Nej, sök först Guds rike och hans rättfärdighet, så ska ni få allt det andra också.
Matteus 6:33

Världen idag

Eva Barck är en av arrangörerna för Nationaldagsbönen. Foto: Erica Brodin

500 år med Bibeln betonas under årets nationaldagsbön

I 500 år har Bibeln varit en en grundval i det svenska samhället. Inför årets nationaldag uppmanar Sverigebönen till att särskilt be för att samhälle och församlingar ska fortsätta hålla fast vid Bibeln.

Nyheter · Publicerad 07:50, 4 jun 2023

Inför årets Nationaldagsbön betonas särskilt att det är 500 år sedan Gustav Vasa tillträdde som svensk kung, vilket resulterade i den statsbildning vi har i dag.

Bara några år därefter, 1526, kom dessutom Nya testamentet för första gången ut på svenska, senare följt av även Gamla testamentet, vilket därmed innebär att Bibeln har funnits på svenska i nära 500 år.

– Det är naturligtvis något som har varit viktigt för vårt land och som har blivit en grundval för samhällsbygget genom tiderna, säger Eva Barck.

Men nu sker helt andra saker. I stället för att ha ett samhälle som är byggt på Bibeln och dess värderingar luckras det upp alltmer, menar Eva Barck.

– Om vi ser på Sverige de senaste 50 åren är det tydligt att vi successivt har glidit bort från Bibelns värderingar och tankar. Det står inte väl till med landet i dag. Vi ser många problem som eskalerat de tio senaste åren och jag ser ett samband där.

Eva Barck menar att vi har gått från att det har varit självklart att ha Guds ord som en grund i samhället, och också i församlingarna, till att det utmanas allt mer.

– När en förändring sker successivt, och där tidsandan mer och mer avviker från Bibelns och Guds tankar för människor, är det också lätt att vi som kristna successivt glider med i förändringen.

– Det här tror vi är ett viktigt böneämne. Guds folk behöver komma tillbaka till att ha Bibeln som grund, och även vårt land behöver ha den grunden.

I ljuset av pågående krig i Europa finns även i år, liksom i fjol, ett behov av att be extra om beskydd för landets gränser, påpekar hon.

– Be också för situationen med eskalerande våld i Sverige och allt vad det innebär, uppmuntrar Eva Barck, som menar att det trots att Nationaldagsbönen har hållits sedan 2005 kanske är viktigare än någonsin tidigare att samlas för att be på nationaldagen.

– Vi ser ett allvar i dag på ett sätt som vi inte har upplevt tidigare. Det finns en angelägenhet kring att Guds folk samlas i bön. Vi behöver vända oss till Gud, på allvar leva av hans nåd och på allvar be.

Förhoppningen från Sverigebönen är att Nationaldagsbönen ska vara ett sätt att dra Sverige på rätt spår igen.

– Det är en verklig skördeväckelse som vi längtar efter att få se i det här landet. Vi har sett i historien hur länder kunnat förvandlas genom väckelse, som Sverige på 1800-talet, då landet reste sig ur misär i väckelsetider. Det är vårt rop.

Jordskred och våldsvåg kan väcka Sverige till bön

Ledare När Sveriges kristna i söndags bad och fastade skedde det mot fonden av lördagens stora katastrof i... torsdag 28/9 00:10

Akta dig för andlig skräpmat

Ledarkrönika Både samhället och kristenheten är splittrade. Auktoriteter undergrävs, inflationen drabbar vanliga... torsdag 28/9 00:00