Vinn vishet, vinn förstånd! Glöm inte vad min mun har sagt och vik inte av från det.
Ordspråksboken 3:18

Världen idag

Jens Liljestrand Foto: Duygu Getiren/TT

Abort lyftes som svår etisk fråga i SR:s Godmorgon världen

Aborter som etiskt dilemma och som ett ansvar för männen lyftes fram när Sveriges radio bjöd in två författare och en forskare till ett samtal i programmet Godmorgon världen.

Nyheter · Publicerad 08:00, 10 maj 2022

Utgångspunkten för inslaget var läckan från Högsta domstolen i USA, som väntas besluta om att delstaterna inte behöver följa domen Roe mot Wade, som ger kvinnor grundlagsskyddad rätt till abort fram till ungefär vecka 24.

Godmorgon världen ställde frågan om varför det talas så lite om abort i Sverige, och riktade den till författarna Helena Granström och Jens Liljestrand samt Lotta Wendel, som forskar om medicinsk rätt vid Malmö universitet.

Både Liljestrand och Wendel hänvisade till den starka konsensus som råder i Sverige kring rätten till fri abort, medan den förre påpekade att det visat sig vara politiskt ”inopportunt” att vilja skärpa eller inskränka lagen.

Granström menade att en annan förklaring till att abort inte debatteras mer i Sverige är att olika grundvärderingar ställs mot varandra i en abort.

– Å ena sidan att döda ett barn – så att säga det mest moraliskt förkastliga vi kan tänka oss. Men kvinnans rätt till abort är å andra sidan etiskt oproblematisk och ganska teknisk och självklar, sade hon.

– Och det är väl två perspektiv som inte är så lätta att få ihop, som kanske faktiskt inte riktigt går att få ihop. Så länge vi vill bibehålla dagens lagstiftning så tänker jag att det på ett sätt är ganska rimligt att vi värjer oss mot att gå djupt in i de här frågeställningarna.

Hon hävdade också att svenska kvinnor som sökt hjälp för att avbryta en medicinsk abort mötts av kalla handen av vården, trots att detta ska vara möjligt.

Jens Liljestrand höll inte med om att aborter sker slentrianmässigt, även om han ansåg att männens roll borde belysas mer.

– Att män beter sig nonchalant, oansvarigt, egoistiskt – det är det som ligger bakom aborterna, sade han.

Både partilojalitet och samvetsfrihet borde rymmas inom riksdagen

Ledare Lika regelbundet som årstiderna återkommer media till KD och abortfrågan. Det gäller DN,... lördag 21/5 00:10

Låt oss värna den biologiska mångfalden i sommar!

Ledare Efter en aprilmånad präglad av ytterligheter – första halvan kall, andra halvan varm – har vi haft... fredag 20/5 00:10

Villkor för samfundsstöd: Medlemskap för hbtq-personer

Bidrag. Trossamfund kommer även fortsättningsvis att kunna välja bort kvinnor eller homosexuella som... lördag 21/5 07:00

Ta varje tillfälle som ges

Missionsglimten Under fem dagar har jag varit i Bangladesh för bön och planering. Jag har fått rapporter om nya... lördag 21/5 00:00

Israel är alltid skyldig – oavsett

Israelkommentar Onsdagen den 11 maj 2022 utförde den israeliska armén, IDF, en militäroperation mot terrorism i den... fredag 20/5 00:00

Följ Jesus och se till att fiska på rätt ställe

Nu när våren allt mer gör sitt intåg i svenska marker och sjöar är det dags för en del att rusta... lördag 21/5 00:00

Terrorister dödade journalisten

Israelkrönika Något som alla insatta och sanningssökande personer borde kunna enas om är att den...
Följ Världen idag i sociala medier