Herren ska bevara dig från allt ont, han ska bevara din själ. Herren ska bevara din utgång och din ingång, från nu och till evig tid.
Psaltaren 121:7-8

Världen idag

40 år sedan Sovjet togs på bar gärning i Karlskrona

På kvällen den 27 oktober 1981 gick den sovjetiska ubåten U 137 på grund inne på svenskt militärt skyddsområde.

Exakt 40 år efter händelsen delade några av dem som befann sig mitt i dramatiken med sig av minnen inför en fullsatt hörsal på Marinmuseum i Karlskrona. Världen idag var på plats.

Nyheter · Publicerad 06:00, 29 okt 2021

När U 137 gick på grund tjänstgjorde överstelöjtnant Rolf Lindén som chef för operativa avdelningen vid Blekinge kustartilleriförsvar. Fyra decennier senare berättade han på onsdagskvällen om sina minnen från dagarna då Sverige befann sig på randen till krig mot stormakten Sovjet.

– Känslan att vi hade en sovjetisk ubåt inne på svenskt minerat skyddsområde, den var minst sagt häpnadsväckande, sade han till åhörarna på Marinmuseum.

Rolf Lindén nämnde om ett tillfälle då det hettade till.

– Allvaret kom när en sovjetisk fritagningsstyrka hade satt kurs rakt mot ubåten. Först när de förstod att vi tänkte skjuta skarpt, om de gick in på svenskt vatten, drog de ned på farten.

Christer Gieryluk arbetade 1981 som stridspilot på F 6 i Karlsborg. När nyheten om den sovjetiska ubåten kom flög han mot Karlskrona och vidare ut till den sovjetiska flottstyrkan som ankrat på internationellt vatten, nära den svenska gränsen.

– Min uppgift var att markera närvaro, avvisa samt ingripa vid kränkning av svenskt territorium, berättade han.

En annan av de medverkande under 40-årsminnet var Björn Hamilton, vid den tiden kommendörkapten på ubåten Neptun som i dag finns i Marinmuseums ubåtshall. Hamilton berättade bland annat om när Neptun lyckades förhindra en sovjetisk bogserbåt att nå fram till sina nödställda landsmän.

I Karlskrona kan man än i dag känna historiens vingslag. På Stumholmen steg ubåtens kapten Anatolij Gusjtjin på en helikopter efter förhöret med svensk militär. Museibesökaren kan se fartyget Västervik, där förhöret med Gusjtjin ägde rum.

Den 5 november 1981 meddelade dåvarande statsminister Thorbjörn Fälldin (C) att den sovjetiska ubåten sannolikt hade kärnvapen ombord samt att händelsen var den ”mest uppseendeväckande kränkningen av svenskt territorium sedan andra världskriget”.

Själva grundstötningen inträffade på kvällen den 27 oktober 1981 i Gåsefjärden, drygt en mil från centrala Karlskrona. Dramat varade i tio dagar innan U 137 slutligen bogserades ut ur Gåsefjärden för att lämnas över till den väntande sovjetiska flottstyrkan. ”Farväl och på återseende”, sade en sovjetisk viceamiral innan avfärden vidare mot Kaliningrad.

Känslan att vi hade en sovjetisk ubåt inne på svenskt minerat skyddsområde, den var minst sagt häpnadsväckande.

Händelseförloppet dag för dag

24 oktober: Sovjet genomför militärövningen Zapad 81 och påbörjar en ubåtsinsats mot Sverige.

27 oktober: U 137 går på grund i Gåsefjärden utanför Karlskrona på kvällen och kommer inte loss.

28 oktober: Marinbasen i Karlskrona får telefonsamtal om att en fiskare observerat en ubåt på grund föregående kväll och konstaterar att en sovjetisk ubåt står på grund.

På kvällen närmar sig en sovjetisk undsättningsstyrka Sveriges territorialgräns. Svenskarna slår på en krigsreserverad radarfrekvens och den sovjetiska flottstyrkan stannar vid gränsen.

29 oktober: Den svenska ubåten Neptun och isbrytaren Thule spärrar inloppet till fjärden.

30 oktober: Diplomatiskt spel börjar.

2 november: Tekniker från svenska försvaret slår fast att det finns kärnvapen ombord på U 137.

5 november: Statsminister Thorbjörn Fälldin berättar för allmänheten om upptäckten av kärnvapnen.

6 november: U 137 lämnar svenskt vatten för egen maskin, eskorterad av svenska marinfartyg.

Källa: Artikel på Försvarsmaktens sajt, utifrån intervju med officeren Rolf Lindén

Ambulansförbund rasar mot ny dygnsvila: ”Horribelt feltolkat”

Ekonomi. Nya EU-regler om dygnsvila har börjat gälla. Detta trots stora protester från bland annat... måndag 2/10 20:00

Migrationsfrågor kräver klokskap snarare än känsloreaktioner

Ledare All politik och myndighetsutövning innebär att försöka finna rätt balans mellan flera olika... lördag 30/9 00:10

C-stämman: Ja till dödshjälp och sänkt alkoholålder

Centerpartiet. Centerpartiet säger ja till att tillåta dödshjälp i Sverige. Partistämman sade även ja till att... måndag 2/10 17:00

USA behöver lyfta sig inför nytt presidentval

Ledare Så hänger då det offentliga USA återigen halvvägs ut över stupkanten efter politisk osämja. Och med... fredag 29/9 00:10