Tag på er hela Guds vapenrustning, så att ni kan stå emot djävulens listiga angrepp.
Efesierbrevet 6:11

Världen idag

4 000 vårdanställda kräver samvetsfrihet – V-ledare positiv

4 000 vårdanställda uppger i en debattartikel att de kommer begå civil olydnad ifall de blir skyldiga att ange patienter som inte har rätt att vara i Sverige. När Jacob Rudenstrand från Svenska evangeliska alliansen twittrade att detta är en form av samvetsfrihet fick han många hånfulla kommentarer – men också stöd från vänsterpolitiker.

Nyheter · Publicerad 15:06, 23 dec 2022

I Tidöavtalet, det vill säga den skriftliga överenskommelse som slöts mellan Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna före regeringsbildningen, står det att ett förslag om ökat informationsutbyte mellan polisen och myndigheter ska tas fram.

”Kommuner och myndigheter ska vara skyldiga att informera Migrationsverket och Polismyndigheten när de kommer i kontakt med personer som vistas i Sverige utan tillstånd”, skriver Tidöpartierna.

Längre ner i avtalet står det att det kan finnas situationer där en anmälan skulle strida mot ”ömmande värden”, till exempel i sjukvården, och att undantag från informationsplikten därför behöver utredas. Men vårdanställda har ändå gått ut och uttryckt oro över att de ska behöva ange patienter som vistas i Sverige illegalt.

I en debattartikel i Aftonbladet har 4 008 vårdanställda och vårdstudenter nu uppgett att de kommer begå civil olydnad ifall de tvingas ange personer utan rätt att vistas i Sverige.

”Vi som vårdpersonal vägrar sitta tysta medan landets regering föreslår förslag som kraftigt skulle komma att försämra liven och hälsan för våra patienter”, skriver de.

Detta fick Jacob Rudenstrand, biträdande generalsekreterare för Svenska evangeliska alliansen, att regera.

”Nu händer det: Över 4 000 vårdanställda kräver samvetsfrihet”, skrev han på Twitter.
Tweeten fick genast stor spridning och den nådde även till högt uppsatta politiker – V-politikern Ulla Andersson delade inlägget och V-ledaren Nooshi Dadgostar gillade det.

Andra förstod att Rudenstrand drog en parallell till frågan om samvetsfrihet i abortverksamhet, och uttryckte sig hånfullt mot honom.

”Sekterist”, ”dummast på Twitter” och ”samma skit som talibaner”, var några av orden som skrevs om honom.

Andra höll en mer sansad ton, men tyckte ändå att liknelsen var befängd.

”Ganska stor skillnad på att vägra sätta sin patient i en utsatt position och att vägra ge sin patient vård ändå?” skrev exempelvis en person.

Rudenstrand svarade och menade att frågan som samvetsfrihet kan handla om olika saker för olika personer.

”Tror man bortser från motiven hos de som efterfrågar samvetsfrihet. I fallet med barnmorskorna ser man födslar som primär arbetsuppgift och abort handlar där om en djup etisk fråga vilket gör att man försökt hitta praktiska lösningar på arbetsplatsen”, skrev han.

En annan person gav han följande svar:

”Givetvis är det olika handlingar som förväntas av vårdpersonal. Samtidigt väcker uppropet ändå principiellt intressanta frågor om hur man som personal ska förhålla sig till lagstadgade arbetsuppgifter.”

I nuläget har Rudenstrands tweet över 700 gillningar – Nooshi Dadgostar har dock tagit bort sin gillning.

Världen idag har sökt V-ledaren för en kommentar, men har inte kunnat nå henne.

Etablissemanget är inte tillfreds förrän kyrkan sjunger med

Ledare I en kommersialiserad och mediedriven tid råder förenklingar och polarisering. Högt röstläge,... lördag 3/6 00:10

Därför bör vi fira Sveriges 500 år som nationalstat

Ledare Den 6 juni väntar en stor minnesdag för konungariket Sverige. Det är dock slående hur svagt... fredag 2/6 00:10