Tag på er hela Guds vapenrustning, så att ni kan stå emot djävulens listiga angrepp.
Efesierbrevet 6:11

Världen idag

Abort under hela graviditeten kan bli lagligt i Maine

Den amerikanska delstaten Maine går mot att avskaffa sin tidsbegränsning för abort. I dagsläget tillåts ingreppet bara fram till att barnet kan överleva utanför livmodern, men enligt ett lagförslag, som väntas gå igenom, ska det bli tillåtet under hela graviditeten.

Nyheter · Publicerad 07:00, 22 apr 2023

Det inlämnade lagförslaget har enligt nyhetsbyrån AP så många signatörer – alla demokrater eller oberoende – från såväl representanthuset som senaten i Maine att dessa själva borgar för att förslaget kommer att gå igenom med en majoritet.

Maines nuvarande lagstiftning tillåter obegränsat abort på moderns begäran så länge fostret inte bedöms som ”livskraftigt” utanför livmodern, vilket enligt AP i praktiken handlar om en gräns kring graviditetsvecka 24. Därefter tillåts bara abort då en läkare bedömer att abort är nödvändigt ”för att bevara moderns liv eller hälsa”.

Det nu aktuella lagförslaget föreslår att just detta sista villkor, rörande hot mot moderns liv eller hälsa, ska tas bort, så att abort alltid tillåts så länge en läkare bedömer det som ”nödvändigt”, oavsett anledning.

Från republikanskt håll är kritiken mot lagförslaget skarp, där delstatskongressledamoten Reagan Paul kallar det för ”depraverat”, medan hans partikollega Lisa Keim betonar hur extremt hon tycker det är.

– Det skulle tillåta abort av ett barn upp till fullgången graviditet, ett som skulle kunna överleva utanför livmodern. Det här ger en ny mening till ordet ”extremt”, säger hon.

Maines demokratiska guvernör, Janet Mills, har så sin sida använt ett fall med ett dödssjukt ofött barn som argument till stöd för lagförändringen.

I det fallet rekommenderade moderns läkare, efter ett ultraljud av hennes ofödda son, att han skulle aborteras eftersom hans tillstånd gjorde att han inte skulle kunna andas efter födseln. Men eftersom delstatens nuvarande lag bara tillåter abort kopplat till moderns liv och hälsa, och inte barnets, kunde någon abort inte utföras i Maine, varpå modern i stället ska ha rest till en annan delstat för abort.

I sex amerikanska delstater är abort redan lagligt under hela graviditeten, visar infosajten US News översikt av landets abortlagar. Det handlar om Alaska, Colorado, New Jersey, New Mexico, Oregon och Vermont.

Det här ger en ny mening till ordet 'extremt'

Etablissemanget är inte tillfreds förrän kyrkan sjunger med

Ledare I en kommersialiserad och mediedriven tid råder förenklingar och polarisering. Högt röstläge,... lördag 3/6 00:10

Ett sörjande Israel fortsätter kämpa

Israelkrönika Och så måste Israel åter igen begrava 19- och 20-åringar. Tre soldater, med livslust och drömmar,... tisdag 6/6 00:00