När min kropp och mitt hjärta ger upp, är Gud mitt hjärtas klippa och min lott för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Abort i fokus under Trumps tal till nationen

Större gränssäkerhet, politisk enhet och arbete mot antisemitism var ämnen som stod i fokus när Donald Trump höll årets tal till nationen. Men även abortfrågan lyftes fram av den amerikanska presidenten. – Alla barn – födda och ofödda – är skapade till Guds heliga avbild, sade han.

Nyheter · Publicerad 12:12, 6 feb 2019

Applåderna tycktes aldrig ta slut när USA:s president Donald Trump gick in i USA:s kongress för att hålla årets tal till nationen. På väg fram till podiet skakade han hand med republikanska ledamöter som trängdes för att få hälsa på sin ledare.

– Vi möts i kväll i en tid fylld av obegränsad potential, inledde presidenten efter att även hans hustru Melania Trump fått stående ovationer.

– Agendan som jag vill lägga fram i kväll är inte en republikansk agenda eller en demokratisk agenda. Det är det amerikanska folkets agenda, fortsatte han.

Efter att ha ägnat ytterligare några minuter åt temat enhet, sade presidenten att 5,3 miljoner nya jobb har skapats i landet sedan han blev president, och att arbetslösheten – inte minst bland afroamerikaner, latinamerikaner och asiatiska amerikaner – nått rekordlåga nivåer. Detta var ett uttalande som resulterade i jubel och applåder.

Till talet var flera specifika gäster inbjudna. En av dem var Matthew Charles, som var dömd till 35 års fängelse för droghandel men fått sitt liv förvandlat efter att ha mött Gud.

– På 20 år fullföljde han 30 bibelstudier, utbildade sig till notarie och blev mentor för medfångar. Nu är Matthew den första person som släpps från fängelset under First Step Act, sade Trump.

En annan specialinbjuden gäst var juden Joshua Kaufman som överlevde koncentrationslägret Dachau. Donald Trump berättade att Joshua hade sett de amerikaner som befriade lägret som ”beviset på att Gud finns”.

På plats i kongressen fanns även en av de amerikanska soldater som var med och befriade Dachau – Herman Zeitchik.  

– Nästan 75 år senare möts Herman och Joshua nu i kväll – sittande sida vid sida här i den amerikanska frihetens vagga, sade Trump.

Även Förintelseöverlevaren Judah Samet var på plats – en person som inte bara överlevt Nazitysklands illdåd, utan även överlevt attacken mot en synagoga i Pittsburgh förra året..

– Vi får aldrig ignorera antisemitismens vidriga gift, sade Trump.

Som väntat tog Donald Trump upp den planerade muren som han lovat bygga mot Mexikos gräns.

– Tolerans för illegal immigration är inte medlidsamt, det är grymt, sade Trump och vidhöll att smugglare och människohandlare utnyttjar de ”vidöppna områdena”.

En av gästerna i kongressen var en latinamerikansk man som – lagligt – invandrat till USA och i dag arbetar mot trafficking. Andra gäster som Trump kopplade till migrationsfrågan, var anhöriga till ett äldre par som, enligt Trump, dödats av illegala migranter.

Som Världen idag har rapporterat om, vid flera tillfällen har staten New York ändrat en lag så att det blir möjligt för kvinnor att, i vissa fall, göra abort fram till födseln. Denna lag uppmärksammades nu av Trump efter att han talat om att införa en föräldrapeng.

– Det kan inte finnas någon större kontrast till den vackra bilden av en mamma som håller sitt nyfödda barn till den kyliga syn som vårt land har sett de senaste dagarna, sade Trump.

– Lagstiftare i New York jublade av glädje när en lag som skulle tillåta att en bebis rycks ut ur mammans mage precis före födseln röstades igenom, fortsatte han apropå de glädjescener, bland demokraterna i kongressen, som kablades ut efter abortbeslutet.

– Det här är levande, kännande, vackra barn som aldrig kommer få chansen att dela sin kärlek och sina drömmar med världen, betonade presidenten.

Därefter lyfte han fram den liknande lag som föreslagits i Virginia och påpekade att den demokratiska guvernören ”i stort sett slog fast att han skulle avrätta en bebis efter födseln”.

