Av hans fullhet har vi alla fått, nåd och åter nåd.
Johannesevangeliet 1:16

Världen idag

2022 ser ut att bli rekordår för judisk invandring till Israel

Den judiska invandringen till Israel i år tros bli den största sedan början av 1990-talet.

Huvudorsaken är att antalet judar som emigrerar från Ryssland och Ukraina har tredubblats, sedan Ryssland inledde sin invasion av grannlandet.

Nyheter · Publicerad 10:00, 28 sep 2022

Uppgifterna kommer från den judiska välgörenhetsorganisationen Keren Hayesods världsordförande, Sam Grundwerg, som Världen idag träffade när han nyligen var på Sverigebesök.  

Han berättar att Keren Hayesod, i samarbete med systerorganisationen Jewish Agency, på bara ett halvår har hämtat drygt 30 000 judiska emigranter från Ukraina och Ryssland till Israel, vilket är lika mycket som det brukade vara från hela världen under ett år före coronapandemin.  

Under 2022 bedömer han att det kommer bli cirka 60 000 personer med judiskt påbrå som invandrat till Israel genom lagen om återvändande, eller har gjort Aliyah som det kallas. 

– Vi har inte sett så här höga siffror på över 30 år. Vi pratar om tidigt 90-tal, med järnridåns fall, säger Sam Grundwerg.  

Framför allt handlar det alltså om att antalet som kommer från Ukraina och Ryssland har flerdubblats, där de som kommit från Ryssland är något fler än de som kommit från Ukraina. 

– Det finns en väldigt stor grupp potentiella nya invandrare baserat på lagen om återvändande i Ryssland. Det uppskattas att det kan röra sig om mellan 400 000 och 650 000, förklarar Grundwerg.  

Samtidigt är situationen komplicerad, bland annat eftersom det har blivit svårt att få med sig tillgångar för den som lämnar Ryssland. 

– Vi vet att intresset är jättehögt, men det är väldigt komplext, konstaterar Grundwerg.

Keren Hayesod, som grundades 1920 och arbetar i totalt 45 olika länder, kallas i Sverige även för Förenade Israelinsamlingen. Organisationen håller framför allt på med insamling av pengar till olika ändamål, dels till Jewish Agencys arbete med att hjälpa judar att emigrera till Israel och integreras där, dels till olika sociala välfärdsprojekt i Israel.  

Aliyah har alltid varit prio nummer ett för Keren Hayesod, berättar Grundwerg, och konstaterar samtidigt att stödet från kristna till detta ändamål har vuxit och blivit allt viktigare under de senaste femton åren. 

– Det är inspirerande att se våra kristna vänner, från runt om i hela världen, verkligen skrida till verket, och inte bara tala om att stå tillsammans med Israel utan bidra med de finansiella resurser som behövs, säger han.  

Trenden tror han bottnar i att allt fler kristna inser att Bibelns profetior, om att Gud ska föra tillbaka sitt folk till Israel från jordens alla hörn, och att den som välsignar Israel ska bli välsignad, inte bara är något att prata om. 

– Jag brukar säga att bibelprofetior är ingen åskådarsport, att det är något som du faktiskt kan bli aktivt delaktig i, säger Sam Grundwerg.

Sverige sticker ut i Europa – 60 personer ihjälskjutna i år

Skjutningar. En man i 20-årsåldern blev under söndagskvällen den sjunde personen att skjutas ihjäl i Södertälje... tisdag 6/12 15:00

Enkla bedjare – inte bara teologer – kan tolka Bibeln

Ledare I den ständigt pågående, och nödvändiga, debatten om vad som är sann och sund kristen livsstil... tisdag 6/12 00:10

Intern strid i muslimska partiet Nyans – grundaren utmanas

Politik. Partiet Nyans skakas av en intern strid, bara några månader efter att man vunnit fullmäktigemandat... tisdag 6/12 14:00

Jesuscentrerad predikan av ny ärkebiskop

Ledare Inom den svenska kristenheten ställer nog många frågan ifall det gick att skönja en ny ton i... tisdag 6/12 00:00