktiga att arbeta med”, står det i missionsrådets policy för jämställdhet.

Flera organisationer och samfund som är medlemmar i rådet har, i samtal med Världen idag, uttryckt kritik mot formuleringen. Nyheten om SMR:s policy har de senaste dagarna även fått spridning i vissa internationella medier. Och nu meddelar Anders Arborelius, biskop för Stockholms katolska stift, att Katolska kyrkan ämnar lämna rådet om formuleringen inte tas bort.

”Vår förhoppning är att man från SMR:s sida skall visa sig beredd att ta tillbaka sitt principiella ställningstagande till förmån för abort. Om inte är vi från katolska kyrkans sida naturligtvis tvungna att lämna SMR”, skriver han i ett klargörande på Stockholms katolska stifts hemsida.

Arborelius skriver även att samfundet har kontakt med ”andra med samma uppfattning” och att han har bett om ett möte med ledningen för missionsrådet för att ta upp frågan.

Enligt Kristina Hellner, kommunikationsansvarig på stiftet, är ett möte planerat till januari, men hon vill inte gå ut med något exakt datum.

Hon vill heller inte uppge vilka ”andra med samma uppfattning” är, men hon säger att det handlar om kristna samfund/organisationer som är med i missionsrådet. Huruvida det är klart om några av dessa ska vara med på mötet vet Kristina Hellner inte, och Anders Arborelius har i skrivande stund inte gått att nå.

Några indikationer på ifall SMR kommer ta tillbaka sitt ställningstagande eller inte har Kristina Hellner ingen kännedom om, hon kan heller inte ge något besked om hur snabbt ett utträde kommer att ske om rådet inte ändrar sig.

– Det är omöjligt att säga. Det beror på vilka argument som förs fram, säger hon.

Anders Arborelius skriver i sitt uttalande att han ”hade hoppats på en lösning bakom kulisserna”. Enligt Kristina Hellner syftar detta uttalande på att stiftet hade hoppats kunna föra samtal med missionsrådet innan diskussionen hade fått stora proportioner i sociala medier. Hon berättar att katoliker i Sverige nu visar sitt missnöje mot SMR:s ställningstagande genom inlägg och kommentarer på exempelvis Facebook.

Varför är det här en så viktig fråga för er?

– Det är en av grundfrågorna i den katolska läran. Enligt oss är livet okränkbart. En människa kan inte bestämma över liv och död, säger Kristina Hellner.

Inför Livets söndag, som högtidlighålls i många kyrkor den tredje advent, hade Anders Arborelius skrivit ett brev till katolska församlingar runt om i landet. I brevet, som ska ha lästs upp på många mässor i söndags, förtydligade han sin syn på abort.

”Det är en tragedi och skam att så många barn inte får se dagens ljus. Som kristna är det vår uppgift att i tid och otid ge röst åt dem som inte har någon röst”, skrev Arborelius.

100-årig demokrati lider av allvarliga skavanker

Ledare En ny riksdag har öppnats och vi har påmints om att det är 100 år sedan den parlamentariska... lördag 18/9 00:10

Klimat i hetluften verkar inte hjälpa miljöpartier

Politik. Klimatfrågan lyfts ofta fram i medierapporteringen och är viktig för många väljare, men... söndag 19/9 12:00

Ryska valet inte spännande förrän efteråt: ”Riggat system”

Politik. En del vill inte ens se röstningen till Rysslands parlament som ett val, andra kallar det fars. Men... lördag 18/9 20:00

IMF-chefen anklagas för Kina-påtryckningar

Utredning. Världsbankens ledning pressade sin personal att skönmåla Kina när de skulle göra rankinglistan... lördag 18/9 16:00

Bevara mitt hjärta – därifrån utgår livet

Missionsglimten – Hallå? Hej, syster, hur mår du? Jag har saknat dig! Jag blir alltid så glad, uppmuntrad, fylld... lördag 18/9 00:00

Lyckligtvis är Gud inte som du och jag.

Ungkrönika lördag 18/9 00:00

Allt fler kommuner drar in stöd till religiösa aktörer

Kartläggning. Allt fler kommuner drar in bidrag till föreningar med religiös huvudman, oavsett om verksamheten... lördag 18/9 12:00

När två världsbilder kolliderar

Israelkrönika Jakten på de sex terrorister som rymde från Gilboafängelset i Israel förra veckan har fullständigt...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier