Jan Andersson bor på ett äldreboende i Märsta, norr om Stockholm. Både Dagens Nyheter och SVT:s Agenda har tagit upp hans fall under den senaste veckan.
När Jan insjuknade i covid-19 i slutet av mars ordinerades palliativ vård med morfin. Beslutet fattades av en läkare via telefonsamtal med en sjuksköterska på boendet, utan att Jan själv eller någon anhörig informerades.
När Jans tillstånd försämrades orkade han varken äta eller dricka. Då tog sonen, Thomas Andersson, kontakt med läkaren och bad att man skulle sätta in näringsdropp. Men läkaren ska då ha förklarat att pappan befann sig i livets slutskede och uppmanade sonen att komma till boendet för att ta ett sista farväl.
– Pappa var alldeles borta av morfin. Det var först när jag kontaktat media och alla ansvariga som pappa i stället sattes på dropp och fick sina vanliga mediciner, som blodförtunnande, genom injektion. Ganska omgående repade han sig och i dag är han frisk, säger Thomas Andersson till Dagens Nyheter.
På boendet fanns varken tillgång till saturationsmätare, som mäter syresättningen i blodet, eller syrgas, skriver tidningen.
– Det hade troligtvis påskyndat tillfrisknandet ännu mer. Att inte ge basal understödjande behandling för äldre som drabbas hårt av corona, utan i stället morfin, det är klart att de dör då. Personligen tycker jag att det är aktiv dödshjälp, fortsätter Andersson.
Till SVT:s Agenda säger han:
– Vi som anhöriga ska inte behöva kämpa för att pappa ska få den vård han har rätt till. Vi anser att de äldre på äldreboenden är diskriminerade. De har inte tillgång till den sjukvård som andra i samhället har.