Ett nytt bud ger jag er: att ni ska älska varandra. Så som jag har älskat er ska också ni älska varandra.
Johannesevangeliet 13:34

Världen idag

På söndag genomför Livsval en manifestation med 500 par barnstrumpor i Göteborg. Bilden är från förra årets demonstration i staden. Foto: Plamen Najdenov

500 par strumpor till minne av aborterade barn

På söndag genomför organisationen Livsval en stående manifestation i Göteborg, med 500 par barnstrumpor till minne av de barn som aborteras varje månad i Västra Götaland.

– Vi försöker få fram den här symboliken och hoppas att det gör intryck på folk, säger Plamen Najdenov på Livsval.

Nyheter · Publicerad 12:00, 17 sep 2020

Nu på söndag, den 20 september, genomför pro-life-organisationen Livsval en manifestation mot aborter på Gustaf Adolfs torg i Göteborg. 500 par barnstrumpor kommer att sättas upp på ställningar, till minne av alla de barn som aborteras varje månad i Västra Götalands län.

– Vi försöker få fram den här symboliken och hoppas att det gör intryck på folk, säger Plamen Najdenov på Livsval.

En demonstration i Göteborg har varit planerad sedan länge, men på grund av pandemin och att antalet demonstranter inte får vara fler än 50, väljer Livsval att begränsa den till en stående manifestation.

Najdenov berättar att det är första gången så många strumpor sätts upp på det här sättet.

– Vi hade förberett för en demonstration med 800 par strumpor i Stockholm i mars, som inte blev av på grund av pandemin. Men det blir en manifestation där också, om inte i år så nästa år, säger han.

Statistiken med antalet aborter i de två länen är hämtad från Socialstyrelsen, 2012. Det var det sista året som fördelningen av antalet aborter redovisades, men det totala antalet aborter i landet är ungefär detsamma nu som då.

Förra gången organisationen genomförde en demonstration i Göteborg mötte de aggressivt motstånd från personer som försökte överrösta talarna.

– Polisen kom för sent. Motdemonstranterna kom alldeles inpå oss och lyckades störa oss i början av demonstrationen. Det finns risk för bråk den här gången också, men jag hoppas att polisen är på plats redan från början och håller dem ifrån oss.

Manifestationen kommer att hållas mellan klockan 14.00 och 16.00.

Vi hade förberett för en demonstration med 800 par strumpor i Stockholm i mars, som inte blev av på grund av pandemin.

Oklara spelregler i tyska striden när Laschet betvingade Söder

Nyhetskommentar De västerländska stormakterna Tyskland och USA visar – i år respektive i fjol – på två vitt skilda... onsdag 21/4 15:09

Sverige skakas av kvinnomorden

Våld. Inom loppet av tre veckor har fem kvinnor mördats i Sverige. I alla fem fall har män häktats... onsdag 21/4 17:00

Ingen väg tillbaka i migrationspolitiken

Ledare Även denna vår har Sveriges migrationspolitik varit en het fråga, och mycket tyder på att den... onsdag 21/4 00:10

Minister: Vi lutade oss på FHM:s bedömningar

Corona. Bristen på skyddsutrustning, den svenska strategin och beslut om restriktioner stod i fokus när... onsdag 21/4 13:30

Israel allt populärare i Europa – men håller trenden?

Israelkommentar Den framgångsrika vaccinerings­kampanjen i Israel och de förbättrade relationerna till arab­världen...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier