Boksläpp

200 Nässjöbor har skrivit andaktsbok tillsammans

Mats Frohm signerar en bok.
Redaktören Mats Frohm fick signera en mängd andaktsböcker och passade då även på att skriva personliga hälsningar.

En ny andaktsbok har skrivits gemensamt av ett par hundra kristna från olika samfund med koppling till Nässjö kommun. 

– Min bön är att vi troende ska förstå vad vi har gemensamt, sade initiativtagaren Mats Frohm på boksläppet.

När det var bokrelease för boken Ännu en dag i lördags i Missionskyrkan i Nässjö blev det fullt i entré- och cafédelen när det hundratalet deltagarna först både skulle köpa böcker, mingla och äta tilltugg i en salig blandning.

Mycket människor på boksläpp i Missionskyrkan i Nässjö.
Det blev fullt i Missionskyrkan i Nässjös entré- och cafédel när boksläppet inleddes med bokförsäljning, mingel och servering av tilltugg.

Väl inne i kyrksalen kunde folk sedan sprida ut sig för att lyssna till musik, högläsning ur boken och en intervju med dess initiativtagare, redaktör och projektledare – den 66-årige Nässjöbon Mats Frohm, som intervjuades av barnen David och Rebecka.

David Frohm, Rebecka Hoxha Frohm och Mats Frohm.
Barnen David Frohm och Rebecka Hoxha Frohm intervjuade sin pappa Mats Frohm om andaktsboken "Ännu en dag".

Mats Frohm började med att tacka de som bidragit med en eller flera av bokens 365 andaktstexter för att de velat vara med och trott på det hela. Han berättade sedan om hur han fick idén om att skapa en bok med Nässjöbor efter att ha börjat delta på stadens ekumeniska bönesamlingar för några år sedan.

– När jag var på de här mötena hade jag sådan frid, beskrev han.

Idén växte sig starkare och i början av 2023 kände Frohm att det var dags, varpå han började kontakta kristna som antingen bodde i kommunen, eller tidigare hade gjort det, för att fråga om de ville vara med och skriva andaktstexter. I samtalen fick han också tips på andra personer att kontakta. 

– Det var väldigt positivt från början. Det var inte många som tackade nej, konstaterade redaktören.

Andaktsboksförfattare
Mats Frohm och vissa av de medförfattare som var på plats på bokrelasen i Missionskyrkan i Nässjö poserade för en gruppbild.

När han så samlade in medförfattare till boken utlovade Frohm samtidigt att den skulle bli färdig redan till jul, och han tillstod att han stundom tvivlade på om han skulle lyckas med detta, samtidigt som han beskrev hur han fick uppleva att Gud gav honom nytt mod på vägen.

Tilltugg och fika.
På boksläppet bjöds det på gott om tilltugg och fika.

När Världen idag sedan passar på att ställa ytterligare frågor till Mats Frohm konstaterar han att boken samlar medlemmar från nästan varenda kristen församling i kommunen och att han fått en mycket positiv respons.

– Man känner att man är syskon. Man kanske förstår vikten av att stå tillsammans. Jag hoppas att boken ska få vingar och inspirera andra städer att komma tillsammans och be för staden, säger han.

Firas Almamar och Dareen Oud.
Det äkta paret Firas Almamar och Dareen Oud som ursprungligen kommer från Aleppo i Syrien är två av andaktsbokens medförfattare och de hjälpte även till med att sälja boken.

På det lokala planet hoppas han både att de kristna ska bli uppbyggda att andaktsboken ska få bli ett evangelisationsverktyg, genom att människor till exempel delar med sig av den till arbetskamrater och människor som har det jobbigt.

– Jag hoppas människor kan få komma ett steg närmre Jesus genom den här boken, säger Mats Frohm.

Andaktsboken.
"Ännu en dag", heter Nässjöbornas nya andaktsbok.

Bland ett flertal medförfattare som högläste egna texter ur andaktsboken under mötet var Joakim Lindbäck som även framförde flera egna sånger. Han berättar att han tackade ja direkt när han fick frågan om att vara med i boken.

Joakim Lindbäck med band.
Sångaren Joakim Lindbäck, som är en av medförfattarna till andaktsboken, sjöng även flera egenförfattade sånger på boksläppsträffen.

– Det känns jättekul. Det är en fantastisk vision, just det här med att ena Nässjö och visa att vi har samma far i himlen, jag tycker det är så fint, säger han.

Högläste gjorde även Tomas Björkesten, som beskriver det som en ära att få vara med i boken med i hans fall tre andaktstexter.

Tomas Björkesten.
Tomas Björkesten, medlem i Norra Solberga-Flisby församling inom Svenska kyrkan, har skrivit tre av den nya bokens andaktstexter.

– Det är jättespännande. Den här ekumeniska tanken ligger nära mig. Jag tycker vi troende ska komma ihop i en tid av sekularism, att vi kan se likheterna i stället för olikheterna, säger han. 

Lisbeth Sjöstrand Alnervik.
Lisbeth Sjöstrand Alnervik, medlem i Centrumförsamlingen i Forserum, högläste en av sina egna texter i andaktsboken. Hon berättar för Världen idag att hon även håller andakter i närradion sedan några år tillbaka.
Powered by Labrador CMS