Han har kommit och förkunnat frid för er som var långt borta och frid för dem som var nära.
Efesierbrevet 2:17

Världen idag

Abortbilder fick pojkvännen att tänka om

Anna var i femte veckan och grälade med sin pojkvän, som tyckte att hon skulle göra abort. När han såg bilderna på hemsidan abortnej.se vände allt. Nu har deras barn fyllt två år.

Nyheter · Publicerad 00:00, 2 jan 2013

Anna, i dag 24 år, hade redan gjort en abort när hon för drygt tre år sedan blev oplanerat gravid igen.
– Min dåvarande pojkvän hade tvingat mig till abort – bokat tid och kört mig dit. Efter det var jag helt knäckt och ville inte ha med honom att göra mer. Jag försökte gå vidare med livet och se ljust på tillvaron, men det gick inte att glömma, berättar hon.
Bara fyra månader efter att hon varit tillsammans med sin nuvarande sambo fick hon veta att hon var gravid igen. Eftersom de hade skyddat sig ordentligt, kom beskedet som en chock.

Anna fick tillbaka minnena från tidigare, och visste direkt att hon inte ville göra abort. Men pojkvännen var inte redo att bilda familj.
– Vi började diskutera och bråka, och det blev värre för varje dag som gick, säger Anna.
Det var ungefär då hon tog kontakt med Mats Selander, orförande för organisationen Männi­skorätt för ofödda (MRO). Redan första gången hon blev gravid hade hon sett hemsidan abortnej.se och blivit kraftigt påverkad av bilderna på foster i olika utvecklingsstadier.
– Det är tack vare den sidan som jag har barn i dag, konstaterar hon.
Mejlväxlingen med Mats Selander gav Hanna råg i ryggen i en stund då hon nästan gett upp.
– Mats övertygade mig om att allt går, inget är omöjligt, och att det var mitt ansvar att låta mitt barn få födas.

Efter några veckor av ytterligare gräl och slitningar lyckades Anna få sin pojkvän att gå in på abortnej.se och se på bilderna.
– Hans min var oförglömlig. Han var chockad när han såg att hjärtat börjar slå redan i femte veckan. Han hade aldrig sett det så innan, utan det hade bara varit en cellklump för honom.
Nästa vändpunkt kom när paret gick på en ultraljudsundersökning för att se hur långt gången graviditeten var.
– När vi var där släppte allt för honom. Han började gråta, krama om mig, be om ursäkt. Jag var i vecka nio och man såg inte en bebis. Men man såg ett hjärta slå, och jag tror det var det som påverkade honom, berättar Anna.
– Innan hade han bara sett fostret som en cellklump.

Nu förändrades allt. I stället för att diskutera abort, började de blivande föräldrarna tala om hur de skulle ordna sitt liv efter de nya omständigheterna. De flyttade till en större lägenhet, och i början av november 2010 födde Anna en dotter.
Så här i efterhand säger Anna att hon skulle ha önskat en större uppbackning från sina närmaste när hon fått veta att hon var gravid.
– Min mamma sa hela tiden att det var mitt eget val. Jag vet nu att hon ville att jag skulle behålla barnet, men det hade hjälpt om hon varit tydlig med det då.

Anna har på eget initiativ varit ute på en fritidsgård i tre omgångar för att berätta sin historia för unga killar och tjejer.
– Det budskap jag vill ge är det man inte får på ungdomsmottagningen: man behöver inte välja abort, det finns hjälp att få. Och ska man ha sex som ung, ska man veta vilka risker man tar och hur man skyddar sig.

Eva Janzon

Förvirrande när kristna ledare kallar muslimer ”trossyskon”

Ledare I ett pluralistiskt samhälle med en mångfald av religioner och livsåskådningar sida vid sida blir... lördag 13/8 00:00

Vårt aktiva ja och nej är avgörande nycklar i Guds rike

Ledare ”Ert ord ska vara ’ja’ eller ’nej’. Allt därutöver kommer från den onde” (Matt 5:37). Jesu ord är... fredag 12/8 00:00

Allt fler vårdas för covid på sjukhusen

Pandemin. Spridningen av covid-19 fortsätter öka och allt fler smittade patienter vårdas på sjukhusen. Det... söndag 14/8 08:00

KD vill att polisen dna-testar vid utlänningskontroller

Politik. KD vill återuppliva Reva-projektet med skärpta inre utlänningskontroller, säger partiledaren Ebba... lördag 13/8 17:00

”Tack vare er har jag lärt känna Jesus”

Inför söndag När jag skriver detta är det mitt i semestern. Flera veckor av att få koppla av, uppleva saker,... torsdag 11/8 00:30

Saklig ideologisk debatt behövs inför valet

Ledare I dag är det exakt en månad kvar till valet. De gångna fyra årens rikspolitik har främst känts som... torsdag 11/8 00:20

V vill se ”svenska elpriser” – utmanar EU:s konkurrenslag

Energipolitik. Vänsterpartiet vill införa ett lägre pris för svenska elkonsumenter och behålla marknadspriset för... lördag 13/8 12:00

Den 9 Av – en positiv ballast

Israelkrönika Nu på lördag kväll inleder judarna den årliga markeringen av datumet den 9 Av (Tisha b’Av) – sorgen...
Följ Världen idag i sociala medier