Israel

58 gisslan fria – stridspausen nu inne på sista dygnet

De frigivna ur gisslan fick minst sagt ett varmt välkomnande.

Den överenskomna stridspausen mellan Israel och Hamas är nu inne på sitt sista dygn. Båda parter uppgav på söndagen att de under vissa villkor är villiga att förlänga den tillfälliga vapenvilan.

Totalt har 58 gisslan nu släppts av Hamas. 

Publicerad Uppdaterad

Pausen i striderna mellan Israel och Hamas inleddes på fredagen och sedan dess har dussintals personer ur den gisslan som hållits av Hamas frigivits. 

På fredagen släpptes 24 personer, varav 13 var israeler, tio var thailändare och en var filippinare. 

Sent på lördagskvällen – efter visst grus i maskineriet – släpptes 17 personer varav 13 var israeler medan fyra var thailändare. 

Och på söndagen släpptes 17 personer ur gisslan. 

Sharon Hertzman (t h) kramar en anhörig efter att ha blivit frisläppt från Hamas.

Samtidigt har mer än 100 dömda palestinier har släppts ur israeliska fängelser. Det är personer som, vilket Världen idag har berättat tidigare, är dömda för olika brott som upplopp, stenkastning eller försök till knivhuggning. Några uppges vara medlemmar i Hamas eller andra militanta islamistiska grupper. 

Enligt överenskommelsen ska 50 civila kvinnor och barn släppas från Hamas – och då räknas endast israelerna – medan 150 palestinska dömda palestinier ska släppas. Så än återstår fler frigivningar.  

När den överenskomna stridspausen nu går mot sitt slut riktas fokus mot ifall den tillfälliga vapenvilan kan förlängas.

– Jag har fått intrycket att alla parter i regionen letar efter ett sätt att få ett slut på det här så att alla i gisslan släpps och Hamas inte längre har kontroll över Gaza, sade USA:s president Joe Biden på söndagen.

Han sade att han vill att striderna sätts på paus ”så länge som fångar fortsätter att komma ut”, men också att mer humanitärt bistånd behöver komma in i Gaza.

De frigivna ur gisslan togs över gränsen mellan Gaza och Egypten med hjälp av Röda Korset.

Hamas har gett signaler om att vara villiga att förlänga stridspausen. En källa nära Hamas uppgav för AFP att Hamas sagt till medlarna att de är öppna för att förlänga pausen med ”två till fyra dagar”.

Under den tiden tror Hamas att det ska vara möjligt att få ytterligare 20 till 40 palestinska dömda fångar frigivna, enligt källan.

Enligt överenskommelsen om det eldupphör som nu pågår ska 50 personer som hålls som gisslan av terrorstämplade Hamas friges under fyra dagar i utbyte mot 150 dömda palestinska fångar. Därtill kan eldupphöret förlängas så att fler gisslan friges, ytterligare tio varje dag.

Powered by Labrador CMS