Antisemitism

30 judar i Sverige vittnar om hur de utsatts för anti­semitiskt hat och hot

Efter Hamas terroristattack den 7 oktober har många judar i Sverige utsatts för hat och hot grundat i antisemitism. Bilden är från en Israelmanifestation på Norrmalmstorg i Stockholm.

Göteborgs-Posten har pratat med ett flertal judar som vittnar om hat, hot och skade­görelse som antisemiter gjort sig skyldiga till under hösten. Inom polisen ser man med oro på den ökande anti­semitismen.

– Vi ser en eskalering av hat och hot, säger polischefen Per Engström till tidningen.

Publicerad

GP har publicerat en lång text innehållande 30 judars vittnesmål om hur antisemitismen i Sverige ökat efter den 7 oktober. Många av personerna vill inte framträda med namn och bild, men berättar om stenar som kastats in i judiska hem, judiska barnfamiljer som mordhotats och antisemitiska budskap på många platser i samhället.

Tidningen har bland annat talat med en 32-årig judisk man, vars vän upptäckte två hakkors som ristats in i träpanelen i den judiske mannens trappuppgång. En tid senare blev juden, via social media, kontaktad av en främling som sade sig ha kartlagt hans liv samt uttryckte antisemitism.

– Som jude har man fått så mycket genom åren, och för att vara rak – det är nästan alltid från folk inom vänstern eller med bakgrund i Mellanöstern, säger 32-åringen som inte längre vågar bo kvar i sitt hem.

En judisk kvinna i Västra Götaland hängde upp en israelisk flagga i ett fönster. En tid senare kastade någon eller några stora stenar in genom kvinnans fönster.

På en skola i Göteborg har en judisk pojke i åttonde klass fått ett hakkors inristat i sin skolbänk. Pojkens mamma, som är tredje generationens överlevare av Förintelsen, tycker det känns hemskt att behöva be sin son skynda sig hem efter skoldagens slut.

– Det var ju så det började i Tyskland. Han får inte delta i samhället på de villkor som hans vänner får göra, säger mamman till GP.

En ung judisk kvinna berättar om att hennes bekanta och gamla universitets­vänner delat antisemitisk propaganda på internet. En av hennes tidigare studie­kamrater, som numera arbetar som barista, har på social media lagt upp en bild, som GP publicerat, föreställande ett hakkors som han ritat i skummet till en kaffe latte.

Per Engström, kommenderingschef vid polisens Noa-avdelning, befarar att antisemitismen i Sverige kan komma att eskalera.

Per Engström, sektionschef på polisens Nationella operativa avdelning Noa, varnar för att antisemitismen i Sverige kan komma att fortsätta eskalera.

– Vi ser en eskalering av hat och hot mot judiska intressen. Framför allt ser vi att det ökar i storstäderna, och allra mest i Region syd. Vi måste ta det här på allvar, säger Engström till GP.

Tidningen återger många fler judars vittnesmål om det ökade judehatet i Sverige, som inte minst uttryckts i samband med propalestinska samman­komster. Per Engström uppger att det, sedan i oktober, arrangerats omkring 80 propalestinska sammankomster per vecka i landet.

– Har man en fana eller symbol som inte är laglig så försöker vi ingripa på plats. Men eftersom de flesta av oss inte kan språket filmar vi demonstrationerna och försöker översätta i efterhand, säger han.

Hat mot Israel och det judiska folket har uttryckts vid ett flertal propalestinska sammankomster på olika platser i Sverige. Bilden är från Sergels torg i Stockholm.
Powered by Labrador CMS