– För att försvara varje persons värdighet ber jag kongressen att lagstifta om att förbjuda sena aborter av barn som kan känna smärta i sin mammas mage, sade Trump.

– Låt oss tillsammans bygga en kultur som beskyddar oskyldiga liv. Och låt oss bekräfta en grundläggande sanning: Alla barn – födda och ofödda – är skapade till Guds heliga avbild, fortsatte han.

En annan fråga som togs upp under talet var USA:s utrikespolitik.

– Stora nationer slåss inte i ändlösa krig, sade Trump och syftade på Mellanöstern.

Han sade samtidigt att USA aldrig ska ”be om ursäkt för att ta tillvara på sina intressen” och att det amerikanska försvaret har fått ökade medel det senaste året.

Ytterligare en fråga som togs upp under talet var Nordkorea. Enligt en ny FN-rapport håller diktaturen fortfarande hårt på sina kärnvapen, men Trump menade ändå att framgångar nåtts under hans tid som president.

– Om jag inte hade valts till USA:s president skulle vi just nu, enligt mig, vara i stort krig med Nordkorea, sade han.

Andra ämnen som togs upp under talet var situationen i Venezuela, reformer inom sjukvård och medicin samt handelsavtal.

En grupp demokratiska kvinnor hade, under talet, valt att ha kläder i vitt. Enligt TT skulle detta vara en protest mot presidenten. När Donald Trump sade att rekordmånga kvinnor i USA jobbar – och att ovanligt många kvinnor finns representerade i kongressen – ställde de sig dock upp och applåderade.

Enligt en opinionsundersökning som flera medier refererar till var 78 procent av amerikanerna som tittade på talet positiva till det.

Väljarna är trötta på det politiskt korrekta

Ledare År 1994 publicerade den tidigare folkpartiledaren Per Ahlmark boken Vänstern och tyranniet: Det galna kvartseklet. Det var en svidande uppgörelse med... torsdag 12/12 00:00

Mässan gav alternativ Israelbild: ”Så mycket bättre”

Arbetsliv Israel. När företagarmässan Arise Summit hölls för andra gången var det med över sexhundra deltagare från drygt fyrtio länder. – Många från alla jordens hörn... onsdag 11/12 16:59

Solen gick ner för sista gången

Vardag I går, tisdag, gick solen upp över Kiruna för sista gången. I år. Nu råder polarnatt fram tills efter nyår. onsdag 11/12 11:00

När ska Svenska kyrkan komma till samma insikt?

Israelkommentar Israelkommentar. I ett uppmärksammat utspel inför dagens parlamentsval i Storbritannien har landets judiske överrabbin, Ephraim Mirvis, varnat för konsekvenserna av... torsdag 12/12 00:00

Nye försvarsministern konfronterar EU

Israelkommentar Naftali Bennet har inte suttit mer än fyra veckor i försvarsministerstolen, men har redan lyckats utmärka sig på flera områden. För ett par veckor... onsdag 11/12 00:20

Abortfrågan lyftes fram inför torsdagens ”brexitval”

Nyhetskommentar Brittiska valrörelsen. Brexitfrågan dominerar inför torsdagens brittiska underhusval, det vill säga frågan huruvida ett utträde ur Europeiska unionen (EU) till sist ska bli... onsdag 11/12 00:10

Modevärlden satsar på svensk ull

Vardag Varje år slängs eller bränns majoriteten av svensk ull, men det är på väg att förändras. Nyligen togs ett avgörande steg när flera modeföretag... tisdag 10/12 11:00
Senaste nytt
Mest lästa just nu

Företagande kan vara ett sätt att manifestera Guds rike.

Arbetslivskrönika Samhället har förändrats enormt de sista tvåhundra åren. Det gör att kyrkans roll i samhället också måste förändras. Evangeliets budskap är...

Var fotbollshuligan – förvandlades av Jesus

Församlingsliv Torbjörn Lindkvist arbetar som trygghetsvärd på en skola i Tynnered, förorten där han själv växte upp och påbörjade ett liv med droger. Efter femton...