Därför ska allt som ni sagt i mörkret höras i ljuset, och det som ni viskat i örat i enrum ska ropas ut på taken.
Lukas 12:3

Världen idag

Flera brutala attacker mot kristna har ägt rum i Nigeria den senaste tiden, inte sällan handlar det om fulaniherdar som angriper Jesustroende. (Bild: kvinnor tillhörande fulanifolket.) Foto: Sunday Alamba/AP/TT

22 kristna dödades i attacker i Nigeria

Sammanlagt 22 kristna i två byar i staden Jos i centrala Nigeria har dödats av gärningsmän tillhörande fulanifolket. Det uppger Morning Star News.

Nyheter · Publicerad 11:33, 31 maj 2021

I byn Kwy dödades 14 kristna, däribland åtta medlemmar i en och samma familj sent på kvällen förra söndagen. Det uppger en kristen aktivist i ett meddelande till Morning Star News.

Tidigare samma kväll gick väpnade fulani-herdar till attack mot människor i byn Dong, och dödade åtta kristna, däribland en kvinna och hennes två barn.

Asabe Samuel, medlem i lokala Evangelical Church Winning All, sade i en intervju med tidningen att hon sprang iväg för att gömma sig när hon hörde skott och rop.

– Senare hörde vi angriparna retirera och ropa ”Allahu Akbar” [Gud är större] på fulani, sade hon till Morning Star News.

En av pastorerna i Dong, Jonathan Kyoomnom Bala, säger att polisen inte dök upp förrän nästa förmiddag.

– Jag kunde inte sova under natten eftersom så många ur min församling dödats på det mest avskyvärda sätt, utan att de begått något annat brott än att de var kristna. Har det blivit ett brott nu att tro på Jesus Kristus? frågar han sig.

Minst 15 kristna dödades i andra angrepp i delstaten Plateau i april, skriver Morning Star News.

Den muslimska folkgruppen fulani utgör drygt sex procent av Nigerias befolkning. Nigerias president Muhammadu Buhari tillhör till exempel fulanifolket.

Open Doors skriver på sin hemsida om hur kristna i centrala Nigeria just nu trängs undan av fulaniherdar, som i sin tur drivs söderut på grund av att Saharas södra kant förflyttas allt mer söderut. De kristna blir av med sin jordbruksmark och riskerar att dödas.

”Det är inte alla fulaniherdar som är tar till våld på det här sättet, men det finns militanta grupper inom fulanifolket som riktar in sig speciellt mot kristna,” skriver Open Doors.

Det är inte alla fulaniherdar som är tar till våld på det här sättet, men det finns militanta grupper inom fulanifolket som riktar in sig speciellt mot kristna.

En skridskolegend har fått gå hem

Ledare Skridskolegenden Jonny Nilsson berättade i ett reportage i Världen idag (våren 2021) om hur hans... fredag 24/6 00:00

Snart hålls årlig gudstjänst för Sveriges ofödda barn

Prolife. Den 3 juli hålls en gudstjänst i Holmstrand till minne av de barn som inte fått födas i vårt land.... lördag 25/6 18:00

Svaret på vår djupaste längtan finns hos en enda person

Krönikor För några år sedan satt jag på tunnelbanan på väg till bibelskolan där jag studerade. I varje... torsdag 23/6 00:10

Tryck från hbtq-grupper kräver vaksamhet hos församlingen

Ledare Slutna grupper på Facebook arbetar aktivt för att undergräva den bibliska synen på homosexualitet.... torsdag 23/6 00:10

Kommer vi att känna igen varandra i himlen?

Mot väggen I Bibeln står det ju att vi i himlen kommer att vara som änglarna (Matt 22:30). Betyder det att vi...

Gärna blomsterkrans – men spola nubben i slasken

Andakter av Carl-Erik Sahlberg. Midsommarhelgen närmar sig och därmed den ljusaste tiden och den ljusaste natten på året. Nu sitter...
Följ Världen idag i sociala medier