Låt min bön vara rökelse inför dig, mina lyfta händer ett aftonoffer.Herre, sätt en vakt för min mun, bevaka mina läppars dörr.
Psaltaren 141:2-3

Världen idag

45 000 möttes på Dreamhack – låg kristen närvaro

När 45 000 människor i helgen samlades till Dreamhack i Jönköping fanns inga kristna kyrkor och organisationer på plats. Men Equmenia gaming, som arbetar just med spel, ser stora möjligheter att nå ut till människor i gamingvärlden.

Nyheter · Publicerad 18:00, 2 dec 2022

Världen idag var på plats när Dreamhack winter, en av världens största datafestivaler, i helgen genomfördes på Elmia i Jönköping. Arrangörerna räknade, enligt SVT, med att omkring 45 000 personer besökte festivalen, där det utöver spel också fanns musik, tävlingar, utställningar och cosplay att ta del av.

Ett antal utställare fanns på plats, de flesta av dem med koppling till datorer eller spel, men här fanns också LO samt några olika folkhögskolor och Moderaterna hade en monter utanför fetivalområdet. Däremot kunde Världen idag inte notera någon kristen närvaro bland utställarna.

Enskilda kristna ungdomar ska dock ha funnits på plats. Det bekräftas av Jens Marklund, vikarierande barn- och ungdomskoordinator och ledare för Equmenia gaming, som säger att deltgare i deras nätverk var på plats vid mässan för att bidra med kristen närvaro vid eventet.

Jens Marklund ser spelvärlden som ett missionsfält med stora möjligheter att nå ut.

– Min erfarenhet är att potentialen är hur stor som helst. Det finns ingenstans där jag pratar så mycket om tro och liv som med spelkompisar jag ofta inte ens känner, säger han.

– På samma sätt som vi sänder ut människor från gudstjänster till skolor och arbetsplatser, sänder vi ut människor i gamingvärlden.

Jens Marklund drömmer om att Equmenia gaming i framtiden också ska kunna vara med på Dreamhack.

– Det vore jättekul att vara en aktör där, om vi kan få loss de ledare och resurser som behövs. Det är helt uppenbart att gamingvärlden är en plats där kyrkan behöver synas, vara en röst och visa framfötterna.

Han framhåller att många människor är väldigt nyfikna och öppna för andlighet och existentiella frågor.

– Om kyrkan i högre utsträckning kan befinna sig på de platser där människor är, så kommer det leda till fler samtal, tror Jens Marklund.

Genom Equmenia gaming träffas varje vecka ungdomar från hela Sverige för att spela ihop, och avslutar med bibelläsning, bön och andakt.

– Jag har fått så enormt många kommentarer från föräldrar som är tacksamma för att deras barn hittat ett sammanhang där de trivs och vill vara. Det tycker jag är ett uttryck för att det här är ungdomar som vi kanske skulle missat om vi inte gjorde detta.

Guldstaty vid New York-domstol hyllar abort

USA. En cirka 2,5 meter hög staty i guld föreställande en kvinnofigur har placerats på en... måndag 6/2 13:00

Skotskt vittnesbörd om progressivismens kollaps

Ledare Skottland har på senare år utvecklat en allt radikalare progressivism. Den senaste tiden har... lördag 4/2 00:10

Bibliska namn populära hos nyblivna föräldrar i Norge

Norge. Bibliska namn har blivit allt vanligare i Norge under det senaste dryga årtiondet. Jakob och Noah... måndag 6/2 10:00

Korruption och kriminella i politiken

Ledare I Transparency Internationals årliga korruptionsindex noterar nu Sverige sin sämsta notering – och... lördag 4/2 00:00