Ni otrogna, vet ni inte att vänskap med världen är fiendskap mot Gud? Den som vill vara vän med världen blir fiende till Gud.
Jakobsbrevet 4:4

Världen idag

Att dö genom dödshjälp är bekvämare än att ta en överdos av mediciner, uppges personalen på en klinik i Kanada ha sagt till en kvinna som led av självmordstankar. Foto: Fredrik Sandberg/TT

37-åring sökte vård för självmordstankar – fick förslag om dödshjälp

När en 37-årig kanadensisk kvinna sökte vård för sina självmordstankar fick hon frågan om hon övervägt dödshjälp – något som är standard hos den aktuella vårdkliniken.

– Hur kan detta vara standardförfarandet för personer med självmordstankar? frågar sig kvinnan.

Nyheter · Publicerad 13:00, 23 aug 2023

En kanadensisk kvinna upplevde återkommande självmordstankar och sökte sig därför till en klinik i Vancouver för att få hjälp med sina psykiska problem. Men väl där fick 37-åringen höra att kliniken inte hade några sängplatser och att hon skulle förvänta sig en lång väntetid innan hon kunde få träffa en psykolog.

Samtidigt som kvinnan kände sig hjälplös, som hon beskriver det, fick hon frågan om hon övervägt att få dödshjälp genom landets Maid-system. Detta medan personal på kliniken ska ha berättat om hur en annan patient med psykisk sjukdom fick ”lättnad” genom dödshjälp.

– Det gjorde att jag kände att mitt liv var värdelöst eller ett problem som kunde lösas om jag valde Maid, berättar hon för den brittiska organisationen The Christian Institute.

För tidningen The Globe and Mail berättar kvinnan att hon vid sjukhusbesöket uppgav att hon haft tankar på att ta sitt liv genom en överdos av mediciner, vilket ska ha gjort att personalen sagt att det kan resultera i hjärnskador och att dödshjälp genom Maid skulle vara en mer ”bekväm” process.

– Ju mer jag tänker på det, desto fler etiska och moraliska frågor väcker det, säger kvinnan.

Efter händelsen har den aktuella kliniken själv bekräftat det som skett och förklarat sitt tillvägagångssätt

”Under patientundersökningar av den här typen ställs det ofta svåra frågor av våra läkare för att avgöra rätt vård och risk för patienten”, säger de i ett uttalande och skriver att personalens uppgift är att ”utforska alla tillgängliga vårdalternativ” för patienten. Däribland är frågan om patienten har övervägt dödshjälp en av de frågor som ställs, skriver de.

Dödshjälp är lagligt i Kanada sedan 2016 och bara under 2022 fick omkring 13 500 personer dödshjälp i landet, den högsta siffran hittills och 35 procent högre än året innan.

Från och med mars 2024 blir det även möjligt för personer som haft psykisk sjukdom som sitt enda underliggande tillstånd att få dödshjälp i landet.

– Dödshjälp för psykiskt sjuka är inte ens lagligt ännu, så att ge någon detaljer om den processen känns fel. Hur kan detta vara standardförfarandet för personer med självmordstankar? undrar den kanadensiska 37-åringen.

Hit kan du vända dig om du har självmordstankar:

Jourhavande medmänniska, ring 08-702 16 80.

Jourhavande präst, ring 112. Det går också att mejla eller chatta. Se svenskakyrkan.se/jourhavandeprast.

Mind självmordslinjen, ring 901 01 eller chatta anonymt på mind.se.

Dansk abortlag kan ändras – minskat skydd för ofödda

Danmark. I Danmark har ofödda barn ett lagstadgat skydd från och med graviditetsvecka tolv. Lagstiftningen... fredag 29/9 10:00

USA behöver lyfta sig inför nytt presidentval

Ledare Så hänger då det offentliga USA återigen halvvägs ut över stupkanten efter politisk osämja. Och med... fredag 29/9 00:10

Skyttedals drogutspel blev hennes fall

Ledare Många höjer förstås på ögonbrynen över att en europaparlamentariker som Sara Skyttedal (KD) väljer... fredag 29/9 00:00