På Gud, vars ord jag prisar, på Gud litar jag och fruktar inte.Vad kan människor göra mig?
Psaltaren 56:5

Världen idag

Många kvinnor propagerade för att Argentina skulle legalisera abort i slutet av förra året. En av kvinnorna – dock ingen av kvinnorna på bilden – har nu dött till följd av en laglig abort. Foto: Natacha Pisarenko/AP Photo

Abortaktivist dog efter medicinsk abort

En ung abortaktivist i Argentina har nyligen dött efter att ha påbörjat en medicinsk abort. Hon är den första kvinna som avlidit till följd av en laglig abort, sedan landet vid årsskiftet legaliserade aborter till och med vecka 14.

Prolife-ledare ifrågasätter nu abortaktivisternas tystnad om tragedin.

Nyheter · Publicerad 15:00, 22 apr 2021

23-åriga María del Valle González López var ordförande för organisationen Juventud Radical de La Paz (Radikal Ungdom La Paz), en av de grupper som lobbade för att landet skulle införa laglig abort.

Den 7 april ska hon själv ha begärt en medicinsk abort på ett sjukhus i huvudstaden och fyra dagar senare dog hon efter att ha tagit de läkemedel hon fått utskrivna, rapporterar Life News.

Några timmar före sin död ska hon ha diagnosticerats med blodförgiftning.

Argentina införde vid årsskiftet en lagändring som tillåter aborter till och med fjortonde graviditetsveckan. María del Valle tros vara den första kvinna som avlidit till följd av en laglig abort i det katolska landet.

Prolife-ledare uttrycker sorg över den unga kvinnans död och kritiserar abortaktivisters tystnad. Enligt prolife-aktivisten Belén Lombardi är tystnaden ett hyckleri.

”Om María hade dött av en illegal abort skulle feminister ha slitit sönder hela staden”, skriver hon i en kommentar.

Efter dödsfallet har abortdebatten tagit ny fart i Argentina och många anser att kvinnor behöver informeras om riskerna för deras egna liv och för de ofödda barnen.

Innan lagändringen röstades igenom i december hävdade abortfrämjande organisationer att 40 000 argentinska kvinnor skulle ha skadats eller dött på grund av illegala aborter och att en legalisering skulle skydda kvinnors liv.

Skadligt när Försäkringskassan och 1177 manipulerar språket

Ledare 1177 Vårdguiden är ”invånarnas samlade ingång till den offentliga hälso- och sjukvården” och drivs... onsdag 12/5 00:10

Israelambassadör: Vänstern bidrar till judehatet

Antisemitism. Både det importerade hatet från Mellanöstern och den tradition av hat, uppvigling och fientlighet... torsdag 13/5 09:00

Israel beskylls för apartheid 200 gånger i spridd rapport

Israelkommentar Human Rights Watch (HRW) är en ekonomiskt och partipolitiskt oberoende människorättsorganisation,...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier