Lova Herren, alla hednafolk, prisa honom, alla folk! Ty hans nåd är väldig över oss, och Herrens sanning varar i evighet. Halleluja!
Psaltaren 117:1–2

Världen idag

40 år sedan Sovjet togs på bar gärning i Karlskrona

På kvällen den 27 oktober 1981 gick den sovjetiska ubåten U 137 på grund inne på svenskt militärt skyddsområde.

Exakt 40 år efter händelsen delade några av dem som befann sig mitt i dramatiken med sig av minnen inför en fullsatt hörsal på Marinmuseum i Karlskrona. Världen idag var på plats.

Nyheter · Publicerad 06:00, 29 okt 2021

När U 137 gick på grund tjänstgjorde överstelöjtnant Rolf Lindén som chef för operativa avdelningen vid Blekinge kustartilleriförsvar. Fyra decennier senare berättade han på onsdagskvällen om sina minnen från dagarna då Sverige befann sig på randen till krig mot stormakten Sovjet.

– Känslan att vi hade en sovjetisk ubåt inne på svenskt minerat skyddsområde, den var minst sagt häpnadsväckande, sade han till åhörarna på Marinmuseum.

Rolf Lindén nämnde om ett tillfälle då det hettade till.

– Allvaret kom när en sovjetisk fritagningsstyrka hade satt kurs rakt mot ubåten. Först när de förstod att vi tänkte skjuta skarpt, om de gick in på svenskt vatten, drog de ned på farten.

Christer Gieryluk arbetade 1981 som stridspilot på F 6 i Karlsborg. När nyheten om den sovjetiska ubåten kom flög han mot Karlskrona och vidare ut till den sovjetiska flottstyrkan som ankrat på internationellt vatten, nära den svenska gränsen.

– Min uppgift var att markera närvaro, avvisa samt ingripa vid kränkning av svenskt territorium, berättade han.

En annan av de medverkande under 40-årsminnet var Björn Hamilton, vid den tiden kommendörkapten på ubåten Neptun som i dag finns i Marinmuseums ubåtshall. Hamilton berättade bland annat om när Neptun lyckades förhindra en sovjetisk bogserbåt att nå fram till sina nödställda landsmän.

I Karlskrona kan man än i dag känna historiens vingslag. På Stumholmen steg ubåtens kapten Anatolij Gusjtjin på en helikopter efter förhöret med svensk militär. Museibesökaren kan se fartyget Västervik, där förhöret med Gusjtjin ägde rum.

Den 5 november 1981 meddelade dåvarande statsminister Thorbjörn Fälldin (C) att den sovjetiska ubåten sannolikt hade kärnvapen ombord samt att händelsen var den ”mest uppseendeväckande kränkningen av svenskt territorium sedan andra världskriget”.

Själva grundstötningen inträffade på kvällen den 27 oktober 1981 i Gåsefjärden, drygt en mil från centrala Karlskrona. Dramat varade i tio dagar innan U 137 slutligen bogserades ut ur Gåsefjärden för att lämnas över till den väntande sovjetiska flottstyrkan. ”Farväl och på återseende”, sade en sovjetisk viceamiral innan avfärden vidare mot Kaliningrad.

Känslan att vi hade en sovjetisk ubåt inne på svenskt minerat skyddsområde, den var minst sagt häpnadsväckande.

Händelseförloppet dag för dag

24 oktober: Sovjet genomför militärövningen Zapad 81 och påbörjar en ubåtsinsats mot Sverige.

27 oktober: U 137 går på grund i Gåsefjärden utanför Karlskrona på kvällen och kommer inte loss.

28 oktober: Marinbasen i Karlskrona får telefonsamtal om att en fiskare observerat en ubåt på grund föregående kväll och konstaterar att en sovjetisk ubåt står på grund.

På kvällen närmar sig en sovjetisk undsättningsstyrka Sveriges territorialgräns. Svenskarna slår på en krigsreserverad radarfrekvens och den sovjetiska flottstyrkan stannar vid gränsen.

29 oktober: Den svenska ubåten Neptun och isbrytaren Thule spärrar inloppet till fjärden.

30 oktober: Diplomatiskt spel börjar.

2 november: Tekniker från svenska försvaret slår fast att det finns kärnvapen ombord på U 137.

5 november: Statsminister Thorbjörn Fälldin berättar för allmänheten om upptäckten av kärnvapnen.

6 november: U 137 lämnar svenskt vatten för egen maskin, eskorterad av svenska marinfartyg.

Källa: Artikel på Försvarsmaktens sajt, utifrån intervju med officeren Rolf Lindén

Allt färre utvägar för trängd Putin när även vänner börjar svika

Ledare Insatserna har den senaste veckan höjts i Ukrainakriget. Ryssland mobiliserar för en ökad... fredag 7/10 00:10

Politiska regimskiftet kan bli ett öppnat fönster från Herren

Gästledare Sverige har haft ett socialdemokratiskt regeringsinnehav i ungefär hundra år, med några kortare... torsdag 6/10 00:10

Förr i tiden var Sverige kallt och dragigt

Vi står inför en vinter med skyhöga elpriser. Är det kanske läge att snegla bakåt i historien för... fredag 7/10 04:00

SD-topp vill avskaffa diskrimineringslagen – ”exkluderar grupper”

Sverigedemokraterna. Diskrimineringslagen borde utredas och möjligen avskaffas. Det hävdar SD-toppen Richard Jomshof som... torsdag 6/10 21:00

Nepal behöver fler ledare för skörden

Missionsglimten Doften av kaffe och mat och en känsla av förväntan ligger i luften när jag stiger in i festlokalen... fredag 7/10 00:00

Ett enat rop stiger i Sverige

Bönekrönika Jag längtar efter väckelse. Jag längtar efter att på plats efter plats få höra vittnesbörden om hur... torsdag 6/10 00:00

Värdekonservativt Lettland ratade ryskvänligt parti

Nyhetskommentar Det innebär en jätteskräll att det som i flera val varit Lettlands största parti – det ryskvänliga...
Följ Världen idag i sociala medier