Nyheter

200 kristna familjer attackerades av mobb

Pakistanska polismän vaktar en kyrka i staden Rawalpindi. Kristnas utsatta situation i landet har uppmärksammats genom fallet Asia Bibi.
Pakistanska polismän vaktar en kyrka i staden Rawalpindi. Kristnas utsatta situation i landet har uppmärksammats genom fallet Asia Bibi.

200 kristna familjer i Pakistan ska ha tvingats fly från en muslimsk mobb efter att fyra kristna kvinnor blivit falskt anklagade för hädelse. Familjers hus och marker ska ha förstörts samtidigt som boskap dödats. En muslimsk kvinna ska nu ha gripits för att ha iscensatt ”hädelsen”.

Publicerad Uppdaterad

Utan verklig förändring kommer religiösa minoriteter, inklusive kristna, möta mer falska hädelseanklagelser och extremt våld som ofta följer med anklagelserna.

William Stark, International Christian Concerns regionala chef

Uppskattningsvis följer närmare en tredjedel av Pakistans befolkning troget islams föreskrifter. En stor del av befolkningen är sunniter.

En rad paragrafer i den pakistanska brottsbalken förbjuder beteenden och uttalanden som kan anses kränka islam, Koranen eller profeten Muhammed.

Med hänvisning till dessa så kallade hädelselagar har medlemmar av religiösa minoriteter, i bland på tvivelaktiga grunder, fängslats och även dömts till döden.

Ledande människorättsorganisationer anser att lagarna uppmuntrar till falskt angiveri av personliga eller politiska skäl.

Källa: Landguiden

Det hela ska ha börjat med att ett muslimskt par ombads flytta från det hus de hyrde från en kristen markägare i Karachi. Paret hade, enligt uppgifter, orsakat problem bland de kristna familjerna i samhället, skriver Christian Post och hänvisar till människorättsorganisationen International Christian Concern.

Kvinnan i paret ska då ha anklagat fyra unga, kristna kvinnor för att ha vanhelgat Koranen, vilket resulterade i att en muslimsk mobb samlades för att attackera de kristna. Enligt Christian Post ska mobben ha förstört hus, marker och en kyrka samt dödat husdjur och boskap. Totalt ska 200 kristna familjer ha tvingats fly grannskapet för att finna säkerhet i en annan del av den pakistanska staden.

Anklagelserna mot de unga kvinnorna ska dock ha visat sig vara falska. Enligt ett vittne ska en polisutredning ha visat att den muslimska kvinnan, som ombetts flytta, hade lånat en kopia av Koranen och själv ha tryckt ner den under vatten på en toalett för att förstöra den. Kvinnan och hennes man ska nu ha arresterats, och kvinnan ska ha erkänt att det var hon som iscensatte ”hädelsen”.  

Världen idag har tidigare berättat att vanhelgande av islam eller Koranen är förenat med dödsstraff i Pakistan. Hädelselagarna har kritiserats av människorättsorganisationer och debattörer runt om i världen.

International Christian Concerns regionala chef, William Stark, säger i ett uttalande att organisationens tankar och böner nu är hos de kristna familjerna som attackerades. Han riktar samtidigt kritik mot Pakistans hädelselagar.

– Allt för ofta har dessa lagar varit ett verktyg i händerna på extremister som försöker uppvigla till religiöst motiverat våld mot minoritetsbefolkningen”, säger han i ett uttalande.

– Utan verklig förändring kommer religiösa minoriteter, inklusive kristna, möta mer falska hädelseanklagelser och extremt våld som ofta följer med anklagelserna, fortsätter han.

Världen idag har vid upprepade tillfällen rapporterat om den kristna kvinnan Asia Bibi som dömdes till döden efter att några kvinnor anklagat henne för att ha förolämpat Muhammed. Bibi friades senare från ”brottet”, men uppges hållas kvar i Pakistan mot sin vilja.

Powered by Labrador CMS