"
Samtidigt som antalet anmälda våldtäkter mot barn har ökat med 40 procent på ett år, kämpar vuxna inom Riksförbundet för sexuell upplysning (RFSU) för att samhället skall bejaka barns sexualitet. I slutet av månaden släpps förbundets nyantagna idéprogram där man formulerar sina krav.Socialpedagogen Anna Kosztovics har på RFSU:s uppdrag drivit projektet Barns sexualitet. Hon vill bland annat att vuxna ska uppmuntra barns sexlekar och ger tveksamma föräldrar och förskolepersonal rådet att man ska lära av personal som var med på det frigjorda 1970-talet.
Anna Kosztovics uppmaning är kort och gott att barns sexualitet inte skall tabubeläggas och skambeläggas.
Frågan är då varför hon som vuxen engagerar sig så kraftfullt i denna fråga.
– Det är vi vuxna som tar hand om barnen och det är vi som ger dem deras uppväxtvillkor, säger Anna Kosztovics, som inte ser några risker med att vuxna blir så engagerade i barns sexualitet.
– Vi som vuxna ska i det stora hela bekräfta barnen. I det tycker jag ingår att bekräfta deras sexualitet. I motsats till något som är tabubelagt och farligt som man kan få könssjukdomar av.
På senare tid har ju klamydia ökat bland 10-14-åringar, vad säger RFSU:s projektledare om det?
– Jag har inte sagt att barn ska bli mer sexuellt aktiva. Jag vill att barn ska känna sig glada för sin sexualitet.
Finns det något vetenskapligt underlag för att det skulle vara bra med att vara tillåtande?
– Nej, det kan man nog inte säga. Det finns inte särskilt mycket forskning på barns sexualitet över huvud taget. Den forskning som finns riktar sig mer in på sexuella övergrepp.
Barnsexbrotten ökar i samhället, hur påverkar en accepterande inställning till barns sexualitet denna trend?
– Ju mer tabubelagd sexualiteten är i ett samhälle, desto mer sexuella övergrepp sker, lyder Anna Kosztovics tes, och tror sig se ett sorts samband mellan mindre sexualbrott och mindre tabubelagd sexualitet.
Varför vill du då att det ska vara tabubelagt när vuxna har sex med barn?
– Det är klart. Så kan man också tänka. Det finns ett incesttabu. Du har rätt att man inte ska förkasta alla tabun. Vissa tabun är bra att de finns.
Är det inte skönt för barnen att slippa vuxnas sexfixering?
– Jo, det är skönt för barnen att slippa sexualiseringen av samhället. Jag tycker att samhället gör rätt mycket. Till exempel med tonårstjejer som bär stringtrosor, där tror vuxna att de försöker vara sexuellt utmanande när de i själva verket kanske följer modet eller försöka hitta rätt i hur man ska se ut.
Finns det risker när vuxna gör bedömningar av barns sexualitet?
– Ja och den stora risken är att när barn leker sexuella lekar eller snackar, tror vuxna att de har varit utsatta för sexuella övergrepp eller sett på porrfilm.
Finns det inte en risk att åldern för sexdebuten sänks om man har en tillåtande eller uppmuntrande attityd till barns sexualitet?
– Jag vet inte, men jag tycker inte att det är något farligt i sig att sexdebutsåldern sker tidigare. Jag tycker att när man nu sexdebuterar att det är något som man vill, i samtycke och att man skyddar sig.
En av de dömda pedofilerna i Västsverige-härvan år 2002 försvarade i DN sina övergrepp med att barnen tyckte om det. Hur kommenterar du det?
– Pedofiler säger på det viset, att barn tycker om det, och det är hur knäppt som helst.
Jacob Rudolfsson
jacob.rudolfsson@varldenidag.se
ERBJUDANDE!
Världen idag DIGITAL
2 månader för 10 kr!
KÖP
Världen idag
DIGITAL
129,-
kr/månad
KÖP
Världen idag
PAPPER
189,-
kr/månad
KÖP